07 Mayıs 2017 13:26

Silopi raporu: Deliller karartılmaya mı çalışılıyor?

Silopi'de panzerin ezerek öldürdüğü 2 çocukla ilgili Hak İnisiyatifinin raporu yayımlandı: Yaşam hakkı ihlali.

Paylaş

MAZLUMDER'in Doğu ve Güneydoğu’da kapatılan 16 şubesinin oluşturduğu Hak İnisiyatifi, Şırnak Silopi’de bir panzerin çarptığı evin duvarının yıkılması sonucu Furkan ve Muhammet kardeşlerin ölmesini “yaşam hakkı ihlali” olarak değerlendirerek, “Silopi’deki yaşam hakkı ihlallerini kınıyor, adil bir soruşturma istiyoruz” açıklamasında bulundu.

Hak İnisiyatifi, geçtiğimiz perşembe günü devriye gezen bir panzerin çarptığı evin duvarının yıkılması sonucu hayatını kaybeden 7 yaşındaki Muhammet ile 6 yaşındaki Furkan’ın ailesine taziye ziyaretinde bulundu. Aileye başsağlığı dileyen heyet, olayın oluş biçimiyle ilgili birinci ağızdan bilgi aldı. Heyetin aile ve görgü tanıklarından aldığı bilgiye dayanarak hazırladığı raporda olayın ardından delillerin karartılmaya çalışıldığı iddialarına yer verildi.

Raporda şu ifadelere yer verildi: “Mahallede bulunan MHP ilçe teşkilatını korumakla görevli olan polis panzeri, gece saatlerinde yolun soluna doğru kontrolsüz bir şekilde hızla ilerleyip bir evin duvarını ve kolonunu yıkarak içeri girmiş, 7 yaşındaki Muhammet ile 6 yaşındaki Furkan’ın ölümüne sebep olmuştur. Bu elim hadisenin hemen arkasından ilçe teşkilatında sabit nöbet tutan polisler gelip faili ve zırhlı aracı polis konutlarına götürmüşlerdir. Sabit nöbet tutması gereken zırhlı aracın o saatte devriye gezmesi ve aracın o saatte çok hızlı bir şekilde kullanılması izaha muhtaç noktalar olmakla birlikte olay yeri incelemesi yapılmadan panzerin polis konutlarına çekilmesi heyetimizde delillerin karartılmasına yönelik bir kanaat oluşturmuştur.”

‘CEZASIZLIK TERK EDİLSİN’

“Hak ihlallerinin ve özelde yaşam hakkı ihlallerinin normalleştirilmeye çalışıldığı bir zaman ve zeminde çocuk yaşta sivil ölümleri kamuoyunda infial uyandıracak derecededir. Silopi Savcılığı ve Şırnak Valiliği olay hakkında soruşturma başlattıklarını açıklamıştır ancak bugüne kadar gerçekleşen yaşam hakkı ihlallerinin akıbeti bu soruşturma hakkında olumlu bir beklentiyi mümkün kılmamaktadır” denilen raporda, “Bu sebeple polisin kasıt yahut ihmal, her ne kusuru varsa bunun benzer facialar karşısındaki cezasızlık politikasından kaynaklandığını düşünüyoruz” ifadelerine yer verilerek İçişleri Bakanlığı’na şu çağrıda bulunuldu: “OHAL ortamının ve bu ortamda gerçekleşen hak ihlallerinin normalleştirilmesini kabul etmiyoruz. Güvenliği sağlaması gereken araç ve kişilerin bizatihi güvenlik sorunu üretmeleri karşısında kamu idaresinin sorumluluğu kabul ederek, kolluk kuvvetlerinin hak ihlaline neden olan fiilleri sebebiyle kamuoyunun vicdanını tatmin edecek tedbirler almasını talep ediyoruz. İçişleri Bakanlığına, olayın şeffaf ve adil bir yargı süreci ile aydınlatılmasını, benzer olaylarda uygulanan cezasızlık politikasının terk edilmesini, aileden bakanlık adına resmi özür dilenerek failin vicdanları tatmin edecek şekilde cezalandırılması çağrısında bulunuyoruz. Bakanlar Kuruluna da özellikle bölgede hayatın olağan akışını ciddi derecede etkileyen OHAL kaldırılarak normalleşme adımları atılması çağrımızı yineliyoruz.” (Diyarbakır/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Açlık sınırı yüzde 12.6 arttı

SONRAKİ HABER

Baluken, 'Çözüm Süreci' dönemi eylemlerinden yargılanacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...