13 Mayıs 2017 08:27

Çiftçiler Ankara’da buluşuyor

14 Mayıs Dünya Çiftçiler Gününde, Ankara'da buluşacak olan çiftçiler, taleplerini toplu olarak dile getirecekler.

Paylaş

Birikmiş sorunlar altında ezilen çiftçiler, 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Gününde, Ankara Tandoğan Meydanında taleplerini toplu olarak dile getirecekler.

Efeler Ziraat Odası Başkanı Rıza Posacı, 14 Mayıs’ın, Uluslararası Tarım Üreticileri Federasyonunun (IFAP) 14 Mayıs 1984 yılında Hindistan’da yapılan Genel Kurulunda, çiftçilik mesleğine ve sorunlarına tüm dünyada farkındalığı artırmak amacıyla Dünya Çiftçiler Günü olarak kabul edildiğini hatırlatarak "Biz her sene bu günümüzü Aydın’da kutluyoruz. Bu sene Ankara Tandoğan Meydanı'nda olacağız” dedi.

Türkiye Ziraat Odaları Birliğinin çağrısıyla Cumartesi gecesi 10 otobüsle Ankara’ya gitmek için yola çıkacaklarını belirten Aydın Efeler Ziraat Odası Başkanı Rıza Posacı, diğer ilçelerle birlikte Aydın’dan 80 otobüsle Tandoğan Meydanı'nda olmayı hedeflediklerini söyledi.

Çiftçinin mazot, gübre, yem gibi girdilerinin yüksek, ürettiği ürünlerin fiyatının ise düşük olduğunu söyleyen Posacı, sorunların Ankara’da topluca dile getirileceğini ifade etti.

Aydın çiftçisinin sorunlarının sadece girdi maliyetleri olmadığını söyleyen Posacı, geçen sene yaşanan Rusya krizinden çiftçinin çok etkilendiğini belirterek “Aydın çiftçisinin başında bir de jeotermal belası var. Jeotermal akışıkları çevre kirliliği yaratıyor, sulama sularına karışıyor. Artıları şirketlerin, eksileri Aydın halkının oluyor. Jeotermaller, Organize Sanayi Bölgelerindeki fabrikalar ve arıtma tesisleri yetersiz olan belediyeler yüzünden, Aydın Ovası'nın sulama kaynağı olan Menderes’te kirlilik had safhada” dedi.

Aydın Toprak Koruma Kurulu üyesi ve Efeler Ziraat Odası 2. Başkanı Mehmet Kendirlioğlu, Toprak Koruma Kurulunun gücünün Jeotermal şirketlerine yetmediğini ifade etti. Çiftçinin tarlasına fabrika veya akaryakıt istasyonu kurmak istediğinde TKK’nin "Dur, yapamazsın" diyerek engellediğini, ama Jeotermal şirketlerine gelince "Kamu yararı var" denilerek TKK’nin işlevsiz kılındığını belirtti. JES’lerin alternatifi olduğunu, toprağın alternatifinin bulunmadığını söyleyen Kendirlioğlu, Aydın’ın ve ülkenin geleceği için toprağa sahip çıkmak gerektiğini ifade etti. (Aydın/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Bursa'dan Gülmen ve Özakça'ya destek

SONRAKİ HABER

Gülmen ve Özakça'ya Tarsus'tan da destek geldi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa