24 Mayıs 2017 00:56

Aladağ’daki yangında MEB’i yalanlayan rapor

Aladağ’daki yurt yangını ile ilgili hazırlanan bilirkişi raporu yurttaki denetimlerinde bir eksikliğe rastlamayan müfettişleri kusurlu buldu.

Paylaş

Tamer Arda ERŞİN
Ankara

Milli Eğitim Bakanlığı, CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu’nun önergesine verdiği cevapta, Aladağ’daki yurtta maarif müfettişlerinin yaptığı denetimlerde bir eksikliğe rastlanmadığını savundu. Ancak yangınla ilgili 4 Ocak 2017 tarihinde hazırlanan bilirkişi raporu Bakanlığın cevabını boşa çıkarıyor. Bilirkişiler müfettişlerin yurttaki eksiklere rağmen yalan söylediğini ifade ediyor. 

Adana Aladağ’da 26 Kasım 2016 tarihinde 12 kişinin öldüğü yurt yangınıyla ilgili CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu’nun, Başbakan Binali Yıldırım’a yönelttiği soru önergesini cevaplayan Milli Eğitim Bakanlığı (MEB),  Aladağ Kaymakamlığı ve ilçe milli eğitim şube müdürü tarafından yurdun Maarif Müfettişlerince 17 Aralık 2015 ve 26 Mayıs 2016 tarihlerinde iki kez denetimden geçtiğini belirtti. Bakanlık 26 Mayıs’ta yapılan denetimde şu sonuca varıldığını söyledi: “Yurtta yangın için alınması gereken önlemlerin alındığı, raporda binanın yangından korunmasına yönelik olarak her katta yangın tüplerinin bulunduğu, tüplerin periyodik bakımlarının yapıldığı, yangın merdiveninin bulunduğu, kamera sisteminin bulunduğu, yangına sebep olan eksiklikler ile ilgili bir husussun bulunmadığı tespit edildi.” 

Yangın sonrasında 4 savcı eşliğinde olayla ilgili incelemelerde bulunan 3 kişilik bilirkişi heyeti, 4 Ocak 2017 tarihinde raporlarını hazırladı. Bilirkişiler, MEB maarif müfettişlerinin 26 Eylül 2015 tarihindeki genel denetim raporunun gerçeği yansıtmadığını ifade etmiş ve “Binanın yangından korunmasına yönelik olarak her katta yangın tüplerinin bulunduğu, tüplerin periyodik bakımlarının yapıldığı, sivil savunma ekiplerinin güncellendiği, yangın merdiveninin bulunduğu, bina etrafının beton duvar ile çevrili olduğu ve kamera sisteminin bulunduğu belirtilmişse de yangın söndürme tatbikatının yapılmadığı, işaret levhalarının olmadığı, manuel ihbar butonunun bulunmadığı, tahliye planlarının yapılmadığı, acil aydınlatma sistemlerinin olmadığı belirtilmemiştir” demişti. Bilirkişiler, maarif müfettişlerinin raporuyla ilgili değerlendirmelerinde müfettişlerin “Yurt binasında yangına karşı gereken tedbirler alınmış mı?” sorusuna “evet” dediğini ancak yurtta eksiklikler olmasına rağmen bunları bildirmediğini belirtmişti. 

MÜFETTİŞLER KUSURLU

Yangınla ilgili iddianame hazırlanmadan önce Aladağ Cumhuriyet Başsavcılığı, bilirkişilerden ek rapor daha istemişti. Bilirkişiler savcılığa 1 Şubat 2017 tarihinde yolladıkları ek raporlarında yurtta denetim yapan 4 maarif müfettişi ve Aladağ İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü yetkililerinin yangında tali kusurlu olduklarını bildirmişti. 

ÖNCEKİ HABER

Sözleşme öncesi taşınması manidar

SONRAKİ HABER

Mültecilere yönelik saldırılara dikkat!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...