08 Mayıs 2017 17:36

Medyada nefret söyleminde bir hafta

Hrant Dink Vakfı, Türkiye’de yaygın ve yerel olarak çıkan yazılı basında 1-7 Mayıs 2017 haftasında nefret söylemi üreten dört haber tespit etti.

Paylaş

Hrant Dink Vakfı, Türkiye’de yaygın ve yerel olarak çıkan yazılı basında 1-7 Mayıs 2017 haftasında nefret söylemi üreten dört haber tespit etti. Haberlerde tespit edilen nefret söylemlerinin “Kürtler, Suriyeliler, Yahudiler ve Yunanlara” yönelik olarak yapıldığı ifade edildi.

“Nefret söylemi haftalık Z raporu” başlığıyla yayınlanan raporda Star’da ve yerel yayın yapan 3 gazetede nefret söylemi yapıldı. 

Star gazetesinin, 5 Mayıs tarihli ilk sayfasında “Küstah Yunan’a tişörtlü ayar” ve iç sayfada “Fener’den Yunan’a tişört ayarı” başlıklarıyla hazırladığı haberde, Olympiakos-Fenerbahçe arasında oynan maç sonrası yaşananları “Küstah Yunan” ifadesiyle başlığa taşınıyor. Böylece, Yunan kimliğine yönelik hakaret içeren bu ifade, okuyucuda Yunanlara yönelik olumsuz hislerin güçlenmesine ve Yunan karşıtlığının körüklenmesine neden oluyor.

HABERLER ÖN YARGILARI KÖRÜKLÜYOR

Yine 5 Mayıs günü Yeni Konya gazetesinin, “Yahudi Filistinlilere ait 3 evi yıktı” başlıklı haberinde, Batı Şeria’da İsrail güçlerinin Filistinlilere ait 3 evi yıktığı iddiası olayın sorumluluğu tüm Yahudilere mal edilerek başlığa taşınıyor. Gazete böylece, Yahudilere yönelik mevcut ön yargıları ve nefreti körüklüyor.

Konya Yeni Meram gazetesinde 4 Mayıs günü yayımlanan Muammer Bağcı’nın yazısında da 

Nefret söylemine imza atıldı. Bağcı, “Fuarı Suriyeliler mesken tuttu” başlıklı köşe yazısında, yazının başlığında ve içeriğinde Suriyeli mültecileri aşağılıyor, bir ‘rahatsızlık’ unsuru olarak işaretliyor ve okuyucuda onlara yönelik mevcut ön yargıları körüklüyor. Günboyu gazetesi ise 2 Mayıs günü “ABD, Kürt teröristi ‘tampon’la koruyor” başlıklı haberinde, haberin başlığında kullanılan ‘Kürt terörist’ ifadesiyle bir etnik kimliği doğrudan ‘terör’ ile ilişkilendirerek Kürtlere yönelik mevcut ön yargıları körüklüyor. (MEDYA SERVİSİ)

 

ÖNCEKİ HABER

HDP Edremit İlçe Eş Başkanı Kızıl cezaevine gönderildi

SONRAKİ HABER

Mahallede kavga büyüyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...