20 Haziran 2017 07:22

Sınırdaki mayınların temizlenmesi sırasında patlama yaşandı

Türkiye- İran sınırındaki mayınların temizlenmesi sırasında patlama yaşandı, 2 işçi yaralandı.

Paylaş

Türkiye-İran sınırındaki mayınların temizlenmesi sırasında meydana gelen patlamada 2 işçi yaralandı.

Olay bugün saat 07.15'te Iğdır’ın Aralık ilçesi yakınındaki Küçük Ağrı Dağı eteklerinde meydana geldi. 

Sınıra döşenen mayınları temizleyen işçilerden Azerbaycan uyruklu 35 yaşındaki Razi Aslanov ve 38 yaşındaki Ruslan Abişov, çıkardıkları mayınları imha alanına götürürken patlama oldu. Elinde mayın patlayan Razi Aslanov elleri ve gözünden, arkasında olan Ruslan Abişov ise ayakları ve vücudunun değişik yerlerinden yaralandı. 

Mayın temizleme şirketinde görevli Dr. Engin Ataklı ve Acil Tıp Teksinsyeni Serap Parlak yaralılara olay yerinde müdahale ettikten sonra Iğdır Devlet Hastanesine sevk etti. Hastanede tedavi altına alınan yaralıların hayati tehlikesinin olmadığı bildirildi. Azerbaycan, Türk ve Mozambiklilerin çalıştığı mayın temizleme alanında, patlamayla ilgili olarak soruşturma başlatıldı.

4 NİSAN’DA BAŞLADI

Doğu sınırındaki mayınların temizlenmesi projesi 4 Nisan 2017’de başladı. Ağrı Dağı eteklerindeki mayınların temizlenmesine, Avrupa Birliği ile Türkiye’nin eş finansman sağladığı, BM Kalkınma Programı (UNDP) işbirliğinde yürütülen ‘Türkiye’nin Doğu sınırlarında mayınların temizlenmesi ve sınır denetim kapasitesini arttırarak sosyo-ekonomik gelişimin sağlanması’ projesiyle başlanmıştı. Projeye göre 2 yıl içinde Ermenistan, İran, Azerbaycan sınırındaki mayınlar temizlenecek.

‘TÜM MAYINLAR TEMİZLENSİN’

Mayınsız Bir Türkiye Girişimi ise sadece doğu sınırındaki mayınların değil Türkiye’deki tüm mayınların temizlenmesi gerektiğini belirtiyor. Girişim stoklardaki mayınlar imha edilmediğini, toprağa döşeli mayınların temizliği için hala bir program açıklanmadığını, elde tutulan mayınlarla dünya birincisi olduğumuzu ve kurbanlara ilişkin veri tabanı bulunmadığını belirtiyor. Girişimin kara mayınlarıyla ilgili talepleriyse şöyle: “Stoklardaki mayınlar hemen imha edilsin. Toprağa döşeli mayınların temizliği ile ilgili program açıklansın. Mayın/UXO patlamasından sağ kurtulanların ihtiyaçları giderilsin ve hakları yasal güvence altına alınsın. Acilen Mayın Eylem Merkezi kurulsun. Mayın/UXO patlamasından ölen ya da yaralananlara yönelik veri tabanı oluşturulsun” (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Suriye'ye geçenlerin sayısı 40 bini buldu

SONRAKİ HABER

Demirtaş'a hakarete 10 ay hapis cezası

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...