29 Mayıs 2017 09:25

G7 artık yok!

Sicilya’daki dostların buluşmasıysa düşmanların buluşması nasıl olur? En büyük 7 sanayi ülkesinin zirvesi sonunda G7’nin artık olmadığı ortaya çıktı.

Paylaş

Mark SCHIERITZ
Die Zeit

Eğer Sicilya’daki bu zirve, dostların buluşmasıysa düşmanların buluşması nasıl olur acaba? En büyük yedi sanayi ülkesinin Sicilya’daki zirvesi sonunda G7’nin artık olmadığı ortaya çıktı. Şimdi bir yanda Amerikalılar diğer yanda diğerleri var. Zirvede ticaret, iklim veya mülteciler gibi önemli  konularda mutabakat sağlanamadı. Zirve sonunda yapılan açıklama şekilsel uzlaşmalardan ibaret. Trump, Paris İklim Sözleşmesi’ni ABD’nin imzalayıp imzalamayacağına gelecek hafta karar vereceği için,  iklim konusunda şekilsel uzlaşma bile olmadı.  

‘DÜNYA HÜKÜMETİ’ OLARAK KURULMUŞTU

Bu zirveden sonra ciddi bir şekilde böyle bir buluşmanın anlamı olup olmadığı sorgulanmalı. G7’nin bir zamanlar, eski sanayi devletlerinin ortak bir sesleri olduğu dönemde, dünya hükümeti anlamına geldiğini hatırlatalım. Küresel güç ilişkilerine bağlı olarak Asya ve Latin Amerika’daki eşik ülkelerinin yükselmesiyle, yeni güçlerin de temsil edildiği G20 oluşturuldu, ama G7, kendilerini Batı’ya ait hisseden ülkelerin bir yürütme kurulu olarak muhafaza edildi. G7’dekiler, G20’de kararlaştırılacak ortak pozisyonları geliştirmek ve bunları empoze etmekle  görevliydiler.  Şimdi, bir ülke -ABD-  birliği takmadığı için ortak bir Batı kalmadığına göre ne olacak?

ABD-AVRUPA İTTİFAKINDA YENİ DURUM

Sorun tek tek konulardaki düşünce farklılıkları değil. ABD’nin Alman ihracat fazlalığına yönelik eleştirisi yeni değil ve içerik olarak da haklılık payı var. Sorun Almanların dünyaya otomobil satmasını yasaklamak da değil. Bu konuda Fransa ve İtalya gibi ülkelerin de desteğini alan ABD’nin, Almanya’nın ihracat fazlalığı karşılığında  diğer ülkelerden mal ithal etmesini istemesi oldukça meşru bir şey. Dış ülkelerdeki müşterileri para harcadıkları için fabrikaları durmaksızın çalışan ama kendi halkına dokunmayan bir ülkenin (Almanya) kalıcı bir ekonomik modeli olmadığı açık. 

Söz konusu olan;  şimdiki ABD hükümetinin kendi sınırları dışındaki dünyaya ilgi duymaması, diplomatik boş laflardan öte ortak çalışmaya yanaşmaması. Trump, başta kaldığı sürece Avrupa için ABD, G20 içinde sorunlara bağlı olarak görüş alışverişinde bulunulacak, belki ortak kararlar alınacak ama sıkı müttefik olarak görülmeyen bir ülke durumuna düşecek. 

G7’YE ARTIK GEREK YOK

Şu sıralar iklim konusunda oldukça çaba harcayan Çin-Avrupa ilişkisi de şimdi aynen böyle. Bu durumda G7’de oturup G20 öncesi ortak karar almaya gerek yok ve G7’ye de gerek yok. 

Donald Trump, dört aydır başkan. Ülke içinde iç politika konusunda büyük baskı altında. Bilinmez, belki kendini değiştirir, belki görevden azledilir, belki ABD ve ülke halkı için değil de kendisi için konuşuyordur. Bir ihtimal, G7 yine Batı’nın ortak kararlarının alındığı bir yer haline getirilebilir. Yoksa uluslararası ilişkilerin yeniden düzenlenmesi üzerine kafa yormanın ve Trump’a en sevdiği sözlerden biri olan “You are fired/Kovuldun!” demenin  zamanı gelmiştir. 

(Çeviren: Semra Çelik)


 

ÖNCEKİ HABER

Manisa'da deprem bölgesindekiler geceyi yine çadırda geçirdi

SONRAKİ HABER

Bursa'da müze inşaatında iş cinayeti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...