08 Mayıs 2017 10:50

Geri gönderme merkezlerinde göçmenlere işkence mi yapılıyor?

HDP Milletvekili Mizgin Irgat, İzmir Harmandalı Geri Gönderme Merkezinde tutulan göçmenlerin kötü muameleye maruz kaldığı iddialarını Meclis'e taşıdı.

Paylaş

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Bitlis Milletvekili Mizgin Irgat, İzmir Harmandalı Geri Gönderme Merkezinde tutulan göçmenlerin işkence ve kötü muameleye maruz kaldığı yönündeki iddiaları İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'ya sordu.

Mizgin Irgat'ın TBMM'ye verdiği soru önergesinde, İzmir Harmandalı Geri Gönderme Merkezinde tutulan göçmenlerin, görevliler tarafından işkence ve kötü muameleye tabi tutulduğu, dışarıdan çekilen görüntülerde Geri Gönderme Merkezinden onlarca kişinin dışarıya seslenerek “yardım edin” çağrıları yaptığı iddialarının basına yansıdığı belirtildi.

"Söz konusu haberler göçmenlerin, kaçtıkları ülkelerine geri dönmeye zorlandıkları ve bunun için baskı ve şiddete uğradıkları yönündedir. Bu çerçevede görevlilerin göçmenlere işkence ettiği, küfrettiği ve yemek vermediği şeklinde iddialar gündeme gelmiştir." ifadelerinin yer aldığı soru önergesinde, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'ya şu sorular yöneltildi.

  1. Harmandalı Geri Gönderme Merkezindeki işkence ve kötü muamele iddiaları üzerine inceleme başlatılmış mıdır? Başlatılmış ise sonuçları nedir?
  2. Geri gönderme merkezlerinde göçmenlerin kötü muameleye maruz bırakılarak geri dönmeye zorlandıkları iddiası doğru mudur? Bu şikayetlerle ilgili görevliler hakkında bir işlem yapılmış mıdır?
  3. Son bir yılda geri gönderme merkezlerine alınarak geldikleri ülkelere dönüşleri sağlanmış kaç kişi vardır?
  4. Mayıs 2017 tarihi itibariyle kaç geri gönderme merkezinde, geri gönderilmeyi bekleyen kaç mülteci-göçmen vardır?
  5. Çeşitli nedenlerle yaşadıkları ülkelerden kaçmış göçmen veya mültecilerin gönüllü şekilde ülkelerine dönmemeleri durumunda başvurulan yollar nelerdir? Geri gönderme merkezlerine alınan kişiler yaklaşık olarak ne kadar sürede bu merkezlerde tutulmaktadır?
  6. Geri gönderme merkezlerindeki koşulların düzeltilmesi yönünde ne gibi çalışmalar vardır?
  7. Geri gönderme merkezlerinde bekletilen mülteci ve göçmenler,  Anayasa, ilgili yasalar ve imzalanan sözleşmeler gereği en temel hakları olan müdafii yardımından yeterince yararlanmakta mıdır?

(HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Adana’da rock festivali başlıyor

SONRAKİ HABER

HDP’li vekiller Demirtaş'la görüştürülmedi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...