14 Haziran 2017 14:24

Orkide'de kayyım 13 sendikalı işçiyi işten çıkarttı

Darbe girişimi sonrası Orkide Çiçek Yağı Fabrikası'na atanan kayyım, fabrikada çalışan 13 sendikalı işçinin iş akitlerine son verildi.

Paylaş

15 Temmuz Darbe girişimin ardından kayyım atanan Orkide Yağları'nda bir kez daha sendikalı işçilerin işlerine son verildi. Son olarak 13 Öz Gıda İş üyesi ekonomik sebepler gerekçe gösterilerek işten çıkarıldı. 

Hak İş’e bağlı Öz Gıda İş Sendikası’nın bir süredir örgütlenme çalışması yürüttüğü Küçükbay Şirketler Grubu’na ait Orkide Çiçek Yağı Fabrikası'nda kayyumun sendikaya yönelik tahammülsüzlüğü sürüyor. Daha öncede işçi çıkaran ancak sendikanın eylemleri sonucunda geri adım atan kayyım, sendikalı işçi çıkarmaya devam etti. 

Aynı zamanda İzmir Defterdarı da olan kayyım Tamer Utkucu'nun talimatıyla, 12 Haziran gününden bugüne fabrikada 13 işçinin iş akitlerine son verildi. İşten çıkarmaya gerekçe olarak ise ekonomik sebepler gösterilirken işçiler bir kez daha direnişe başladı. İşten çıkarmaların ise devam etmesi bekleniyor. Fabrikada çalışan işçiler ise direnişteki işçilerin mücadelelerine destek veriyor. İşçiler, vardiya giriş ve çıkışlarında hep birlikte arkadaşlarının yanında toplanıp onlarla birlikte ıslık ve slogan atarak içeriye giriyorlar. 

'KAYYIM İŞÇİ ÇIKARMA OLMAYACAK DEMİŞTİ'

Öz Gıda İş Sendikası İzmir Şubesi’nde Örgütlenme Daire Başkanı Göksel Şengün yaptığı açıklama ile atılan işçilerin geri alınmasını istedi. İşçilerin kayyum geldikten sonra güvenli ve huzurlu bir ortamda çalışmayı umduklarını ancak bunun gerçekleşmediğini belirten Şengün "Kayyum biz varken işçi asla çıkartılmayacak diye işçiler ile bir toplantı yapmış ve tüm çalışanlar  artık kaderimiz değişecek umudu ile daha bir fazla sarıldılar işlerine ancak kayyum yönetimindede işçinin akıbeti hiç değişmedi" dedi. 

'KAYYIM VASİ DEĞİLDİR'

Kayyumun görevinin yasalarla belli olduğunu ifade eden Şengün şunları söyledi "Böyle problemli işletmelerde şeffat ,adil ve tarafsız bir yönetim olmalıdır. Kayyım illa kendisini taraf olmak zorunda hissediyorsa, mazlumdan yana, hukuktan yana, milli menfaatlerden yana taraf olmalıdır. Kayyım vasi değildir, böyle davranamaz. Orkide Yağ işyerinde maalesef kayyumun karar ve davranışları bu gerçeklikten çok uzaktır. Kayyumun bu tutarsız ve hukuki dayanaktan yoksun kararları yüzünden şirkete onlarca dava açılacak ve siz çok kısa sürede belki milyonlarca lira tazminat ödeyecek". Şengün, kayyumun gerekçesinin aksine fabrikada üretimin azalmadığını da ifade etti.  

ŞİRKETE TMSF EL KOYMUŞTU

Darbe girişimi sonrasında başlatılan ‘FETÖ/PDY’ soruşturması kapsamında Küçükbay Şirketler Grubu’nun sahibi Ahmet Küçükbay tutuklanırken şirkete de OHAL kapsamında İzmir Defterdarı Tamer Utkucu kayyım olarak atanmıştı. (İzmir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

‘Berberoğlu dokunulmazlıklar kaldırıldığı için tutuklandı’

SONRAKİ HABER

Şırnak’ta 60 kilometrelik dere yatağında 6 baraj

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...