13 Mayıs 2017 14:11

Kürt Enstitüsü beyazperdede

KHK ile kapatılan İstanbul Kürt Enstitüsü'nün hikayesi, “Kılıç ve Kalem” (Şûr û Qelem) belgeseliyle beyaz perdeye taşındı.

Paylaş

OHAL kapsamında çıkartılan kanun hükmünde kararname(KHK) ile kapatılan İstanbul Kürt Enstitüsünün kuruluş hikayesi, Yönetmen Keremo’nun (Kerem Tekoğlu) çektiği “Kılıç ve Kalem” (Şûr û Qelem) belgeseliyle beyaz perdeye taşındı. Belgeselin galası 15 Mayıs Kürt Dil Bayramı’nda İstanbul Tabip Odası Konferans Salonu’nda gösterilecek. 

Musa Anter, Feqî Hüseyin Sağnıç, İsmail Beşikçi, Abdurrahman Dürre, İbrahim Gürbüz, Cemşîd Bender, Süleyman İnanoğlu ve Yaşar Kaya gibi aydınlar tarafından 18 Nisan 1992 yılında İstanbul’da kurulan, Kürt dilini, kültürünü ve edebiyatını araştıran ilk Kürt kurumlarından Enstîtuya Kurdî ya Stembol’un (İstanbul Kürt Enstitüsü) kapısına 30 Aralık 2016 ‘da çıkarılan kanun hükmünde kararname (KHK) ile 31 Aralık 2016’da mühür vurularak kapatıldı. 

KURUCULARI ANLATIYOR

Kürt Enstitüsü’nün hikayesini hayatta kalan kurucuların kendi anlatımları üzerinden veren Tekoğlu, İsmail Beşikçi, İbrahim Gürbüz, Şefik Beyaz, Zana Farqini, Sami Tan ve Filiz Uğuz ile röportajlar yaptığını söyledi. Röportajları yaparken, Kürt Enstitüsünün kuruluşunda çekilen sıkıntılar, bilinçaltında yatan tarih, toprak ve ulus bilinci, ilk icraatlar ve ileriye dönük gelinen son nokta gibi başlıklar belirlediğine de değinen Tekoğlu, “Buradan çıkan sonuç, elini taşın altına koymadan, can ve başla emek verilmeden amaca ulaşılamayacağı gerçeğidir” dedi. (KÜLTÜR SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Asırlık kemanıyla sokaklarda bir başına

SONRAKİ HABER

Çocuğunu döven adam kendini savundu: Çocuk benim değil mi?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...