12 Mayıs 2017 16:10

'Boş dersleri biz, bizim yerimizi kim dolduracak'

Psikojik danışmanlar, Milli Eğitim'in yapmak istediği değişikliklerin mesleklerinin işlevini yitirmesine sebep olacağını vurgulayarak itiraz ettiklerini dile getirdi. 

Milli Eğitim Bakanlığı'nın, Rehberlik ve Psikolojik Danışma Hizmetleri Yönetmeliği'nin içeriğini, rehberlik öğretmenlerinin aleyhine değiştirmek istemesine tepkiler devam ediyor. Türk Psikolojik Danışma ve Rehberlik  Derneği İzmir Şubesi yaptığı açıklama ile değişikliğin getireceği tehliklere dikkat çektiler ve geri çekilmesini istediler. 

Eğitim Sen yöneticilerinin de destek verdiği açıklamada “PDR Hizmetlerinde Süreklilik Esastır”, “Boş Dersleri Biz, Bizim Yerimizi Kim Dolduracak”, “Gözetleyen Değil Gözlem Yapan Psikolojik Danışman” ve “Psikolijik Danışmanlığı İçermeyen Yönetmeliğe İtirazımız Var” dövizlerini açarken attıkları sloganlarla da tasarıya tepkilerini gösterdi.  

Dernek üyeleri adına basın açıklamasını okuyan Şube Başkanı Ferhat Yılmaz, mevcut tasarının bilimsellikten uzak olduğunu belirterek, rehberlik uzmanlarını işlevsizleştirmesine ve alanın da önemini yitirmesine sebep olacağını dile getirdi. Değişiklikle yaşanacakları anlatan Yılmaz, “Okullarda bir çok vakanın (cinsel istismar, şiddet, intihar, ruhsal sorunlar vb...) ortaya çıkarılmasında ve çözülmesinde rol oynayan bizlerin bir memur, idareci ya da öğretmen şeklinde görev yapmaları okullardaki kriz durumlarını ve sorunları daha da arttıracak, çözümsüz hale getirecektir" dedi.

'DEĞİŞİKLİKTE PSİKOLOJİK DANIŞMANLIĞA YER YOK'

Değişiklikte, psikolojik danışmanlık kavramına yer verilmediğini de aktaran Yılmaz şunları söyledi: “Rehber öğretmene idari işlerin verilmesi, nöbet tutturulması, boş ders, etüt vb. işlerin yaptırılması bu alanın işlev ve amaçlarına uymamaktadır. Nöbet tutan, otorite olan birisine öğrenci nasıl olacak da kendisini açacak, dinlemesini isteyecektir.” Çalışma saatlerinin 40 saate çıkarılmasına da tepki gösteren Yılmaz, öğrencilerin olmadığı saatlerde okulda rehber öğretmenlerin ne iş yapacağını sordu.

'GÖRÜŞLERİMİZ ALINMADI'

Tasarıda derneklerinin görüşünün alınmadığını da ekleyen Yılmaz, Milli Eğitim'in yönetmeliğin değişikliği için alandan uzman akademisyenlerin ve bu alanda uzman derneklerinin görüşlerini alarak hazırlaması gerektiğinin de altını çizdi. (İzmir/EVRENSEL) 
 

Evrensel'i Takip Et