18 Mayıs 2017 13:39

Bursa'da gözaltına alınanlara görüş yasağı

Bursa'da dün sabah yapılan operasyonalrda gözaltına alınanlara, savcının talimatıyla keyfi bir şekilde avukat görüş yasağı getirildi.

Paylaş

Bursa’da dün sabah gözaltına alınan ve aralarında Eğitim Sen eski Şube Başkanı ve Emek Partisi üyesi Hasan Özaydın’ın olduğu 9 kişi hakkındaki soruşturma dosyasına gizlilik kararı getirildi. Savcılık gözaltındakilerin sadece bir avukatla görüşmesine karar verdi. Ancak dosyadaki kısıtlama bununla da kalmadı. Savcılık kararıyla, gözaltındakilerin hangi avukatla görüşeceğini de polisin belirlediği ortaya çıktı.  Evrensel'e konuşan Özaydın’ın avukatı Berkay Akkuş, dün emniyete gittiklerinde soruşturma savcısının, savcının avukat sayısını keyfi şekilde 1’e düşürdüğünü ve bu avukatın da emniyet ve savcılık tarafından belirlendiğini öğrendiklerini aktardı.

Müvekkiliyle görüşemediğini söyleyen Avukat Akkuş,  “Bu uygulamanın hukukta hiçbir karşılığı yok. Avukat olarak yetkili makamlarca hakkımda verilmiş bir kısıtlama kararı olmamasına ve vekaletname olmasına rağmen müvekkilimle görüştürülmedim. Bu belirleme neye göre yapıldı bilmiyoruz” dedi. Normalde KHK ile 3 avukat sınırı getirildiğini ancak savcının bunu bile keyfi bir şekilde bir avukata indirdiğini söyleyen Akkuş, “Yasalar gereği gözaltında olan bir kişi istediği avukatla görüşebilir. Hangi avukatla görüşüleceğine müvekkil karar verebilir onun dışında kimse belirleyemez. Avukat yasağı konusunda savcıdan yazılı emir istedik, kim görüşecek diye. Fakat yazılı bir emir verilmedi. Bizde bu yaşananlar hakkında bir tutanak tuttuk ve Bursa Barosu’na bildireceğiz” dedi.

Gözaltında işkence olup olmadığı konusunda avukatın denetleme yetkisi olduğunu vurgulayan Akkuş, “Ülkemizdeki yasalar ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi gereği avukat istediği zaman müvekkiliyle görüşebilir bunu kimse engelleyemez. Ancak savcı keyfi olarak sınırlama getirmektedir. Bunun hukuktaki karşılığı Hammurabi kanunlarıdır”  dedi. (Bursa/EVRENSEL)

 

ÖNCEKİ HABER

Daha önce Türkiye'ye gelen her 10 İsveçliden 4'ü gelmedi

SONRAKİ HABER

Sosyal medya paylaşımı, işten atılma gerekçesi gösterildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...