10 Mayıs 2017 21:29

Yıldırım, Somali Konferansı öncesi açıklamalarda bulundu

Başbakan Binali Yıldırım Ulusararası Somali Konferansı'na katılmak üzere gittiği Londra'da açıklamalarda bulundu.

Paylaş

Başbakan Yıldırım 10-12 Mayıs tarihleri arasında Somali Konferansı'na katılmak üzere gittiği İngiltere'nin başkenti Londra'da açıklamalarda bulundu. Yıldırım, burada yaptığı konuşmada, "Yurtdışı ziyaretlerimizde o ülkede yaşayan vatandaşlarımızla bir araya gelmeye özen gösteriyoruz. Bilgi alışverişinde bulunmak ve öğreneceğimiz şeyler var. Bir aile toplantısında burda beraberiz. Yurtdışındaki tüm vatandaşlarımıza fırsatlardan en iyi şekilde yararlanmalarını bekliyoruz. Sizler burada ne kadar etkili konuma gelirseniz, ülkemizi en iyi şekilde temsil etmiş olursunuz" dedi.

TÜRKİYE'NİN AB ÜYELİĞİ

Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne (AB) üyeliğiyle ilgili de konuşan Yıldırım, "İngiltere'de AB'den ayrılma süreci başladı. Türkiye'de adaylık sürecini yaşayan bir ülke. May, bizi ziyarete geldiğinde bana bir soru sordular, May'e de bir soru sordular. Biriniz AB'den çıkmak istiyor, diğeriniz girmek istiyor. Birbiriyle bu iki durumu nasıl değerlendiriyorsunuz? Ben de şöyle cevap verdim: AB öyle bir şey ki giren de pişman girmeyen de pişman. Avrupa ile olan ilişkilerimiz istediğimiz düzeyde değil. Özellikle 15 Temmuz darbe girişimiyle beraber aramızda ciddi bir soğukluk oluştu. Avrupa ülkelerinin birçoğu bu süreçte sus pus oldular. Hiçbir açıklama yapmadılar. İngiltere bunlardan ayrılan bir ülkedir. Bu darbe girişimini kınayan ve Türkiye ile dayanışma içinde olduğunu net bir şekilde ortaya koydu. Bizim o gün ihtiyacımız olan bir sesti. O günden sonra İngiltere ile Türkiye arasında ortak yanlarımız oluştu" şeklinde konuştu.

PRENS ANDREW, GÖRÜŞMESİ

York Dükü Prens Andrev ile görüşmesine değinen Yıldırım, "Bugün Prens Andrew ile görüşme yaptık. İngiltere Türkiye ile ilişkileri daha ileri götürmek istiyor. AB çıkış kararından sonra bizim ilişkilerimizi geliştirmek için yeni mekanizmalara ihtiyacımız var. Bu anlamda çalışmalar başladı. Savunma Sanayi ile ilgili işbirliğimiz başladı. En son nesil uçak yapımı konusunda buradaki BA bir anlaşma yapıldı. Sağlık ve turizm alanlarında da yeni anlaşmalar var. Bölgesel konularda da ortak hareket etme kabiliyeti gelişmiş olacak. Ortak değerlerimiz memleketimizin dünyada en iyi konuma gelmesi. Ülkeyi bölmek isteyen başkalarına uşaklık yapanları ayrı tutuyorum. Ülkemizin birliğini beraberliğinizi hazmedemeyen kim olursa olsun bu topluluğun içinde yeri olmaz. Tek devlet, tek bayrak, tek millet, tek vatan. Bu bizim için vazgeçilmezdir" açıklamalarında bulundu.

'SOMALİ GÖZDEN ÇIKARILMIŞ BİR ÜLKEYDİ'

Yıldırım, bugün katılacağı Somali Konferansı ve Türkiye'nin bu konudaki çalışmalarıyla ilgili olarak şunları söyledi:

 "Dünyanın en büyük ihtiyaç sahiplerine kaynaklarından veren ülke Türkiye. Yarın Somali konferansı yapılacak. Ama hatırlayın. Somali gözden çıkarılmış bir ülkeydi. Cumhurbaşkanımız oraya gitti ve dedi ki "Burada insanlık ölüyor". O günden beri Somali toparlanmaya çalışıyor. Bizim kafamızda bir menfaat yok. Biz inancımızın gereğini yapıyoruz. Dünyada 3 milyar dolar karşılıksız yardım yapan bir Türkiye. 1 milyon dolar için kapı kapı dolaşan bir Türkiye'den bugünlere geldik. Birçok gelişmiş ülke Türkiye'ye ile gıpta ile bakıyor. Kıskançlıkla bakıyor. Ne oldu bu Türkler. Gömü mü buldular. Kaynak nedir diye soruyorlar. Kaynak insan. İnsan ülkesine ve yönetenlerine güveniyorsa o ülkenin önünde hiçbir şey duramaz."

ULUSLARARASI SOMALİ KONFERANSINA KATILACAK

Başbakan Binali Yıldırım'ın Londra ziyaretleri kapsamında, Somali Konferansı'na katılarak bir konuşma yapması bekleniyor.

Öte yandan Başbakan Yıldırım, İngiltere Maliye Bakanı George Osbourne ile görüşecek ve yabancı basın mensupları ile bir araya gelerek mülakat verecek. (Londra/DHA)

ÖNCEKİ HABER

Şampiyonlar Ligi'nde finalin adı Real Madrid-Juventus oldu

SONRAKİ HABER

Almaya gidemediği ödül, Aslı Erdoğan'a verildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...