22 Haziran 2017 01:29

Fatih Sultan Mehmet Hastanesi'nin taşınması tepki çekiyor

Fatih Sultan Mehmet Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin taşınmasına tepki gösteren yurttaşlar soruyor: '13 km ötede nasıl daha iyi bir hizmet olacak?'

Paylaş

Eylem NAZLIER
İstanbul

İstanbul Ataşehir’de bulunan Fatih Sultan Mehmet Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin kadın doğum, jinekoloji, çocuk hastalıkları bölümü ve yeni doğan servisleri hastanenin Sancaktepe’de bulunan ek binasına taşındı. Hastanenin bulunduğu Ataşehir’de 422 bin 513 kişi yaşarken, bölge halkı durumdan olumsuz etkilendi. “En büyük mağduriyeti biz yaşıyoruz. Taşıma olayını oldu, bittiye getirdiler.” diyen mahalle halkı, “Civarımızda hastane bırakmayacaklar. Her sistem gibi sağlık sistemini de çökerttiler.” diyor. Konuya İstanbul Tabip Odası, Mimarlar Odası ve mahalle muhtarları da müdahil olarak hastanenin taşıma olayının bir an önce ortadan kalkması gerektiğini savunuyor.

MAHALLELİLER: ŞAŞKINIZ

Mahallede yaşayan Fidan Dağlı ismindeki yurttaş, taşınma olayının mahallede uzun süredir konuşulduğunu söylüyor: “En büyük mağduriyeti biz yaşayacağız. Hastane tamamen kapatılacak gibi bir durum söz konusu, ancak biz bu taşınmayı daha yeni öğreniyoruz.” 63 yaşındaki Saadet Çiçek isimli yurttaş da yaşının ilerlediğini ve taşınan hastanenin artık uzakta olduğunu söylüyor: “Benim yaşımdaki bir kadın için hastaneye gelip gitme sorun olacak. Bize en yakın hastane burası. Bazı bölümlerin taşındığını yeni öğrendik. Randevu almak için aradığımızda bilgi sahibi olduk.” Konuştuğumuz mahallelilerden biri de taşınma konusunda halka bir bilgi verilmediğini söylüyor: “Hastalara sadece kapılara duyuru asılarak bilgi verildi. İki hastane arası 12-13 km. Daha iyi hizmet verebilmek için taşıdıklarını söylüyorlar. Bize daha iyi bir hizmet 13 kilometre ötede mi olacak? Mağduruz” 

‘RANTA ENGEL OLACAĞIZ’

Mehmet Zayid Bingöl de “Taşınma ile ilgili yeterli bir bilgiye sahip değilim” diyor ve ekliyor: “Maalesef Türkiye’deki sistemde halka hiçbir şey sorulmuyor. FSM hastanesi çok geniş bir arazi üzerine kurulmuş bir yapı. Asıl istenen bu araziyi ranta açmak.” Mehmet Yücel Demirci de “FSM’nin 62 yıllık bir mazisi var. Ataşehir halkı olarak ranta engel olacağız” diye konuşuyor.

‘SANCAKTEPE’DE KREŞ YOK’

Bazı bölümlerin taşınması hastane çalışanlarını da olumsuz etkileyecek. Hastanenin çalışanları da sürece dair bilgi alamamaktan şikayet ediyor: “Fatih Sultan Mehmet Hastanesi çok sayıda insana hizmet veriyor. Ve Hastane yönetimi bir gün geliyor ve ‘hadi gidiyorsunuz’ diyor.Açıklama bu kadar. Çalışanlar ciddi bir mağduriyet yaşayacak. İnsanlar evlerini, çocuklarının okullarını işlerine göre ayarlıyorlar. Fatih Sultan Mehmet Hastanesi’nde kreş vardı. Ancak Sancaktepe’de kreş yok.”

Ataşehir Mahallesi Muhtarı Mustafa Arı ile de taşınma konusunu konuşuyoruz. Mahallede yaşayan çok sayıda kişinin kendisine başvuruda bulunduğunu ifade eden Arı, 182 randevu hattının şu an hizmet vermediğini ve çocuk ve kadın doğum bölümlerine giden hastaların da tedavi edilmeden diğer hastanelere sevk edildiğini söylüyor. 

Arı konuşmasını şöyle sonlandırıyor: “Bizler tek devlet hastanemiz olan Fatih Sultan Mehmet Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin tam teşekküllü bir hastane haline gelmesi için sonuna kadar mücadele edeceğiz.”

‘İKİ BÖLÜM BURADA VERİMLİ DEĞİL DİYE TAŞINMIŞ’

Taşınmayla ilgili sorularımızı yanıtlayan İstanbul Tabip Odası Yönetim Kurulu’ndan Dr. Melahat Cengiz de “500 bin nüfusu etkileyecek bir kamu hastanesinin taşınması doğru bir karar değil.” diyor.

“Burası neredeyse 500 bin kişiyi ilgilendiren bir kamu hastanesi. Bu hastane Ataşehir ilçesine hitap eden tek hastane konumunda.” diyen Cengiz, “Bayramdan sonra kamu hastaneleri ile görüşüp kamu hastanelerinin taşınamayacağını, birimlerin yok edilemeyeceğini anlatacağız. Kadın doğum, çocuk bölümleri, dahiliye ve cerrahi bir hastane için olmazsa olmazdır.” ifadelerini kullanıyor. Hastanenin başhekiminin “Burada kadın doğum ve çocuk bölümü çok verimli çalışamıyor. Sancaktepe bu anlamada daha verimli” dediğini ifade eden Cengiz, “Bu tip hastanelerde sadece verimlilik esasına bakılmaz. Çünkü kamu hastaneleri bir bütündür parçalanması mümkün değil.” diyor. ‘İstanbul Tabip Odası Genel Sekreteri Samet Mengüç ise rant tehlikesine dikkat çekiyor: “Genel olarak amaç sağlık hizmetlerinin kaliteli ve nitelikli olmasından çok bu tarz uygulamalarla şehir içinde kalmış kıymetli arazileri ranta açmak”

ÖNCEKİ HABER

Süt izni gasbı Meclis gündeminde

SONRAKİ HABER

ÇED heyeti usulsüzlük yaptı!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...