16 Mayıs 2017 11:17

Cumhuriyet avukatı: Oğuz Güven kararını AİHM’ye taşıyacağız

Cumhuriyet gazetesi avukatı Tora Pekin Oğuz Güven'in tutuklanmasını değerlendirdi: Kararı AYM ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne götüreceğiz.

Paylaş

Şerif KARATAŞ
İstanbul

Savcı Mustafa Alper’in yaşamını yitirdiği kazanın ardından atılan başlık nedeniyle gözaltına alınan cumhuriyet.com.tr Genel Yayın Yönetmeni Oğuz Güven’in, “FETÖ propagandası” iddiasıyla tutuklanmasını değerlendiren Cumhuriyet gazetesi Avukatı Tora Pekin, “Dosyayı önce Anayasa Mahkemesine ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi götüreceğiz” dedi.

Güven’in tutuklanmasını Evrensel’e değerlendiren Cumhuriyet Gazetesi Avukatı Tora Pekin, “Ne savcılığın suçlamasını, ne de hakimliğin tutuklama kararını hukukla bağdaştırmak mümkün değildir. Görünen o ki, tutuklama tümüyle hukuk dışı amaçlarla alınmış. Çok hızlı bir şekilde, dosyayı önce Anayasa Mahkemesine ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine götüreceğiz” diye konuştu.

Güven’in tutuklamasının Cumhuriyet’e yönelik başlatılan operasyon kapsamında değerlendirilmesi gerektiğini anlatan Pekin, “Çok uzun süredir, gazetede çalışan ve haber üreten herkes bu tip suçlamaların potansiyel hedefi durumunda. Göstermelik bir suçlamayla tutuklamanın yapılması bizi de şaşırttı” dedi. 

Gazetecilerin dik durması ve pes etmemesi gerektiğini belirten Pekin, “Sonuçta gazeteci haberleriyle var. Geri adım atarsanız, yazmaktan ve çizmekten korkarsanız, onun adı gazetecilik olmaz” dedi.

‘TEHDİTLER GERÇEK GAZETECİLERİ YILDIRAMAZ’

Gazeteci Oğuz Güven’in tutuklanmasıyla ilişkin açıklama yapan Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC), “Tehditler gerçek gazetecileri yıldıramaz” dedi. Mahkemenin tutuklama kararının hukuksal gerekçeden yoksun bulunduğu ve gazeteciliğin suç olmadığı belirtilen açıklamada, “Başlık davasıyla Oğuz Güven’in tutuklanması da gösteriyor ki Türkiye’de gazetecilere yönelik zulüm, tehdit ve baskı her gün biraz daha artacak. Buna rağmen kamuoyunun haber alma kanallarını tıkama gayretlerine karşı çıkacağız. Tehditlerle, ihbarlarla gözdağı vererek gerçek gazetecileri yıldıramayacaklar” denildi. Yineliyoruz ‘Gazetecilik suç değildir!’Gazeteci halk adına siyasetçileri ve iktidarı denetler. Gazeteci halkın avukatıdır” denilen açıklamada “Türkiye’nin cezaevlerinde en çok gazeteci bulunduran ülke ayıbından en kısa sürede kurtulmasını bekliyoruz” ifadeleri kullanıldı.

‘GAZETECİ OĞUZ GÜVEN SERBEST BIRAKILSIN’

Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD), Oğuz Güven’in tutuklanmasına ilişkin yazılı açıklama yaptı. Bu tutuklamanın ülkede hukuk ve adaletin yok edildiğinin son kanıtı olduğu belirtilen açıklamada, “Tutuklama, gözaltı, sansür, işten atma ve attırma gibi tüm baskı araçlarını kullanan iktidarın gazetecilere vermek istediği mesaj açıktır, fakat bilinmelidir ki devletin hukuktan uzaklaşması, gazetecilik için ne kadar tehdit olsa da gazeteciler mesleklerini ve hukuku savunmayı sürdürecek” denildi.

BAŞLIKTAN ‘FETÖ PROPAGANDASI’ ÇIKTI

Cumhuriyet.com.tr Genel Yayın Yönetmeni Oğuz Güven hakkında, 10 Mayıs’ta geçirdiği kaza sonucu yaşamını yitiren Denizli Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Alper’in ölümüyle ilgili habere ilişkin, kısa süre sonra değiştirilen anons tweeti nedeniyle, “Terör örgütü propagandası yapmak” ve “kişinin hatırasına hakaret” suçlarından soruşturma başlatılmıştı. Güven, 12 Mayıs Cuma sabah saatlerinde evinden gözaltına alınmış, ardından gözaltı süresi 7 güne uzatılmıştı. Güven 4 günlük gözaltı sürecinin ardından savcılık ifadesi için Çağlayan’daki İstanbul Adliyesine sevk edildi. İfadesinin ardından tutuklanma istemiyle mahkemeye sevk edilen Güven, “FETÖ propagandası” iddiasıyla tutuklandı. Güven tutuklanma kararının ardından “Bu çürümüşlük karşısında yapacak bir şey yok” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Ankara’da trafik ışığı olmayan caddede yine kaza: 1 ölü

SONRAKİ HABER

Emeğe yönelik saldırılara sermaye medyası desteği

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...