19 Haziran 2017 11:26

CHP’den Geri Gönderme Merkezleri için araştırma önergesi

Cumhuriyet Halk Partisi milletvekilleri, Geri Gönderme Merkezleri ile ilgili meclis araştırması istedi.

Paylaş

Cumhuriyet Halk Partisi İzmir Milletvekili Murat Bakan’ın öncülüğünde, çok sayıda CHP’li milletvekili, Göç İdaresi Genel Müdürlüğüne bağlı Adana, Antalya, Aydın, Bursa, Çanakkale, Edirne, Erzurum, Gaziantep, Hatay, İstanbul, İzmir, Kayseri, Kırklareli, Kocaeli, Muğla, Tekirdağ ve Van olmak üzere 23 ildeki Geri Gönderme Merkezleri ile ilgili meclis araştırma önergesi verdi.

23 ildeki toplam kapasitesi 8 bin 136 kişi olan Geri Gönderme Merkezleri ile ilgili öneride Bakan, “Sığınmacıların ihtiyaçlarının karşılanmaması, hukuka aykırı olarak alıkoyulduğu ve sınır dışı edildiği, IŞİD’li teröristlerin bu merkezlerde kalması gibi çok fazla iddia ortaya atıldı. Bu iddialara ilişkin TBMM’ye verilen soru önergelerinin hiçbirine cevap verilmediği gibi, basına yansıyan ve kamuoyu oluşan iddialar, iddia olarak kaldı ve hakikate ulaşılamadı” ifadelerine yer verdi.

Uluslararası Af Örgütü’nün Türkiye’deki mülteci, sığınmacı ve göçmenlerin yaşadığı hak ihlalleriyle ilgili Türkiye ve AB’ye acil önlem çağrısı ile ‘Avrupa’nın Bekçisi’ raporunun da hatırlatıldığı önergede Bakan şu ifadeleri dile getirdi “Geri Gönderme Merkezleri’nin fiziki ve sosyal yapılarının yaşam için elverişli olup olmadığının tespiti, mültecilerin hak ihlali yaşadığına dair iddiaların cevap bulması, hukuka aykırı olarak gerçekleştirilen alıkoyma ve sınırdışı iddialarının soruşturulması sorumluluğu olanların tespit edilerek haklarında işlem başlatılması hususaları çok önemli. Bunların peşine düşerek hakikatin ortaya çıkmasında parlamenterler olarak üzerimize düşen sorumluluğu yerine getirmeliyiz.”

Bakan önergesinde “Geri Gönderme Merkezleri’ne gelen mültecilerin kaydının alındığı bir veri tabanı olduğunu varsayıyorum. Bundan yola çıkarak, merkezlere gelen mültecilerin listesinin dokümüyle IŞİD ve başka terör örgütleriyle doğrudan bağlantılı kişilerin merkezlere geldiği iddialarının araştırılması hem ülkemizin ulusal güvenliğini tehdit eden bilhassa IŞİD terör örgütü ile mücadelede hem de ülkemizin itibarı açısından çok önemli” ifadelerine yer verdi. (İzmir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Adalet Yürüyüşü'ne Tokat'tan destek

SONRAKİ HABER

Öldürülen yaşam savunucusu çiftin kızı: Organize bir cinayet

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...