08 Haziran 2017 01:53

Chinatool işçisi sendikasını seçmek istiyor

Gebze Plastikçiler Organize Sanayi’de bulunan Chinatool Otomotiv (CT Automotive) fabrikasında işçiler sendika seçme hakkı için eylemde.

Paylaş

Damla ULUDAĞ
Gebze

Gebze Plastikçiler Organize Sanayi’de bulunan Chinatool Otomotiv (CT Automotive) fabrikasında işçiler sendika seçme hakkı için eylemde. İşçiler Petrol-İş Sendikasında örgütlenirken, Çalışma Bakanlığı aynı ürünü üreten fabrikaların petrokimya iş kolunda olmasına karşın patronun talebiyle fabrikanın iş kolunu metal olarak belirledi. Eylemler nedeniyle baskının arttığına dikkat çeken işçiler, baskılara boyun eğmeyeceklerini belirterek “Örgütlenmek istediğimiz sendikaya üye olduk, bundan sonra da kararlılıkla devam edeceğiz” dedi. Chinatool işçileri Gebze’de kutlanan 1 Mayıs’a da sendikal örgütlenme talebiyle Petrol-İş imzalı fabrika pankartıyla katılmıştı. 

BAKANLIĞIN GARİP YANITI

Yarıdan fazlası kadın olmak üzere 250’ye yakın işçinin çalıştığı fabrikada arabaların plastik aksamları üretiliyor. Chinetool yine Gebze’de bulanan Mecaplast’le aynı üretimi yapıyor. Mecaplast, bakanlık kayıtlarında petrokimya iş kolunda gözüküyor ve fabrikada Petrol-İş Sendikası örgütlü. Ancak fabrika patronun talebiyle kağıt üzerinde metal iş kolunda gözüküyor. Buna karşın 200’e yakın işçi kendisini Petrol-İş Sendikası üyesi olarak ilan ediyor. 

Petrol-İş Sendikası işçilerin talebi üzerine geçtiğimiz şubat ayında Çalışma Bakanlığına iş kolu itirazında bulundu. Bu itiraza yanıt 29 Mart’ta geldi. Yanıt işçilerin tepkisini daha da büyüttü. Zira bakanlık Resmi Gazete’de yayımlanan kararında üretimin petrokimya iş kolunda olduğunu kabul etse de, otomobil metal olduğu için fabrikanın metal iş kolunda olduğunu ileri sürdü. 

TÜRK METAL BASKI YAPTI İDDİASI

Hem sendika hem işçiler ise bu karara tepkili. Bakanlığa yanıt veren işçiler, “Biz yaşadığımız sorunları çözmek için Petrol-İş’te örgütlenmek istedik. Fabrikamız Mecaplast ile üretim olarak çok benziyor. Ama onlar petrokimya biz ise metal iş koluna bağlıyız, anlamıyoruz. Gelip denetleme de yapıldı ama gelen cevap buna uygun değil. Türk Metal de burada örgütlenmek istiyor. Bize söylenen Türk Metal’in bakanlığa baskı yapmış olduğuydu. Aynı konfederasyona bağlı sendika nasıl bu şekilde davranabiliyor bilmiyoruz. Örgütlenmek istediğimiz sendikaya üye olduk, bundan sonra da kararlılıkla devam edeceğiz” dedi.

EYLEMLER SÜRÜYOR

Sosyal hakların olmadığını, ücretlerinin asgari ücret civarında olduğunu anlatan işçiler, iş güvenliği ve işçi sağlığının dikkate alınmadığını belirtti. Bir süredir sorunlarının çözümü talebiyle fabrika içinde eylemler yapan işçiler, ramazanın başlamasıyla birlikte gece çalışan işçilere sahurda yemek verilmemesine, servislerin sürekli aksamasına öfkeli. İşçiler yemeklerin kötü olmasına tepkilerini de kahvaltılıkları yemeyip fabrika kapısına bırakarak gösterdi.

PETROL-İŞ GEBZE ŞUBESİ: İŞÇİLERLE BİRLİKTE MÜCADELEYE DEVAM EDECEĞİZ

Konuya ilişkin Petrol-İş Gebze Şubesinden gazetemize yapılan açıklamada sendikal örgütlenmeye ilişkin patrondan görüşme talep edildiği ancak patronun görüşmekten kaçındığı belirtildi. Patronun asıl amacının sendikal örgütlenmenin önüne geçmek olduğu kaydedilen açıklamada, “Biz bu sorunu barışçıl yöntemlerle çözmeye çalışıyoruz. İşçiler yaptıkları üretime uygun sendika seçtiler ama baskı bitmedi. Aynı üretimi yapan diğer fabrikalar zaten petrokimya iş koluna bağlı. Bu nedenle mücadele etmekten geri durmayacağız. Chinatool işçisinin bu mücadelesi hem sendikalı hem de sendikasız bütün işçilerin mücadelesi. Hukuksal ve örgütsel anlamda işçilerle birlikte kararlı bir mücadeleye devam edeceğiz” dendi.

ÖNCEKİ HABER

Örgütlüyüz, güçlüyüz, kazanacağız!

SONRAKİ HABER

Kızılay çalışanlarının servis hakkı gasbediliyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...