13 Haziran 2017 12:02

Hamam davasında karar çıktı: 2 beraat, 2 ‘iyi hal indirimi’

Karaköy'de 2 Fransız kadın turiste cinsel saldırıdan yargılanan 4 hamam çalışanından 2’si beraat etti, 2’si ceza aldı.

Paylaş

Karaköy'de 2 Fransız kadın turiste cinsel saldırıdan yargılanan 4 hamam çalışanından 2’si beraat etti. Cezalarda “iyi hal indirimi” yapan mahkeme, sanıklardan Cafer A.’ya 6 yıl 3 ay ve Osman C.’ye ise 8 yıl 9 ay hapis cezası verdi.

İstanbul Adalet Sarayı'ndaki İstanbul 40. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen kara duruşmasına "Basit cinsel saldırı" suçundan 7'şer yıla kadar hapisleri istenen tutuksuz sanıklardan Ahmet K. katıldı. Diger sanıklar duruşmaya gelmedi.

ŞİKAYETÇİ OLDULAR

Şikayetçi Fransız turistler  Zelda S. ve Florine L. duruşmaya katılmazken, onları duruşmada 7 kadın avukat temsil etti. Şikayetçi avukatları sanıklardan şikayetçi olduklarını belirterek "Müvekkilimizin yabancı olmasından yararlanan sanıklar, onların Türk hamam kültürünü bilmediklerini kötüye kullanmışlardır. Kendilerinin sanıklara iftira atmasını gerektirecek hiçbir neden yoktur. Birden fazla kişi tarafından hizmet ilişkisi kötüye kullanılarak gerçekleştiğinden cezayı ağırlaştırıcı sebeplerde uygulama alanı doğmuştur. Üst sınırdan cezalandırılmalarını talep ediyoruz" dediler.

Sanıkların avukatı Mehmet Akif Tekelioğlu ise savunmasında " Söz konusu hamamın seçilmesinde farklı anlatımlar bulunmaktadır. Bu hamamın kurban olarak seçildiğini düşünüyoruz. Şikayetin sigorta şirketinden para almak amacıyla yapıldığını düşünüyoruz. Şikayetçiler kendi rızaları ile hamama gelip işlem yaptırmışlardır. Keseleme ve masaj işlemleri ayrı yerlerde yapılmış olup,şikayetçilerin arkadaşları da bu işlemler sırasında ziyarette bulunmuş ve her hangi bir aksaklık olmadığını görmüşlerdir" dedi.

2 SANIĞA BERAAT, 2 SANIĞA CEZA

Alınan beyanların ardından kararını açıklayan mahkeme, sanıklar Ahmet K. ile İbrahim K.’nin atılı suçu işlediklerine dair kesin ve yeterli delil olmadığı gerekçesiyle beraatlarına karar verdi. Sanık Cefar A.’ya “cinsel saldırı” suçundan 5 yıl hapis cezası veren mahkeme, sanığın hizmet ilişkisinin sağladığı nüfuzu kötüye kullandığı gerekçesiyle cezada artırım yaparak 7 yıl 6 aya çıkardı. Bu cezada da “iyi hal indirimi” uygulayan mahkeme, sanığa 6 yıl 3 ay hapis cezası verdi.

Diğer sanık Osman C. ise, “cinsel saldırı” suçundan 7 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Sanığın hizmet ilişkisinin sağladığı nüfuzu kötüye kullandığı gerekçesiyle cezada artırım yapan mahkeme, cezayı 10 yıl 6 aya çıkardı. “İyi halden” sanığa indirim yapan mahkeme, sanığın 8 yıl 9 ay hapis cezalandırılmasına hükmetti.

‘KARAR BEKLEDİĞİMİZDEN OLUMLU ÇIKTI...’

Duruşmanın ardından Çağlayan Adalet Sarayı önünde toplanan, Fransız kadınların avukatlarıyla, Cinsel Şiddetle Mücadele Derneği ve Kadınlarla Dayanışma Vakfı üyeleri, "Hamamda cinsel tacizinin ve erkek şiddetinin takipçisiyiz" yazılı pankart açarak basın açıklaması yaptılar. Avukat Ezgi Duman, "Karar beklediğimizden olumlu çıktı açıkçası. Çünkü biz genelde erkek yargı pratiğiyle karşılaşmaya alışkınız ne yazık ki. Bugün 4 failin 2'si ceza aldı. Üstelik de üst sınırdan ceza aldılar. Hizmet ilişkisinin kullanılması gerekçesiyle hakim ağırlaştırıcı sebepleri de uyguladı. Bu açıdan kararı olumlu karşılıyoruz" dedi. 

Bu tip kadınların adalete güvenini artıran kararların çoğalmasını istediklerini belirten Duman, "Ancak 2 sanığın beraat etmesi bakımından ve iyi hal indirimlerinin uygulanmasını tabi ki eleştiriyoruz. Bu bakımdan kararı istinaf mahkemesine taşımayı düşünüyoruz" diye konuştu. (HABER MERKEZİ) 
 

ÖNCEKİ HABER

Mattis: Katar’da ortak zemin bulmamız lazım

SONRAKİ HABER

Çin’le anlaşan Panama, Tayvan’la ilişkisini kesti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...