07 Haziran 2017 16:58

Cam işçilerinden çağrı: Uzlaşı yoksa mücadeleye devam

Şişecam patronunun dayatmaları sürerken cam işçileri Kristal-İş sendikasına 'Uzlaşı yoksa mücadeleye devam' çağrısı yaptı.

Paylaş

Fırat TURGUT
İstanbul

Şişecam patronuyla Kristal-İş arasında yapılan görüşmelerde, işçilerin birliğine ve haklarına saldırmaya devam eden patron, istirahat raporu alan işçilerin ikramiyesinde kesinti yapmayı 3 yıllık sözleşmeyi ve Otocam fabrikasını gruptan ayırmayı dayattı. Bu dayatmalara boyun eğmeyeceğini söyleyen ve sendikaya eylem kararı alma çağrısında bulunan cam işçileri, “Uzlaşı yoksa mücadeleye devam” dedi.

Cam işçilerinin talepleri ve grev hakları için eylemleri devam ederken, Şişecam patronu Kristal-İş’le görüşme talep etti. Yapılan görüşmelerde patron istirahat raporu alan işçilerin ikramiyesinde kesinti yapmayı 3 yıllık sözleşmeyi ve Otocam fabrikasını gruptan ayırmayı dayattı. Görüşmelerde anlaşma sağlanamaması durumunda bugün ara bulucunun dahil olacağı bir görüşme yapılacağı öğrenildi.

‘VAR OLAN HAKLARI KORUMAYA ÇALIŞIYORUZ’

Patronun bu dayatmalarına karşı çıkan cam işçileri ise sendikaya eylem kararı alma çağrısı yaptı. Çabalarının yeni bir hak elde etmek yerine ellerindeki hakları korumaya çalışmak olduğunu dile getiren Lüleburgaz’dan bir cam işçisi, “Taleplerimiz net, Otocam grupta kalacak, en fazla 2 senelik sözleşme yapacağız ve her ne kadar kayıpları telafi etmese de 2.60’lık zamdan bir kuruş geri adım atmayacağız demek. Yani işveren yeni bir hak vermediği gibi zaten elimizde olanı da kapmaya çalışıyor” diye konuştu.

İyi niyet göstergesi olarak görüşmelerin yapılacağı gün eylemlerin durdurulduğunu hatırlatan başka bir cam işçisi de “Grev kararı öncesinde de sonrasında da merkez yöneticileri her toplantıda ‘Taban ne diyorsa onu yapacağız, tabanın onay vermeyeceği hiçbir kararı almayacağız’ demişti. Patronun uzlaşmaz tavrının devam etmesine rağmen neden eylemleri durdurdunuz? Bu kararı alırken fabrika önlerinde bekleyen işçilerden neden onay almadınız?” diye tepki gösterdi.

SAĞLIKLI BİLGİ VERİLMİYOR

Yapılan görüşmelerden sonra sendika tarafından kendilerine sağlıklı bilgi verilmediğini dile getiren başka bir işçi ise, “İlk gün yapılan görüşmeden sonra akşam ‘İdari maddeler ile ilgili 32. madde haricinde uzlaşı sağlanmış’ dediler. Bir gün sonra ise ‘Herhangi bir anlaşma sağlanamamış. İşverenin Otocam’ı ayırma ve 32. maddeyle ilgili geri adım atmaması...’ dediler. Telefonlarımıza mesaj attılar. İlk mesaja göre Otocam gruptan ayrılmıyor. Ama ikinci mesajda işverenin bunda ısrar ettiği söyleniyor. Öncelikle sendika sürece dair net bilgiler vermeli. Bu cam işçilerine de sendikamıza da zarar veriyor. Sadece görüşmelerin devam ettiğine dair bilgi, sürecin nereye varacağına dair belirsizlik, tabana sorulmadan keyfi olarak merkez tarafından alınan kararlar cam işçisi arasında huzursuzluğu ve gerilimi artırır. Başta ne diyorlardı. Sürece taban karar verecek. Taban uzlaşı yoksa mücadeleye devam diyor” şeklinde konuştu.

CAM İŞÇİLERİNİN TALEPLERİ

Cam işçileri kırmızı çizgimizdir dedikleri taleplerini şu şekilde sıralıyor:

- 2.60 kırmızı çizgimizdir bir adım geri adım atılamaz.

- 2 yıllık sözleşme kazanılmış hakkımızıdır.

- İkramiye haklarımızın da olduğu idari maddelerin tek bir tanesine bile dokunulamaz.

- Şişecam’ın Otocam’ı gruptan ayırma isteği görüşme konusu dahi yapılamaz.

ÖNCEKİ HABER

Pamuğa 5 kuruş destek tepki çekti 

SONRAKİ HABER

Çocuk işçiler kısa filmle anlatılacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...