19 Mayıs 2017 09:50

Sur’da halk direndi, kepçe mahalleye sokulmadı

Diyarbakır Sur'da kentsel dönüşüm kapsamında yıkılmak istenen mahallenin suyunu kesmek üzere gelen kepçeler sokulmadı.

Paylaş

Fırat TOPAL
Serpil BERK
Diyarbakır

Diyarbakır’ın Sur ilçesine bağlı Alipaşa ve Lalebey Mahallerinin kentsel dönüşüm kapsamında yıkılmak istenmesine halkın tepkisi devam ediyor. Yurttaşlar bugün suları kesmek için mahalleye gelen ekiplere karşı koydu.

Geçtiğimiz gün polisin yaptığı anonslarda ve asılan duyurularda 19 Mayıs günü itibariyle mahallelerin elektrik ve sularının kesileceği, 21 Mayıs’ta da yıkımın yapılacağı ilan edilmişti.  Polisler ve DİSKİ ekipleri bugün sabah zırhlı araçlar ve kepçe eşliğinde mahallere geldi. Önce suyun kesildiği mahalleye daha sonra kepçe sokulmak istendi. DİSKİ’ye ait kepçenin önüne geçen yurttaşlar polislerle tartıştı. Kepçenin geçişine izin verilmezken direniş sonucu polis ve zırhlı araçlar mahalleyi terk etti. Sabah kesilen sular da bir süre sonra akmaya başladı. Polisin yurttaşlara, “Sizi muhatap almıyoruz. Zor kullanarak da olsa pazartesi sizi buradan çıkartacağız, evleri yıkacağız” dediği öğrenildi.

Evrensel’e konuşan yurttaşlar ise direnmeye devam edeceklerini belirterek, pazartesi Diyarbakır Valiliğine yürüyüş yapacaklarını belirtti.

‘EVİMİ SATMADIĞIM İÇİN TOKİ BENİ MAHKEMEYE VERDİ’

Evini vermek istemeyen Halil Balcı, evini TOKİ’ye satmadığı için mahkemelik olduğunu belirterek, “Bizim buradan çıkmamızı istiyorlar, beni götürüp yerleştirecekleri yer yok, karşılığında verecekleri ev yok. Yerinde dönüşüm içinse evimi 50 bin TL’ye alıp bana 400 bin TL’ye satacak, benim olan eve 350 bin TL borçlu kalacağım. Ben evimi satmadığım için TOKİ tarafından bana dava açıldı, mahkemelik oldum. Evimi benden zorla almaya çalışıyorlar. Elektriği, suyu keserek bizi evden çıkmak zorunda bırakıyorlar, hukuk yolları kapalı. Evimizi vermeyeceğiz, mücadele edeceğiz. Bugün tepki gösterdik yine direneceğiz” dedi.

‘HAK, HUKUK YOK, BİZİ SÜRGÜN EDİYORLAR’

Yaklaşık 30 yıldır mahallede yaşayan Remziye Kaya ise ekonomik durumlarının olmamasına rağmen yaşadıkları mahalleden memnun olduklarını ve mutlu olduklarını ifade ederek, “Bizi evlerimizden zorla çıkarmak istiyorlar. Biz nereye gideceğiz? Eşim çek çek arabasıyla yük taşıyor, güç bela geçiniyoruz. 3 çocuğum okul okuyor. Bize 30 bin TL verip çıkın bu evden diyorlar, o parayla ev alınabilir mi? Para da istemiyorum, evimi vermek de istemiyorum. Bizi resmen sürgün ediyorlar. Ahır da olsa ben evimden razıyım. Bu evi biz kimseden zorla, zorbalıkla almadık, alın terimizle emeğimizle aldık. Bu evi satmayacağım, vermeyeceğim kimseye” dedi.

‘EVİMDEN ÇIKMAYACAĞIM, DİRENECEĞİM’

75 Yaşındaki Zekiye Tanrıkulu da, evinin altında geçimini sağlamak için küçük bir bakkaliye açtığını günlük ihtiyaçlarını bile zor karşıladığını ifade ederek, “Ben burada doğdum, burada büyüdüm, eşim vefat etti. Kimsem yok, bir oğlum var, o da güç bela kendi çocuklarına  bakıyor. Bu yaşlı halimle nereye gideceğim. Evimi vermek istemiyorum, zorla yıkacaklar, bu nasıl bir hükümettir. İnsan düşmanına bunu yapmaz” dedi.

3 çocuk annesi Reyhan Balcı ise, “Evimi vermedim, eşim yok, ben buradan çıktığımda ne yapacağım? 3 çocuğumla nereye gideceğiz? Bu haksızlıktır, evimden çıkmayacağım, direneceğim” diye konuştu.

ÖNCEKİ HABER

Vizyonda bu hafta (19 Mayıs 2017 Cuma)

SONRAKİ HABER

TGC Yönetim Kurulu: Yeni bir baskı örneği

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa