Van’da yaylacılar 4 ay dağlarda kalacak

Van'da havaların ısınmasıyla hayvanlarına bol ot yedirip iyi verim almak isteyen çiftçiler, 4 ay boyunca dağlarda yaşayacak.

18 Mayıs 2017 16:12
Paylaş

Van'da karların erimesi ve havaların ısınmasıyla birlikte yaylacılar yüksek rakımlı dağlara çıkmaya başladı. Yaklaşık yılın 4 ayı dağlarda hayvanlarına iyi ot yedirip, iyi verim almak isteyen yaylacılar, hava sıcaklığının artmasıyla da daha yükseklere çıkacak.

Van ve bölgede havaların ısınmasıyla birlikte yaylacılar, köylerini boşaltıp dağlara çıkmaya başladı. Yaylada erkekler çobanlık yaparken, kadınlar ise keçi ve koyunları sağarak taze sütlerden otlu peynir yapıyor. Yaklaşık yılın 4 ayı dağlarda hayvanlarına iyi ot yedirip, iyi verim almak isteyen yaylacılar, hava sıcaklığının artmasıyla daha yükseklere çıkacak.

Koyun ve keçilerin iyi gelişmesi ve yüksek süt verimi için yıllardır bu şekilde yaylalara çıktıklarını anlatan Abdurrahman Kıpçak, "Soğuk ve uzun geçen kış ayının bitmesiyle birlikte yaylalara çıktık. Yayla kültürü bize atalarımızdan yadigar bir gelenek. Biz de bunu babalarımızdan öğrendiğimiz şekilde yürütüyoruz. Yaylalara çıkmak burada yaşamak çok zor. Ama buna mecburuz yaylalar hayvanlarımızın gelişimi ve yüksek süt verimi almamız için önemli. Çünkü biz buradan elde ettiğimiz süt, peynir ve yünleri satarak önümüzdeki kışı geçireceğiz" dedi. 

GENÇLER YAYLAYA ÇIKMAK İSTEMİYOR

Gençlerin hayvancılığı bıraktığını ve yaylalara çıkmak istemediğini de belirten Kıpçak, "Yayla hayatı ne kadar zor olsa da bir çok zevkli tarafı var. Ama gençler buralara gelmek istemiyor. Yaylalara çıkanlar genelikle orta yaşlı insanlar. Umarım bu kültür, Koçerlik devam eder. Yetkililerin yaylacılara ve bölgedeki çiftçilere destek vermesini istiyoruz" dedi. (Van/DHA)

Reklam
ÖNCEKİ HABER

Taner Yelkenci Hukuk ve Devlet Teorisi Sempozyumu başlıyor

SONRAKİ HABER

ABD'den Suriye'ye hava saldırısı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...