06 Haziran 2017 09:59

Petrol-İş: Sermayedarlara sunulan en büyük teşvik!

Mefar İlaç Sanayii’ndeki grev yasağına işyerinde örgütlü olan Petrol-İş Sendikası tepki gösterdi.

Paylaş

Petrol-İş Sendikası Merkez Yönetim Kurulu yaptığı açıklamayla Mefar İlaç Sanayii’ndeki grev yasağına tepki gösterdi. 

Mefar İlaç Sanayii AŞ’de 20 Haziran’da çıkacakları grevin Bakanlar Kurulu kararıyla genel sağlığı bozucu olduğu iddiasıyla yasaklandığı belirtilen açıklamada, “Ülkemizde 15 Temmuz sonrası ilan edilen OHAL döneminde ertelenen grevler listesine bir yenisi eklenmiştir” dendi. 

Petrol-İş Sendikası'nın yeni örgütlendiği ve 294 üyesinin bulunduğu Mefar İlaç'ta, 31 Mayıs’ta yapılan grev oylamasında 367 çalışanın greve “evet” dediği belirtilen açıklamada, “İlaç şirketlerine fason üretim yapan Mefar İlaç işyerinde üretilen ilaçların sektörde ikame edilebilir ürünler olduğu bilinmektedir ve grevin ‘genel sağlığı bozucu’ bir etkisinin olmayacağı açıktır. Bakanlar Kurulu tarafından verilen ve haklı hiçbir gerekçesi olmayan bu karar, OHAL döneminde grevlerin fiilen yasaklanmış olmasının tescilidir. OHAL döneminde hükümet, sermayedarlara kıdem tazminatı gibi en temel hakkımızın tırpanlanması dahil her türlü teşvik ve desteği sunarken işçinin hak mücadelesini engellemek için elinden geleni yapmaktadır. Artık bir yasaklama halini alan grev ertelemelerini, hükümetin emek sömürüsünün derinleştirilmesi için sermayedarlara sunduğu en büyük teşvik olarak değerlendiriyoruz” dendi. 

‘SOSYAL HUKUK DEVLETİ İLKELERİNDEN UZAKLAŞTI’

OHAL döneminde metal ve cam işkollarından sonra petrokimya iş kolunda verilen yasak kararıyla, işçinin Anayasal ve yasal haklarını kullanmasının engellendiği ve emek mücadelesi bitirilmek istendiği kaydedilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi: “Toplu iş sözleşmesi hakkının da askıya alınması anlamına gelen grev ertelemeleri, ülkemizin demokratik işleyişten ve sosyal hukuk devleti ilkelerinden uzaklaştığının açık bir göstergesidir. Hükümetin bu tutumu, ‘OHAL'in sadece devletin kendi kendini koruması ve terörle mücadele için ilan edildiği, OHAL'de halkın özgürlüklerinin kısıtlanmayacağı’ şeklindeki söylemiyle çelişmektedir. Bu dönemde iş ve ekmek mücadelesi verilen haksız kararlarla tümden yasaklanmıştır! Grev erteleme kararı ile toplu iş sözleşmesi süreci artık tarafların özgür iradelerinin söz konusu olamayacağı bir sürece sokulmaktadır. Yani işçiler fiili grev yasakları ile nihai olarak Yüksek Hakem Kurulu (YHK) prosedürüne mahkum edilmekte ve artık yasaların sadece işverenlerin lehine olan kısımları işletilmektedir.”

‘BASKILARA BOYUN EĞLEMEYECEĞİZ’

Mefar İlaç işçilerinin mücadelesinin iradesi dışında bağıtlanan sözleşmeyle boğulmasına izin verilmeyeceği belirtilen açıklamada, “Petrol-İş Sendikası olarak emek mücadelesine dönük yasaklamalara ve baskılara boyun eğmeyecek, verilen bu haksız karara karşı hukuki girişimler de dahil tüm yasal haklarımızı kullanacağız. Grev uygulama tarihinden önce anlaşma sağlanamadığı takdirde örgütlü gücümüzü gösterecek ve düzenleyeceğimiz eylemlerle sendikal mücadelemizi sonuna kadar sürdüreceğiz. Hükümetin verdiği bu karar ve emekçilere karşı takındığı düşmanca tavır, tüm sendikaların ve emek güçlerinin ortak mücadele vermesi ve dayanışma göstermesinin zorunluluğunu bir kez daha ortaya koymaktadır” çağrısı yapıldı.

ÖNCEKİ HABER

4 yaşındaki çocuğa istismar sanığına savcı 15 yıl istedi

SONRAKİ HABER

Avcılar'da ilk ‘Rugby’ heyecanı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...