08 Haziran 2017 10:33

Ivanka Trump’ın ayaklarının altındaki sömürü

Ivanka Trump markası için ayakkabı üreten Çinli Huajian Grup'a ait fabrikalardaki çalışma koşullarını ortaya çıkarmak isteyen üç kişi tutuklandı.

Paylaş

Donald Trump’ın kızı Ivanka Trump’ın tedarikçisi olarak bilinen Çinli Huajian Grup isimli şirketin fabrikalarındaki çalışma koşullarını ortaya çıkarmak isteyen üç kişi tutuklandı. Çin hükümeti, uluslararası tepkiye rağmen aktivistlerin serbest bırakılmayacağını açıkladı. Firma, diğer markaların yanı sıra geçtiğimiz mart ayına kadar Ivanka Trump markası için ayakkabı üretimi yapıyordu.

ABD HÜKÜMETİ ‘BIRAKIN’ DEDİ

CNN’in haberine göre ABD Dışişleri Bakanlığı da Çin hükümetinden üç kişinin serbest bırakılmasını ve “Adil koşullarda yargı karşısına çıkarılmasını” talep etti. Fakat Çin Dışişleri Bakanlığı geçtiğimiz salı günü bir açıklama yaparak “Diğer ülkelerin endişeleriyle ilgilenmediklerini” duyurdu. 

Bakanlık Sözcüsü Hua Chunying, açıklamada, “Çin yargı kurumları dosyaları kendi yasalarımıza göre ele alabilir. Diğer ülkelerin müdahale etme hakkı yoktur” dedi. 

İKİSİNİN AKIBETİ BELİRSİZ

ABD merkezli China Labor Watch isimli işçi hakları örgütüne göre, tutuklanan üç kişi gizli kimliklerle Çin’in güneyindeki iki fabrikaya girerek çalışmaya başladı, burada işçilerin nasıl sömürüldüklerini belgelediler ve bu belgeleri Ivanka Trump şirketine göndermeyi planlıyorlardı. 

China Labor Watch Direktörü Li Qiang de, tutuklu üç kişiden ikisi olan Li Zhao ve Su Heng’in akıbeti hakkında hiçbir bilgiye ulaşamadıklarını, ikisiyle de iki hafta önce iletişimin kesildiğini açıkladı. Üçünçü Aktivist Hua Haifeng’in eşinden ise, Jiangxi eyaletinde yerel polis tarafından gözaltına alınarak tutuklandığı bilgisine ulaşıldığı belirtildi. 

SÖMÜRÜ BELGELENMİŞTİ

China Labor Watch Direktörü Li Qiang’e göre aktivistlerden Su Heng, işçilerin düşük ücretle ve uzun saatler boyunca çalıştırıldıklarını belgelemişti. Örgüt, şirketin öğrencileri de stajyer adı altında işçilerle aynı koşullarda sömürdüklerini belirtiyor. 

Şirket işe iddiaları reddediyor. Öte yandan Şirket Sözcüsü Long Shan, Ivanka Trump için ayakkabı üretimini mart ayında durdurduklarını açıkladı. Ivanka Trump şirketi de bilgiyi doğruladı ancak “neden” olduğu konusunda bilgi vermedi. Ivanka Trump, babası ABD Başkanı Donald Trump’ın danışmanı olabilmek için şirketteki yönetici görevlerinden istifa etmişti. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Büyük Britanya ve terör 

SONRAKİ HABER

Selcen: Hükümet, Katar meselesinde soğukkanlı davranmalı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...