14 Mayıs 2017 07:00

Evyaport’ta işten atmaların gerekçesi daralma değil sendika

Evyaport’ta işten atılan işçiler işten atılmaların sebebinin ‘daralma’ değil sendikaya üye olmaları olduğunu söyledi.

Paylaş

Kocaeli'nin Körfez Limanı'nda faaliyet gösteren ve son günlerde işçi çıkarmaları ile gündeme gelen Evyapport'ta, 150 işçinin daha atılacağı belirtildi. Aralık ayında "iş daraltma gerekçesi" ile Liman-İş Sendikası'na üye olan 20 işçiyi işten çıkaran şirket, Mayıs ayında ise 50 kişiyi aynı gerekçe ile işten çıkardı. Aralık ayından bu yana 70 işçinin işten atıldığını, 150 işçinin daha işten çıkarılacağı duyumlarını aldıklarını belirten Türkiye Liman, Deniz, Tersane ve Depo İşçileri Sendikası (Liman-İş) Genel Sekteri Bülent Aykurt, işten atılmaların gerekçesinin "daralma" değil işçilerin sendikaya üye olması olduğunu söyledi.

'İŞÇİ KIYIMI'

400 işçinin çalıştırıldığı Evyapport'ta yaşanan işçi çıkarmalarını bir kıyım olarak değerlendiren Aykurt, “İşten çıkarılan işçilerin çoğu bizim sendika çalışmalarını yürüten işçilerdir. Biz işten atmanın çözüm olmadığını biliyoruz. Sosyal hayatın gerçek bir olgusu olan ve iş hayatının partneri olan sendikalar ile iş birliği yaparak işverende kendini bu dar boğazdan çıkacak projeler sağlanabilir. İlk atılmalar kış vaktiydi, şu anki atılmalar da yine Ramazan başı oldu, bu zamanlarda iş kaybı gerekçe gösterilerek işten atılmaları kabul etmiyoruz” dedi. Sendika olarak işten çıkarılan işçilerin yanında olduklarını ve hak arama taleplerinde destek çıkacaklarına vurgu yapan Aykurt, sendikalı ya da sendikasız tüm işçilerin haklarını arama çağrısında bulundu. İşçilerin sendikalar etrafında örgütlenerek güçlü bir direniş sergilemesi gerektiğini dile getiren Aykurt sözlerine, “Arkadaşlarımız hem hukuksal hem de meclis aracılığı ile haykırışlarını dile getiriyorlar. Bu haykırışların bir an önce duyulması gerekiyor. Bir an önce bu tür işten atılmaların yapıldığı yerlere hükümette gerekeni yapmalı” şeklinde devam ederek yetkilileri görev başına çağırdı.

'SENDİKALI OLDUĞUM İÇİN İŞTEN ATILDIM'

3 buçuk yıldır Evyapport'ta çalışan ve 5 Mayıs günü işten atılan Efe Ömer Bostanoğlu, işten atılmasının nedeninin sendikal faaliyet olduğunu ifade etti. İşten çıkarılmasının işveren tarafından “İş kaybı oluşumu” olarak gerekçelendirildiğini kaydeden Bostanoğlu, “Ben sendika üyesi bir işçiyim. İşveren işyerine sendikayı sokmamak için elinden geleni yaptı. 5 ay önce sendikalı arkadaşlarımızı işten attılar, arkadaşlarımız da mahkemeye başvurarak hakkını aradı. Bu mahkemede ben de şahit olarak yer aldım. 2 Mayıs günü görülen duruşmada orada gördüklerimi aynen anlattım. Benim şahit olduğumu bilen işveren ilk duruşmadan sonra beni de işten attı” şeklinde konuştu.

“10 YILLIK KAZANCI TEK YILDA SAĞLADI'

İşlerini profesyonelce yaptıklarını vurgulayan Bostanoğlu, Evyapport'un bu seneye kadar çok yoğun çalıştığını ve işten atılmaların gereksiz olduğunu belirterek, “İşe başladığım günden bu yana ful-time çalışıyoruz. İstanbul'dan gelenlerin bile gözle görüldüğü bir şekilde yoğun çalışılan bir limandı bizim çalıştığımız liman. Bu sene çok az bir iş kaybı yaşanması ile birlikte işveren 70 arkadaşımızı kapının önüne koydu. Geçen seneye baktığımızda iş yoğunluğundan konteyner koyacak boş bir alanımız bile yoktu. Rıhtımın her yeri doluyordu. 10 yılda kazanacağı parayı geçen sene tek seferde kazandı diyebiliriz. En ufak bir iş kaybında işçileri çıkarmak yerine biraz daha sabredebilirdi” şeklinde konuştu.

