5 Mayıs 2017 12:45

Türkiye Petrol Rafinerileri AŞ’nin (TÜPRAŞ) ilk çeyrek net kârı, kapasite kullanımındaki artışa bağlı olarak geçen yılın aynı dönemine göre 11 kat arttı.

TÜPRAŞ’tan Kamuyu Aydınlatma Platformuna yapılan açıklamaya göre, şirketin geçen yılın ilk çeyreğinde 78.9 milyon lira olan net kârı, bu yılın aynı döneminde 868.8 milyon liraya yükseldi.

Açıklamaya göre, ilk üç ayda kapasite kullanımı geçen yıl aynı dönemdeki yüzde 99.7’den yüzde 106.4 düzeyine çıkan TÜPRAŞ’ın ilk çeyrek gelirleri de aynı dönemde yüzde 100 artışla 12.37 milyar liraya yükseldi.

TÜPRAŞ’tan yapılan açıklamada, “Tüpraş, rafinaj sektöründe 2016 yılının sonlarından itibaren devam eden olumlu seyir ile, tamamladığı yatırımlarını tam kapasite kullanarak, ülkemiz için yüksek katma değer oluşturmaya devam ediyor” denildi ve şu bilgiler verildi: “Satış hacmindeki yüzde 5 artışın yanı sıra, ortalama petrol fiyatlarının geçen yılın yüzde 58 üzerinde gerçekleşmesi nedeniyle 2017 ilk çeyrek satış gelirleri geçen yılın aynı dönemine göre yaklaşık 2 kat artarak 12.4 milyar liraya ulaştı. Uluslararası rafinaj karlılığındaki artışı finansal ve operasyonel performansıyla destekleyen TÜPRAŞ, 2017 ilk çeyrek döneminde 1.31 milyar lira faaliyet kârına ulaştı. Artan küresel rekabet gücüyle ülkemizin akaryakıt ihtiyacını en yüksek kalitede karşılayarak operasyonel ve finansal hedeflerini gerçekleştirmeye, hissedarları, iş ortakları ve ülkemiz için katma değer oluşturmaya devam edecektir.” 

İŞÇİYE REVA GÖRÜLEN DAHA ÇOK SÖMÜRÜ

TÜPRAŞ’ta 18 Ocak 2017’de başlayan TİS görüşmeleri, patronun sözleşmeyi üç yıla çıkarmak ve çalışma sisteminde işçilerin aleyhine köklü değişikliklere gitmek istemesi üzerine tıkandı. 

Üç bin 600 işçiyi ilgilendiren TÜPRAŞ’taki TİS görüşmesinde patron tarafı sözleşmenin süresinin üç yıla çıkarılması, 23. maddede yer alan normal çalışma sisteminin değiştirilmesi gibi talepleri gündeme getirdi. Fazla mesailerde alınan ücretler ile hafta tatilinde ödenen ücretler de aşağı çekilmek isteniyor. 

Yine vardiya ve bakım primi ile ilgili olarak, bakım primini aşağıya çekme ve bakımcılardan alınan bu miktarın işletmedeki personele verilmesi teklif edildi. Ayrıca hafta tatili çalışması karşılığı ücretli izin kullandırılması ve ödemeleri, ücretli mazeret izni hükümlerinde de değişiklikler yapılmak isteniyor. (İstanbul/DHA)

Evrensel'i Takip Et