01 Mayıs 2017 14:33

Batman’da sendikalar 1 Mayısı kutladı

Batman'da Türk-İş’e bağlı sendikalar ile DİSK, KESK’e bağlı sendikalardan emekçiler 1 Mayıs'ı birlikte kutladı.

Paylaş

Batman’da 16 Mayıs Stadyumu önünde gerçekleştirilen 1 Mayıs’ı bir çok ilde ayrışmaların aksine Türk-İş’e bağlı sendikalar ile DİSK, KESK’e bağlı sendikalardan emekçiler birlikte kutladı.

Türk-İş’e bağlı Petrol-İş Sendikası, DİSK/Genel-İş ve KESK’li emekçilerin yanı sıra KESK Eş Genel Başkanı Şaziye Köse, HDP Grup Başkan Vekili Ahmet Yıldırım, DBP Eş Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Arslan, HDP Milletvekilleri Saadet Becerikli, Ayşe Acar Başaran ile yüzlerce emekçi katıldı.

Kutlama halaylarla başladı. Alana Kürtçe Türkçe “Bijî Yek Gulan”, “Taşeronlaştırmaya ve iş cinayetlerine hayır”, “Evde, işte sömürüye kadın cinayetlerine son” pankartları asılırken, alandaki emekçiler de sık sık, “Yaşasın 1 Mayıs” sloganları attı. Sabahın erken saatlerinden itibaren emekçiler alana gelmeye başlarken, ev emekçileri de bebekleri ve çocukları ile müzik eşliğinde halaya durdu. İş kazalarında yaralanan emekçiler de alanda yerlerini alarak kutlamalara katıldı.

Tertip Komitesi adına konuşan Petrol-İş Sendikası Şube Başkanı Şeyhmus Kaygusuz, “Haksız hukuksuz KHK’lerle emekçiler işlerinden atılıyor. Muhalif olan basın susturuluyor. Biz de zulme boyun eğmeyeceğimizi ve ülkeyi tek adama bırakmayacağımızı haykırmak için buradayız. Ülke korku imparatorluğuna dönüştürüldü. Ama biz 1980’lerin baskıları ile1990’ların serhıldanlarından geliyoruz ve korkmuyoruz alanlardayız alanlarda olmaya devam edeceğiz. Çözüm süreci yeniden başlamak zorundadır. Çözüm sürecinin bozulmasının tek sorumlusu AKP’dir. Bu nedenle PKK Lideri Abdullah Öcalan üzerindeki tecrit kaldırılmalıdır ve çözüm süreci tekrar başlamalıdır” ifadelerini kullandı.

‘ÖZGÜRLÜK MÜCADELEMİZ SÜRECEK’

Petrol İş Sendikası Genel Örgütleme Sekreteri Mustafa Mesut Tekik ise “Eşit özgür ve adil bir yaşamı savunan emekçiler Ankara’da, İstanbul’da, Kobanê’de, Efrîn’de emekçiler alanlarda haklarını savunuyor. Sınıf mücadelesinde yaşamını yitirmiş arkadaşlarımızı anıyoruz. Ant olsun ki değil emeğimiz canımız da gitse özgürlük mücadelemiz sürecek” dedi.

‘ARTIK AKP-MHP FAŞİZMİ SÜRMEZ’

Ardından konuşan DBP Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Arslan, “Türkiye işçileri ve emekçileri ile devrimci mücadele veren Kürt halkı nasıl ki 16 Nisan’da hayır dediyse bugün de hayır demeye devam ediyor. Bu ülkede AKP ve MHP faşizminin sömürü sistemine karşı bu halklar 16 Nisan’da gereken cevabı verdi. Yıllardır halklarımıza dayatılan baskı ve yıkım politikasının daha fazla yürümeyeceğinin en somut örneği 16 Nisan sonuçlarıdır. Halklar bu baskı ve zulümlere boyun eğmeyecektir” ifadelerini kullandı.

KÖSE: BU DEFTER KAPANMADI MÜCADELE SÜRECEK

KESK Eş Başkanı Şaziye Köse, 1 Mayıs 1977’de Taksim’de ve 2015 yılında Ankara’da katledilen emekçileri anarak, “İşçiler 150 yıl önce sermayedarlara 8 saat çalışma koşulları düzenlenmesi için bir mücadele başlattı. Ve o mücadele bugün hâlâ sürüyor. Şimdi de 6 saat çalışma mücadelesi yürütülüyor. Bu nedenle 1 Mayıs günceldir ve öyle olmalıdır” ifadelerini kullandı. Köse, işçi sendikalarının bölünmüşlüğüne dikkat çekerek, “Bütün işçiler zincirlerinden kurtulup birleşmeli ve ortak mücadele etmeli. 16 Nisan geride kaldı ama bu defter kapanmadı. Hayırlarımızla alanlardayız. Karşımızda halk iradesini tanımayan bir iktidar var. Dokunulmazlıkların kaldırılması ile Meclis kendini işlevsiz kıldı. Kayyımlarla halkın iradesi gasbedildi. Defter kapanmadı, ileriki süreçte büyük bir faşizm ile karşı karşıyayız. Ya faşizmi kabul edeceğiz ya da buna karşı mücadele edeceğiz. Biz mücadele edeceğiz” şeklinde konuştu.

Ardından Sanatçı Rojda’nın seslendirdiği Kürtçe ezgilerle alandaki emekçiler halaya durdu.

YILDIRIM: 1 MAYIS AKP YÜZÜNDEN İŞSİZLERİN BAYRAMI HALİNE GELDİ

Alandaki emekçilere seslenen HDP’li Vekil Saadet Becerikli ise “Barış ve demokrasi istediğimiz için katledildik, hapsedildik ve tutuklandık. Bunların hepsi barış istediğimiz için yapıldı. Bundan sonraki süreçte ‘hayırımızı’ daha da yükselterek zafere ulaşacağız. Zafer direnen halkların olacak. Bütün dünyada böyle oldu. Burada da böyle olacak. Direnen bütün halklara selamlar gönderiyorum ve kazanana kadar direnmeye devam edeceğiz” şeklinde konuştu.

HDP Grup Başkan Vekili Ahmet Yıldırım da “Artık 1 Mayıs AKP yüzünden işsizlerin bayramı haline geldi. Ülkede son 40 yılın en büyük işsizlik dönemi yaşanıyor. AKP’den önce işsizlik yüzde 8 iken şimdi ise yüzde 13’e çıktı. AKP döneminde resmi rakamlara göre 4 milyon işsiz var. İşsizliğin en az olduğu dönem ise 2014 yılıdır. Çünkü o dönemde çözüm süreci vardı. Ama savaş yüzünden insanlarımız gün yüzü bile göremediler. Savaşlar hem canı hem ekonomiyi vuruyor. Çatışmasızlık dönemlerinde ancak emekçiler ve halklar gün yüzü görmüştür” dedi.

Konuşmaların ardından miting Servet Kocakaya’nın ezgileriyle son buldu. (Batman/DİHABER)

ÖNCEKİ HABER

Van'da 1 Mayıs: OHAL ve KHK’ler iptal edilsin

SONRAKİ HABER

Munzur Su işçilerinden Emek Partisine destek ziyareti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa