25 Mayıs 2017 16:43

Sur'da yetkililer kulak tıkıyor, halk mağdur ediliyor

Diyarbakır Mimarlar Odası Şube Başkanı Şerefhan Aydın: Sur'da elektrik ve su kesilerek halk mağdur edilmeye ve göçe zorlanmaya çalışılıyor.

Paylaş

Fırat TOPAL
Diyarbakır

Sur’da "Acele Kamulaştırma" kararı ile başlayan yıkıma tepki gösteren Diyarbakır Mimarlar Odası Şube Başkanı Şerefhan Aydın, yetkililerle görüşemediklerini, hukuki yolların da kapalı olduğunu söyledi. Aydın, halkın bu karar sonucu elektrik ve suyun da kesilmesiyle resmen mahalleden mağdur edilerek göç ettirilmek istendiğini söyledi. Caminin bile suyunun kesildiğini söyleyen yurttaşlar ise “susuz kalsak da burayı terk etmeyeceğiz” diyor. 

Sur’da "Acele Kamulaştırma Kararı" ile başlayan yıkım 4 gündür sürüyor. Tapulu ev sahiplerine müzakere edilmeksizin hesaplarına 30 ila 40 bin lira arasında değişen bedeller ödenerek "Çıkın, evlerinizi boşaltın" denilmişti. Yurttaşların tüm görüşme yolları kapalıyken aniden yıkıma başlandı. Önce elektriklerin daha sonra suların kesildiği mahallelerde yurttaşlar 2 gündür susuz ve karanlıkta kalmış durumda. 

Diyarbakır Mimarlar Odası Şube Başkanı Şerefhan Aydın, "Elektrik ve su kesilerek mahallede yaşayan halkın bu şekilde orayı terk etmesi sağlanıyor. Bir ay sonra okullar kapanıyor. Ramazan ayı geldi, mahallede yaşayan yurttaşları zorlayan bir durum yaşanıyor. Bu insanlar evlerini terk etmek zorunda kalacaklar”dedi. 

HUKUK YOLU KAPATILDI

Aydın, yıkımın başladığı Alipaşa ve Lalebey mahallesi ile ilgili yetkililerle görüşemediklerini belirterek “Sur’un yıkılmış olan diğer 6 mahallesine girmek için çok kez görüştük ama hiçbir şekilde olumlu yanıt verilmedi. Yıkım başlarken halkın yanında olmaya çalıştık, bunun dışında bize yapabileceğimiz bir şey bırakmadılar” dedi. Acele Kamulaştırma kararı olduğu için tüm hukuki yolların kapalı olduğunu, sadece yurttaşların verilen paraya itiraz edebileceklerini söyleyen Aydın, “Diğer mahalleler için de 2016 yürütmeyi durdurma davası açtık fakat oradan da sonuç çıkmış değil. Ağır bir psikolojik dönemden geçiyoruz, böyle bir dönemde elimizden bir şey gelmemesi durumu bizde kırılmaya yol açıyor, bu günlerin bir an önce geçmesini diliyoruz” diye konuştu.

ÖNCEKİ HABER

Devrilen iş makinesinin altında kalan operatör öldü

SONRAKİ HABER

Karakol ve kalekollar da ‘yatırım’ oldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...