18 Mayıs 2017 02:06

Meslek hastası sayısında SGK başka BİMER başka söylüyor

BİMER'in verilerine göre 2016'da sadece Ankara Meslek Hastalıkları Hastanesi'nde yatarak tedavi gören meslek hastası sayısı 1375.

Paylaş

Tamer Arda ERŞİN
Ankara

Türkiye’deki meslek hastası sayısına ilişkin kara tablonun bir örneği, BİMER’in Evrensel'e verdiği yanıtla gözler önüne serildi. Buna göre 2016 yılında sadece Ankara Meslek Hastalıkları Hastanesine ayakta başvuran hasta meslek hastası sayısı 3 bin 711 kişi, yatarak tedavi gören hasta sayısı ise 1375 kişi oldu. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) verilerinde ise meslek hastası sayısı düşük gösteriliyor.

Bilim insanlarına göre meslek hastası sayısının bin çalışan başına 4 ile 12 kişi olması bekleniyor. Uluslararası Çalışma Örgütünün (ILO) 2005 yılı verilerine göre bir yıl içerisinde dünyada 2 milyon 200 bin insan iş kazası veya meslek hastalıkları nedeniyle hayatını kaybediyor. İşe bağlı ölümlerin beşte dördü yani 1 milyon 700 bin kişi meslek hastalığından kaynaklı. 270 milyon kişi iş kazasına maruz kalıyor, yüzde onu kalıcı ya da uzun süreli sakatlıkla sonuçlanan 160 milyon meslek hastalığı vakası bildiriliyor. Yine  ILO tahminlerine göre zararlı etkenler nedeniyle her yıl 438 bin 489 kişinin ölmesi bekleniyor. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tahminlerine göre dünyada her yıl 11 milyon yeni meslek hastalığı vakası meydana geliyor, bunların 700 bini ölüyor. Avrupa İş Sağlığı ve Güvenliği Ajansı ise Avrupa Birliğine üye ülkelerde iş kazaları ve meslek hastalıkları sonucu yılda 167 kişi ölüyor, 159 bin kişi meslek hastalığına yakalanıyor.

Türkiye’de ise iş kazası ve meslek hastalıkları sayılarını Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) açıklıyor. Kurum sadece sigortalı çalışan ve tazminat verdiği kişilerin rakamlarını açıkladığı için bilim insanlarından eleştiri alıyor. Bilim insanları kurumun açıkladığı rakamın gerçeği yansıtmadığını söylüyor. SGK 2014 yılında 494 kişinin, 2015 yılında ise 510 kişinin meslek hastalığına yakalandığını açıkladı.

Evrensel'in BİMER’e yaptığı başvuruya gelen yanıtta yer alan rakamlar ise meslek hastalığı konusunda SGK’nin rakamlarının gerçeği yansıtmadığı eleştirilerini doğruluyor. BİMER’den gazetemize verilen yanıta göre 2016 yılında sadece Ankara Meslek Hastalıkları Hastanesine  ayaktan başvuran meslek hastası sayısı 3 bin 711 oldu. Yine 2016 yılında 1375 kişi yatarak tedavi gördü. Meslek hastalıkları hastanesi İstanbul ve Zonguldak’ta da bulunuyor ancak BİMER başvurumuzda bu hastanelere ilişkin rakamlar açıklanmadı. Bu hastanelerde de Ankara’dakine benzer bir tablo söz konusu olduğunda, meslek hastası sayısının SGK’nin açıkladığı rakamın katbekat üstünde olduğu öngörülüyor.

ÖNCEKİ HABER

Antalya'da kriz devam ediyor, işçi ve üretici can çekişiyor

SONRAKİ HABER

Son şampiyon Cavaliers, Celtics'i rahat geçti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...