02 Haziran 2017 13:56

Grevleri yasaklanan Şişecam işçilerinin eylemi büyüyor

Grevleri yasaklanan cam işçileri her vardiyada 2 saat üretimi durduracak. İşçiler sendikadan daha da ileri eylem kararı bekliyor.

Paylaş

Fırat TURGUT
İstanbul

Kristal-İş üyesi Şişecam işçilerinin grev yasağına karşı eylemleri büyüyerek devam ediyor. Paşabahçe Kırklareli fabrikasına giden Kristal-İş Genel Başkanı Bilal Çetintaş, üretimin her vardiyada 2 saat durdurulacağını açıkladı. Kristal-İş’e daha ileri eylem kararı alma çağrısını tekrarlayan cam işçileri ise “Metal işçilerinin gösterdiği yoldan gidelim” dedi.

Paşabahçe Kırklareli fabrikasına giderek işçilere seslenen Kristal-İş Genel Başkanı Bilal Çetintaş grevlerinin yasaklanmasına tepki göstererek “İşçi sınıfına her şey yasak. Biz bu yasaklara boyun eğmeyeceğiz” dedi. Bu yola işçilerle birlikte çıktıklarını ifade eden Çetintaş, “Bu yolu birlikte yürüyeceğiz. Buradan Şişecam işverenine de sesleniyorum. Masaya gelin, bu sözleşmeyi masada bitirelim. Bu benim buradan son çağrım” diye konuştu.

İŞ BIRAKMA 2 SAATE ÇIKTI

Cam işçilerinin üretimi durdurma saatinin uzatılması ve üretimin tamamen durdurulması gibi taleplerinin olduğunu dile getiren Çetintaş, “Biz adım adım akıllı gitmek zorundayız. Daha yeni yeni kamuoyu oluşturduk. Bu eylemlerin adı uyarı eylemleridir. Bu uyarı eylemlerimize yarım saat daha ekliyoruz” dedi. Bu sırada işçilerden “3” sesi yükselmeye başladı. Bunun üzerine Çetintaş, “Denizde dalga var, rüzgar var. Ama her şeye rağmen gemiyi limana nasıl yanaştırdığımız önemli. Bundan sonrası zaten daha farklı eylemler olacak. Tabii ki sizin bu söylediklerinizi en kısa zamanda yapacağımız başkanlar kurulu toplantısında değerlendireceğiz. Biz önlemimizi alarak hareket etmek zorundayız” diye konuştu. 2 yıllık sözleşmede ve kazanım elde edilen hiçbir idari maddenin değişmemesinde ısrar edeceklerini belirten Çetintaş, bir işçinin kullandığı “Başkan 2.60’tan aşağı inme” cümlesine ise şu yanıtı verdi. “O pazarlık masasında dediğim dedik çaldığım düdük, onu da istemem bunu da istemem değil. Ciddi olmamız gerekir. Biz kamuoyunu arkamıza aldık, omuzlarımız güçlendi.”

EYLEMLER SÜRECEK

Ayrıca, süreçle ilgili Evrensel'e konuşan Bilal Çetintaş, “Eylemlerimiz sürece bağlı olarak devam edecek” dedi. İşçilerin üretimi tamamen durdurma talebini sorduğumuz Çetintaş, “Onu hayata geçirmek bu kadar kolay değil. Sürece bakacağız, eylemlerimiz sürecek” dedi. Birleşik Metal-İş üyesi işçilerin fabrikalarında yaptıkları eylemlerle gösterdikleri dayanışmanın önemli olduğuna vurgu yapan Çetintaş, bu konu hakkında Türk-İş’le de görüştüklerini ifade etti.

ŞİŞECAM BÜYÜDÜKÇE ÜCRETLERİMİZ DÜŞTÜ

Evrensel'e konuşan cam işçileri ise Kristal-İş Genel Merkezine daha ileri eylem kararı alma çağrısını yineledi. Şişecam’ın dünyanın en büyük firmalarından biri haline gelmesinde en büyük payın, ömrünü fırın başlarında tüketen işçiler olduğunu dile getiren Lüleburgaz’dan bir cam işçisi, “Şişecam büyüdükçe bizim ücretlerimiz düştü. Kâr oranları katlandıkça enflasyon karşısında bizler ezildik. Geçmiş yıllarda saat ücreti bizden çok daha az olan sektörlerdeki işçiler alıp başını gitti, biz yerimizde saymaya devam ettik” dedi.
Toplusözleşmede taleplerinin Şişecam patronu tarafından ciddiye alınmadığını vurgulayan cam işçisi, “Grev dedik, ama anayasal hakkımız olan grev hakkı hükümet ve Şişecam’ın iş birliğiyle elimizden alındı. Boyun eğmedik, günlerdir 9 fabrikada 6 bine yakın işçi tek yürek, tek bilek olduk. Uykusuz kaldık, ailemizi göremedik. Soframızı birlikte kurduk. Ekmeğimizi birlikte paylaştık. Haklıyız, haklılığımızı gören diğer sektörlerdeki işçi kardeşlerimiz bizimle. Onlarca metal fabrikasında metal işçisi bizim için eylemler yaptı. Haklıyız ve haklı olduğumuz için annemiz, babamız, eşimiz, dostumuz, koca yürekli çocuklarımız bizi destekledi” dedi.

İŞÇİ DAHA İLERİ KARARLAR BEKLİYOR

Taleplerinin karşılanmasını isteyen başka bir cam işçisi de “Artık ok yaydan çıktı. Ne 2.60’tan ne 2 yıllık sözleşmeden ne idari maddelerden taviz veririz. Biz sadaka değil hakkımızı istiyoruz” dedi. Cam işçisi Kristal-İş Genel Merkezine de şu çağrıda bulundu: “Artık daha ileri eylem kararı alınmalı. Yapılması gerekeni metal işçileri EMİS sözleşmesi sürecinde gösterdi. Kazanım için üretim durmalı. Metal işçilerin açtığı yoldan devam etmeliyiz.”

ÖNCEKİ HABER

Arapça ve İbranice birleşti: Barışın dili

SONRAKİ HABER

Ali İsmail Korkmaz, saldırıya uğradığı sokakta anıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...