23 Mayıs 2017 09:10

Başbakan May: Polis, saldırganın kimliğini biliyor

İngiltere'nin Manchester kentindeki bombalı saldırı sonrası Başbakan May başkanlığında acil güvenlik toplantısı düzenlendi.

Paylaş

Arif BEKTAŞ
Londra

İngiltere’nin Manchester kentinde dün gece saatlerinde, konser salonu Manchester Arena’da yapılan saldırı karşısında, toplumun tüm kesimlerinden birlik mesajları veriliyor. 8 Haziran’da yapılacak genel seçimler için tüm partiler seçim çalışmalarını en az bir günlüğüne durdururken, Başbakan Theresa May’in başkanlığında acil müdahale ve güvenlik komitesi Cobra sabah saatlerinde toplandı. Toplantı sonrası konuşan May, "Polis, saldırganın kimliğini biliyor. Ancak şu aşamada açıklanmayacak" dedi.

21 bin kişinin katıldığı konserin bitimine dakikalar kala, salonun giriş kapısına gelen saldırganın üzerindeki patlayıcıyı patlatması sonucu 22 kişi hayatını kaybetti, 59 kişi yaralandı. Yaralıların birçoğunun durumunun ağır olduğu haberleri gelirken, hayatını kaybedenler içinde çocukların da bulunduğu belirtiliyor. Manchester’da 8 ayrı hastanede yaralılar tedavi altına alınırken, saldırı yapılan salonun etrafı polis tamamen salrılmış durumda.

Saldırı ile ilgili Başbakan Theresa May ve İşçi Partisi lideri Jeremy Corbyn bir telefon görüşmesi yaparak seçim çalışmasını şimdilik durdurduklarını açıkladı. Ayrıca Liberal Demokrat Parti ve Yeşiller de seçim çalışmasına ara verdi. Tüm partiler yaptıkları açıklamalarda, Manchester’da gerçekleşen saldırı karşısında birlik ve beraberliğin önemine dikkat çekti.

Birçok sanatçı da yazılı açıklamalar yaparak, dehşet içinde olduklarını, fakat hiçbir zaman birlik ve beraberliklerinin bozulmayacağını açıkladı. Saldırı olduğu anda sahnede olan pop sanatçısı Ariana Grande yayımladığı mesajda, özür dileyerek, çok üzüldüğünü ve olayı tarif etmeye kelime bulamadığını söyledi.

MAY İLK KEZ KAMERALARIN KARŞISINA ÇIKTI

Manchester’da, konser salonuna yönelik gerçekleşen saldırı ile ilgili İngiltere Başbakanı Theresa May ilk kez kameraların karşısına çıktı. Bazı bakanlar, polis teşkilatı, gizli servisler ve güvenlik uzmanlarından oluşan Cobra Komitesi toplantısından sonra Başbakanlık Konutu önünde konuşan May, korkunç saldırının ardından toplanarak durumu değerlendirdiklerini ve saldırganın kim olduğunu bildiklerini ancak henüz açıklama yapmayacaklarını söyledi.

May, polisin detayıları araştırdığını belirterek, hakın da polise yardımcı olmasını istedi

“Mümkün olan en fazla kayıp hesaplanmış ve planlanmıştır” diyen Başbakan, bilerek ve isteyerek çocuklar ve sivillerin hedeflendiğini belirtti.

22 ölü ve 59 yaralı olduğunu, birçok yaralının hayati tehlikesinin olduğunu söyleyen May, ölenlerin çoğunun çocuk ve genç olduğu bilgisini verdi.

Gelecekte yapılacak saldırılara karşı önlemlerin alındığını, soruşturmanın devam ettiğini ve en kısa zamanda sorumluların adalet karşısına çıkarılacağını söyleyen May, polis ve güvenlik güçlerine tüm olanakların seferber edileceğini belirtti.

Saldırının Pazartesi akşamı 22.33’te gerçekleştiğini ve anında 400 polisin ve yüzlerce sağlık elemanının müdahale ettiğini belirten Başbakan, herhangi bir konuda bilgisi olan vatandaşların Manchester polisi ile irtibata geçmesini istedi.

Açıklamadan sonra Manchester’a gidecek olan Başbakan May, görüşmelerden sonra tekrar Londra’ya dönerek güvenlik birimleriyle bir toplantı daha yapacak.

Başbakan May, korkunç bir saldırı yaşadıklarını ama aynı zamanda olağanüstü bir yardımlaşma, dayanışmayı ve birliği de Manchester’da gördüklerini söyledi.

Başbakan May, “Birleşik Krallık’ın birlik ruhu hiç bir zaman gerilemeyecek.Teröristler hiçbir zaman yenemeyecek ve sonunda kazanan biz olacağız” diyerek konuşmasını bitirerek Manchester’a hareket etti.

CORBYN: BİR ARADA OLMALIYIZ

İşçi Partisi lideri Jeremy Corbyn de bir açıklama yaparak, korkunç ve alçakça yapılan saldırı karşısında şok olduğunu ve saldırıda etkilenenlerin ne kadar zor bir durumdan geçtiklerini anladığını söyledi. Corbyn, “Böyle saldırılar karşısında birliğimiz ve dayanışmamız daha da güçlenecektir” diyerek, bir arada olma çağrısı yaptı.

AKŞAM SAATLERİNDE ANMA OLACAK

Londra Büyükşehir Belediye Başkanı Sadiq Khan da yaptığı açıklamada, Londra’nın tüm olanaklarıyla Manchester’ın yanında olduğunu ve Londra’da da güvenlik önlemlerinin arttırıldığını duyurdu.

Öte yandan Manchester Büyükşehir Belediye Başkanı Andy Burnham bir çağrı yaparak tüm Manchesterlıları akşam saat 18.00’de Albert Meydanı’na çağırdı. Burnham, bu akşam ölen vatandaşları anacaklarını ve bu zor günde birlik ve beraberliğin gösterilmesi gerektiğini söyledi. “Bu saldırılar bizi bölemez” diyen Belediye Başkanı Burnham, Manchester halkının buna müsaade etmeyeceğini söyledi.

IŞİD’LİLERDEN KUTLAMA

Saldırıyı henüz kimse üstlenmezken, birçok IŞİD’linin olayı kutladığı sosyal medyada görüldü. Bu saldırının sadece başlangıç olduğunu söyleyen IŞİD destekçileri, yeni saldırıların da yapılacağını iddia ediyor.

ÖNCEKİ HABER

Nükleer atıkların taşınmasında şeffaflık çağrısı

SONRAKİ HABER

Manchester'da bomba alarmı: Alışveriş merkezi boşaltıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...