05 Mayıs 2017 00:14

Devlet görevlileri uluslararası mahkemelerde de yargılanmalı

Hamburg Barış Derneğinden Holger Griebner: Mahkeme heyetleri sürekli değişiyor ve devlete yakınlar. Bu da adil bir yargılamayı imkansızlaştırıyor.

Paylaş

Birkan BULUT
Ankara

10 Ekim Ankara Katliamı davasını başından beri takip eden Hamburg Barış Derneğinden Holger Griebner ile katliamı ve yargılama sürecindeki gözlemlerini konuştuk. Bu olayın sadece Türkiye ile sınırlı kalmaması gerektiğini belirten Griebner, “Devlet görevlileri uluslararası mahkemelerde de yargılanmalı. Çünkü buradaki mahkeme heyetleri sürekli değişiyor ve devlete yakınlar. Bu da adil bir yargılamayı imkansızlaştırıyor” dedi. 

Davanın 3. duruşmasında bir araya geldiğimiz  Griebner, dava sürecinden umutlu ancak sıkça devletin katliamdaki sorumluluğunun açığa çıkarılması gerektiğini vurguluyor. Sürecin adil geçmediğinin gözler önünde olduğunu belirten  Griebner, “Sanıklardan biri bu mahkemenin sonunda son sözü Erdoğan’ın söyleyeceğini biliyoruz demişti. Ama avukatlar mücadeleci tavırlarıyla müştekilerin söz almasını sağlıyorlar, adil bir yargılama için olağanüstü mücadele ediyorlar. Bence hem emniyet hem de devlet güçlerinin bu patlamada sorumluluğu ve desteği var. Özellikle bu davada en çok beklediğim güvenlik güçlerinin vereceği ifadeler. Bunun sebebi emniyetin bu patlamadan sorumlu olması ve yaralıların hastanelere yetiştirilmemesi için ellerinden geleni yapmaları” diye konuştu.

Alman kamuoyunda 10 Ekim Katliamı’nın ve dava sürecinin nasıl değerlendirildiğini sorduğumuz Griebner, Alman basınının bu konuda bir şey söylemediğine dikkat çekti. Davaya ilişkin yazdıklarını birçok gazeteye göndermesine rağmen yalnızca iki gazetede yayımlandığını aktaran Griebner, Türkiye’de saldırıya uğrayan eylemlerin barış sloganıyla yapıldığını ve bu yüzden Almanya’da bulunan barış derneklerinin süreci kendi davaları gibi takip ettiklerini vurguladı. Alman basınının Erdoğan’a eleştirel yaklaştığını fakat Türkiye’nin IŞİD’le ilişkisini gün yüzüne çıkarmaya uğraşmadığının altını çizen belirten Griebner, bu nedenle mahkemenin Alman basınında yeterli yer bulamadığını kaydetti. Erdoğan ve Hitler arasında sıkça benzetmeler yapıldığını da belirten Griebner, “Fakat Almanya’nın silah ticaretini eleştiren yok” diye tepki gösterdi. 10 Ekim davasına ilişkin rapor hazırlayarak kamuoyuyla paylaşacakları bilgisini de veren Griebner, yine Almanya’da düzenledikleri konferanslar, toplantılar ve basında raporun paylaşılmasını sağlayacaklarını söyledi. Bütün sanıkların adil bir şekilde yargılanması ve cezalandırılması gerektiğini ifade eden Griebner, devlet güçlerinin katliamdaki sorumluluklarının atlanmayacak kadar önemli olduğunu vurguladı.

ÖNCEKİ HABER

78'liler 12 Eylül davasına ilişkin açıklama yaptı

SONRAKİ HABER

İstanbul Boğazı gemi geçişlerine kapatıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...