19 Mayıs 2017 10:54

Rajoy yolsuzluk davasına video konferansla katılmak istiyor

İspanya başbakanı Mariano Rajoy, yolsuzluk davası tanıklığının video konferans yoluyla dinlenmesini istedi.

Paylaş

İspanya başbakanı Mariano Rajoy, yolsuzluk davası kapsamındaki tanıklığının video konferans yoluyla 26-27 Temmuz’da dinlenmesini istedi. Rajoy’un lideri olduğu Halk Partisi de avukatları aracılığıyla mahkeme heyetinden aynı talepte bulunmuştu. Rajoy, fiziksel olarak mahkeme içinde bir görüntü vermekten kaçınsa da mahkeme tarafından tanık olarak ifadesi alınacak ilk İspanyol Başbakanı olacak. 

VİDEO KONFERANS NEDENİ: GÜVENLİK

Hükümet Başkanı Rajoy, yüksek mahkemeye mektup yazarak Gurtel davası kapsamında tanık olarak ifadesinin video konferans yoluyla alınmasını istedi. Rajoy, ceza davalarından video konferans yönteminin sıkça kullanıldığını ifade etti. Mektupta Rajoy’un fiziksel olarak mahkemeye katılması için mahkemenin görüldüğü yine Madrid eyaleti içindeki San Fernando de Henares'e seyahat etmesi gerektiği ve bunun da kamu kaynaklarının boşuna harcanması anlamına geldiği belirtildi. Video konferans talebinin nedenlerinden biri de “güvenlik” olarak ifade edildi. Mektupta, Rajoy’un yoğun yurtdışı programını en az aksatacak yöntemin bu olduğu savunuldu.

TARİH BİLİNÇLİ Mİ SEÇİLDİ?

İspanyol basınına göre Rajoy’un önerdiği tarihlerin, Santiago Apóstol bayramının hemen sonrasına gelmesi bilinçli bir tercih. Böylelikle bayram ile hafta sonunu birleştiren İspanyolların gündeminde Rajoy’un tanıklığı en az seviyede tutulmuş olacak. Ağustos ayında ise adli tatil başlayacak.

Madrid İkinci Ceza Mahkemesi, Avrupa Demokrat Hukukçular Derneği’nin (Adade) talebi üzerine 18 Nisan’da ikiye karşı üç oyla Başbakan Rajoy’u tanık olarak ifade vermeye çağırmıştı. Adade, daha önceden de Rajoy’un tanık olarak dinlenmesi için dilekçe vermiş ancak her iki dilekçe de reddedilmişti.

GURTEL DAVASI NEDİR?

Gurtel davası, bir memur tarafından ortaya çıkarılan “Gurtel” şebekesinin 1999 ile 2005 yılları arasında bankalardaki kredi kartı yolsuzluklarını inceliyor. Bu dava kapsamında Halk Partili Madrid’in eski Eyalet Valisi Esperanza Aguirre de tanık olarak dinlenmişti. Halk Partisi’nin önde gelen isimlerinden eski IMF Başkanı Rodrigo Rato, Caja Madrid ve Bankia bankalarındaki kredi kartı yolsuzluklarıyla ilgili davada 4 yıl 6 ay hapis cezası almıştı. (Madrid/DHA)

ÖNCEKİ HABER

CHP'li vekiller Sözcü gazetesi önünde açıklama yaptı

SONRAKİ HABER

Gençler 19 Mayıs'ta Özakça'ya çiçek verdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...