18 Haziran 2017 13:02

İş ve adalet istiyoruz!

Fas ve Tunus'ta neler oluyor?

Paylaş

Fas: İş ve adalet istiyoruz!

Fas’ta hükümete karşı düzenlenen eylemler, gazetemizde yer almıştı. Eylemler, ilk olarak seyyar balık satıcısı Muhsin Fikri’nin, polis tarafından el konulan balıklarını geri almaya çalışırken ezilerek öldürülmesinin ardından başlamıştı.

İki hafta önce el Hüseyma’da düzenlenen eylemlerde, “Hükümet misiniz çete mi?” pankartları ile yerel protesto bayrakları taşındı. Fas’ta politik eylemlere oldukça az rastlanıyor. Fakat el Hüseyma’daki gerginlik, Muhsin Fikri’nin öldürüldüğü ekim ayından beri sürüyor. Bu olay, Arapçada görevi suiistimal ya da rüşvet sonucunda meydana gelen onursuzluk anlamına gelen hogra’ya karşı bir öfke uyandırdı. 2011’deki Arap Baharı etkisindeki eylemlerden sonra, Fas’ta ilk kez şimdi bu kadar büyük protestolar gerçekleşiyor.

Middle East Eye’daki habere göre, eylemciler kent meydanında toplandığında, esnaf dükkanlarını kapatarak eyleme destek verdi. Kitle polis karakolunun önünden geçerken ise, polise tepki sesleri yükseldi.

Eylemlerle ilgili olarak, “Taleplerimiz çok net, buradaki güvenlik güçlerinin çekilmesini istiyoruz, hastaneler yapılmasını istiyoruz… İş istiyoruz, üniversite istiyoruz” diyor yolsuzluğa karşı çıkan Hirak hareketi üyesi 23 yaşındaki Muhammed Bumasud.

Fas’taki yöneticiler, protestoları zorla bastırmaya çalışıyor genellikle. Çünkü 2011’deki gösterilerin ardından, yeni tavizler vermeleri gerekmesinden korkuyorlar. Bu protestoların sonucunda Fas kralı yetkilerinin bir kısmından feragat etmiş, bu yetkileri seçilmiş hükümete devretmişti.

Saray medyası, meydanda megafonla kitleyi yönlendiren Hirak lideri Nasser Zefzafi’yi hedef göstererek, Berberilerin yoğunlukla yaşadığı Rif bölgesinin ayrılmasından yana olan bir bölücü olduğu yönünde yoğun bir propagandaya girişti.

Muhsin Fikri’nin ölümü, saray taraftarlarını bile sarsarak, 2011’deki demokrasi talepli protestoların en büyük sebepleri arasında olan işsizlik ve varlıklıların zenginliği artarken, yoksulların iyice yoksullaşması sorunlarını tekrar gündeme getirdi. Hirak üyesi Rabih Buşaul’un sözleriyle, “Muhsin Fikri’nin ölümü bardağı taşıran son damlaydı. Rif’i derin uykusundan uyandırdı.”

Protestoların ardından Fas hükümeti, Rif’teki protestoları da ilgilendiren bir kararname yayınlayarak, işsizlik sorununu çözmeye yönelik bir hamle alacağını söyledi.

Rif bölgesi, 1920’de İspanya’nın kolonyal tahakkümüne karşı çıkan direniş sonucunda bağımsızlık ilan etmiş, fakat bağımsızlık ilanının ardından bile hâlâ merkezi otoriteye bağlılık sürmüştü.

İş ve adalet taleplerinin yükseldiği eylemlerin liderlerinden Nasser Zefzafi ise eylemin ardından gözaltına alındı. O hafta salı gecesi geç saatlere kadar süren son eylemde binlerce kişi Zefzafi’nin serbest bırakılmasını istedi.

POLİS GERİ ÇEKİLMEK ZORUNDA KALDI

Middle East Eye’ın haberine göre el Hüseyma’daki eylem iftarın ardından gece saat 22.00 gibi başladı. “Hepimiz Zefzafi’yiz”, “Militarizasyona son” sloganları atan binlerce kişi ellerin gözaltındaki liderlerinin fotoğraflarını taşıdı. Gençlerin çoğunlukta olması ise dikkat çekti.

Polis önce yürüyüşü engellemek isterken daha sonra geri çekildi.

El Huseyma’nın yanı sıra İmzuren kentinde, başkent Rabat ve ekonomik başkent Kazablanka’da da eylemler düzenlendi.

Kaynak: middleeasteye.net

 

Tunus: Direniş rüzgarları esiyor

2011 yılında, diktatörleri deviren Arap halk ayaklanmalarının kıvılcımının yakıldığı Kuzey Afrika ülkesi Tunus’ta, toplumsal ateş sönmedi. Tunus’ta bugünlerde üç gündem öne çıkıyor:

- Temiz Eller Operasyonu: Son günlerde ülkeyi sarsan operasyon ve arkasındaki gerçeklere dair tartışmalar.

- Ekonomik ve Mali Suçların Affedilmesi Yasası ve yasaya karşı yükselen öfke

- Tunus halkının 2011 devriminin talepleri için sürdürdüğü mücadele ki aslında ilk iki konunun temelini ve nedenini oluşturuyor. Grevler ve yer yer isyana dönüşen eylemler yayılıyor.

Dergimizin bir sonraki sayısında, Tunus’taki eylemlere, bu eylemlerde gençliğin rolüne daha yakından bakacağız.

ÖNCEKİ HABER

Bir kavram: Yadsımanın yadsınması

SONRAKİ HABER

11. Ethos Ankara Uluslararası Tiyatro Festivali

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...