15 Haziran 2017 00:17

HDP Dersim Milletvekili Alican Önlü: Vali talimat verdi

HDP Dersim Milletvekili Alican Önlü, hakkında hazırlanan fezlekeyi ve astsubayla yaşadığı tartışmayı Evrensel'e değerlendirdi.

Paylaş

Serpil BERK
Diyarbakır

Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekillerine yönelik fezleke furyası devam ediyor. Son olarak HDP Dersim Milletvekili Alican Önlü hakkında fezleke hazırlandı. Tunceli Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından açılan soruşturma tamamlanarak “Örgüt üyeliği” ve “Örgüt propagandası yapmak” suçlarından Önlü’nün yasama dokunulmazlığının kaldırılması istendi. Hazırlanan fezlekenin Meclise gönderilmesi için Adalet Bakanlığına gönderildiği öğrenildi.

Önlü’nün, 10 Haziran günü Dersim girişindeki kontrol noktasında aracının durdurulması üzerine buradaki astsubay ile tartışması da gündeme yansımıştı. Önlü’ye, “Sen benim vekilim değilsin, seni vekil olarak kabul etmiyorum, HDP’li vekiller teröristtir” diyen astsubayın şikayeti üzerine soruşturma açılmıştı.

Hakkında hazırlanan fezlekeyi ve astsubayla yaşadığı tartışmayı Evrensel'e değerlendiren Önlü, yaşadıklarının bireysel olmadığını ülkede hakim anlayışın, akademisyenlerden, gazeteciye kadar bütün kesimlere aynı anlayışla baktığını kaydetti.Dersim yerelinde aynı anlayışın mülki amirler eliyle hakim kılındığını aktaran Önlü, kentte kendilerine selam veren vatandaşın tehdit edildiğini, kamu kuruluşlarına Valinin “Kimse vekille görüşmeyecek” talimatı verdiğini söyledi.

‘ASTSUBAYIN SÖZLERİ İLE AKP’NİN TUTUMU AYNI’

10 Haziran günü yaşanılan olayın tek başına astsubayın tavrı olmadığını söyleyen Önlü, “Astsubayın söyledikleri kelimesi kelimesine bir tarafın tutumudur. AKP’de Türkiye’de bulunan bütün farklılıklara, toplumsal kesimlere ‘Bana uyacaksınız’ diyor. Referandumda yapılan da bu, OHAL’de yapılan da bu. Uymayana ne yapıyor uydurmak istiyor. Uymayan binlerce akademisyen işinden oldu, uymayan onlarca gazeteci, siyasetçi, cezaevinde” dedi.

Milli irade söyleminin sadece AKP için geçerli olduğunu anlatan Önlü, “Milli irade, dediği Türkiye’de ki farklılıklar değildir. Her şeyi tekleştiren ve kendine biat ettirmeye çalışan anlayıştır. Astsubay bize ‘Ben sizi takmam, durdururum, ararım’ diyordu. Aynı şeyi AKP’de yapıyor ben yaparım KHK’ler ile işinden olursun diyor. Bu tek başına astsubayın yaptığı bir şey değil aslında iktidarın anlayışı da böyle” diye konuştu.

‘SELAM VEREN VATANDAŞ  TEHDİT EDİLİYOR’

Birçok kurum ve derneğin kapatılmasına da dikkat çeken Önlü, “Dersim yerelinde muhalif olan bir çok partinin il başkanları tutuklandı. Milletvekilleri, belediye başkanları tutuklandı. AKP’nin bu tutumunu yerellerde mülki amirler sürdürüyor. Valiyle aylardır yapmak istediğimiz görüşmelere cevap dahi verilmiyor. Tunceli Valisi bütün kamu kuruluşlarına talimat vermiş; ‘Kimse milletvekiliyle görüşmeyecek, beraber dahi görünmeyecek, istediği hiçbir şey yapılmayacak’ demiş. Dersim’de kentin her tarafında MOBESE kameraları var. Kentte dolaşırken bizlerle konuşan kim varsa ertesi gün çağrılıp tehdit ediliyor. Bizleri yalnızlaştırmaya çalışıyorlar” dedi.

‘YAPTIRIM OLMAMASI BU TİP OLAYLARIN ÖNÜNÜ AÇIYOR’

Yol kontrolünde benzer bir çok olayı yaşadığını ifade eden Önlü, “Silah çekilen olaylar dahi başımıza geldi. Validen, yargıya kadar ilgili bir çok kuruma şikayette bulunduk fakat hiçbir yaptırım uygulanmadı.Yaptırım uygulanmaması bu tip davranışları arttırıyor, önünü açıyor. Bu olaydan sonra Twitter hesabıma saldırı oldu, 2 gün içinde hakkımda fezleke hazırlandı. Geçmişten beri hakkımda açılan ve takipsizlik, beraat kararları verilen dosyaları ve devam eden dava dosyalarının hepsini toplamışlar. 2 yıldır birlikte çalıştığım danışmanımın işine son verildi. Bunların hepsi bir biriyle bağlantılı hakim anlayışın kendine uydurma politikalarının sonucudur” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Çaralan: Asıl mesele talepler etrafında birleşmek

SONRAKİ HABER

Bir merak serüveni

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...