'KÂR HIRSINA YENİK DÜŞTÜLER'

Ramazan ayının yaklaştığını ve mağdur olduklarını söyleyen Bostanoğlu, yaşanan sürecin vicdanlara sığmadığını kaydetti. “Milletvekillerimiz Meclis’e taşıdı olayı; ama Çalışma Bakanlığı da sessiz kaldı bu duruma. Müfettişler gönderdiler inceleme yapılması için ama bir sonuç çıkmadı. Hükümetin ve Çalışma Bakanı'nın burada bir ağırlığı olmalıydı” diyen Bostanoğlu, ülke ekonomisinin kötü olduğu bir dönemde patronların kar hırsına yenik düştüğünü söyledi. İşverene dava açacağını ve hakkını arayacağını söyleyen Bostanoğlu, "Arkadaşlarımıza arabulucu getirerek bir belge imzalatıyorlar, haklarını aramamaları için bu belge imzalatılıyor. Bu durumu kabul edilir bir durum değil” diyerek, yetkililerin biran önce bu durumla ilgilenmesi çağrısında bulundu.

‘YETERLİLİK BELGESİ VERMEDİKLERİ İÇİN İŞ BULAMIYORUM’

Mahkemede işveren aleyhine şahitlik yaptığı için diğer limanlarda da iş bulmadığını dile getiren Bostanoğlu, “Yeterlilik sınavı ile iş alımı yapılmaya başlandı, ben mahkemede şahitlik yaptım diye bana bu belgeyi vermiyorlar. Bu belge olmadan da başka limanlar beni işe almıyor. Sendikamız arkamızda olduğu için içimiz biraz daha rahat ama yeterli değil” dedi.

'KURBANLIK KOYUN GİBİ BEKLEMEYİN'

Son olarak geride kalan işçilere seslenen Bostanoğlu, “Geride kalan arkadaşlarımız da bizi ne zaman atacaklar psikolojisi ile yaşıyor. Arkadaşlara tek bir çağrım var, kurbanlık koyun gibi beklemek yerine Anayasanın bize verdiği tek hakkımız olan sendikalı olma hakkını kullanın. İşçi olarak onurlu bir şekilde çalışmak için sendikalı olmamız gerekir, birlik olmamız ve beraber mücadele etmemiz gerekir” şeklinde konuştu.

'KİMSE BİZİ GÖRMÜYOR'

Sudan sebeplerle işten atıldığını ifade eden diğer bir işçi Lokman Men ise, iki çocuğunun kendisinden ekmek beklerken işsiz kaldığını belirtti. Evyapport'un çok büyük paralar kazandığını kaydeden Men, “Çok büyük meblağlar kazanan bu şirket, işçisini iki ay idare edemiyorsa bu düzenin tartışılması gerekir. Birilerinin bunlara hesap sorması gerekiyor. Şu ana kadar 70 işçi çıkarıldı; ama sayıların artacağı söyleniyor. Önümüz Ramazan ayı. Bu kadar insan ne yapacak. Birkaç gün sonra düğün yapacak olan, yeni bebeği olmuş arkadaşlarımız var. Biz bu toprakların insanlarıyız; ama kimse bizi görmüyor” şeklinde konuştu.

'HAKSIZLIK'

İşten atıldıktan sonra kimsenin kendileri ile ilgilenmediğini dile getiren Men, “Çok paralar kazanırken bize fazladan mesai yaptırırken bir sorun yoktu, şimdi çok az bir miktar iş düşünce neden hemen gözden çıkartılıyoruz? Bu iş yerlerinin denetlenmesi gerekir. Ben iş yerinden teşekkür belgesi aldım, işimi iyi yapıyorum nasıl oluyor da bunlara rağmen işten atılıyorum anlamadım. Bu haksız bir olay” diye konuştu.

'İŞVEREN KARŞISINDA BİRLİK OLMALIYIZ'

Başka limanlara da iş başvurusu yaptıklarını ama sonuç alamadıklarını söyleyen Men, “Başka yerlere başvuracağız; ama nerede iş buluruz bilemiyorum. Gelecek planları yapamıyoruz, zor durumdayız. Umarım bizden sonra başka arkadaşları da işten çıkarmazlar. Bizim tek amacımız bizden sonraki arkadaşlarımızı çıkarmazlar da en azından onlar bayrama daha mutlu girerler” dedi. Men son olarak bütün işçileri birlikte mücadele etmeye çağırdı. (DİHABER)
 

ÖNCEKİ HABER

'ABD, anlaşma sonrası Tabka’yı terk eden IŞİD’lileri vurdu'

SONRAKİ HABER

Stuttgart'ta 'Gazeteci Meşale Tolu’ya özgürlük' yürüyüşü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...