Kıdem tazminatında son rötuşlar yapıldı

Çalışma Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, kıdem tazminatının fona devriyle ilgili teknik çalışmaların tamamlandığını açıkladı.

10 Mayıs 2017 10:03
Paylaş

İşçilerin ve sendikaların tüm itirazlarına rağmen Çalışma Bakanı Mehmet Müezzinoğlu kıdem tazminatının fona devriyle ilgili teknik çalışmaların tamamlandığını açıkladı. Bakan, Ekonomik Koordinasyon Kurulunda tartışıldıktan sonra sendikalarla görüşüleceğini söyledi. Kıdem tazminatı konusunda Avusturya modeli üzerinde duruluyor.

Çalışma Bakanı Mehmet Müezzinoğlu kıdem tazminatıyla ilgili gazetecilerin sorularını yanıtladı. Kıdem tazminatıyla ilgili çalışmaların işçinin lehine işlediğini öne süren Müezzinoğlu, şu anki sistemde işçilerin önemli bir bölümünün kıdem hakkından yararlanamadığını söyledi. Hak etmelerine rağmen işçilerin neden tazminat alamadığına, devletin bu konuda üzerine düşeni neden yapmadığına değinmeyen Müezzinoğlu, getirmeye çalıştıkları sistemi şu sözlerle savundu: “Bu kitlenin tamamen mağdur olduğunu görüyoruz. Bunu işveren görüyor, sendika görüyor. Bunun bedelini çalışan insan ödüyor. 10 milyonun mağdur olduğu bir sisteme daha çok rıza mı göstereceğiz? Bütün ana parametreleri binanın ana kolonları gibi işçi kardeşlerimizin alın terini koruyacak şekilde şekillendirmeye çalışıyoruz. Teknik çalışmaları dün itibariyle tamamladık.”

15 YIL ÇALIŞANA 4 AYLIK TAZMİNAT

Öte yandan kıdem tazminatı düzenlemesinde en çok üzerinde durulan sistem Avusturya modeli. Avusturya modelinde çalışılanın her bir ay için brüt ücreti üzerinden devlet fonuna yüzde 1.53’lük bir pay yatırılacak. Çalışanlar 3 yıldan önce kıdem tazminatı alamayacaklar. 5 yıl çalışan bir işçi doğum, evlat edinme veya çocuk bakma gibi sebeplerle işinden ayrılırsa tazminatını almaya hak kazanacak. Bu modele göre 3-5 yıl arası çalışanlar 2 aylık, 5-10 yıl arasında çalışanlar 3 aylık. 10-15 yıl arası çalışanlar ise 4 aylık tazminat alıyorlar.

Mevcut sistemde aynı iş yerinde 1 yıl çalışmak kıdem tazminatını hak etmek için yeterli. Ancak askerlik görevi, kadınların evlendikten sonra 1 yıl içinde istifa etmesi durumlarında da tazminat alınıyor. Sağlık sorununun işin yapılmasına engel oluşturması halinde de tazminata hak kazanılıyor. Kıdem tazminatı çalışılan her bir yıl için 30 günlük brüt ücret tutarı üzerinden hesaplanıyor. (EKONOMİ SERVİSİ)

Reklam
ÖNCEKİ HABER

SDG'den Tabka operasyonuna Fırat üzerinden takviye

SONRAKİ HABER

‘Gülmen ve Özakça işlerine iade edilsin’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...