Gebze’de 1 Mayıs 10 bini aşkın işçiyle kutlandı

Gebze’de 10 bini aşkın işçinin katılımıyla 1 Mayıs bayram havasında kutlandı.

01 Mayıs 2017 11:01
Paylaş

Damla ULUDAĞ
Koray AKSOY
Gebze

Gebze’de 10 bini aşkın işçinin katılımıyla 1 Mayıs kutlandı. Metal işçilerinin de yoğun olarak katıldığı 1 Mayıs’ta işçiler kıdem tazminatının fona devrine tepki gösterdi, güvenceli çalışma talep etti. 

İşçi ve emekçilerin yoğun olarak yaşadığı Gebze’de, her yıl bayram coşkusu ile geçen 1 Mayıs bu yıl yine coşkuyla kutlandı. Gebze Sendikalar Birliği’nin kararıyla ortak gerçekleştirilen miting için saat 09:30 itibariyle Gebze Trafo Meydanı’nda toplanılmaya başlandı. Saat 10:00 itibariyle de kortejlerin alana yürüyüşü başladı. 

Gebze’de kutlanan 1 Mayıs’ta bu yıl toplanma alanındaki arama noktası nedeniyle karışıklık yaşandı. Sendikalar ve siyasi partilerin bir arada yürümesi için alan kalmamasından dolayı yürüyüş yolunun tamamı nerdeyse katılan sendikalar, siyasi partiler ve dernekler tarafından dolduruldu. Güvenlik gerekçesi nedeniyle toplanma alanına izin verilmeden direk alana yürüyüş başlamış oldu. 10 bini aşkın işçinin katıldığı 1 Mayıs’ta, meydana sığmayan işçilerin çoğu meydan dışından eyleme katılım sağladı.

Mitingte, Gebze Sendikalar Birliği’ne bağlı Petrol-İş, Birleşik Metal-İş, Tek Gıda-İş, Eğitim-Sen, Eğitim-İş, Kristal-İş, Deriteks, TezKoop-İş, TÜMTİS, Emekli-Sen Sendikaları'nın Gebze şubeleri, CHP, HDP, ÖDP, EMEP, Vatan Partisi, SODAP, ESP, Haziran Hareketi, TMMOB, Gebze Artvin Gençlik Platformu, Toplumsal Dayanışma Ağı, Pir Sultan Abdal Gebze ve Çayırova Şubeleri, UİD-DER, TGB, Darıca Kültür Derneği ve çok sayıda vatandaş yer aldı.

METAL İŞÇİLERİNİN KATILIMI YOĞUN OLDU

Kıdem tazminatının fona devredilmesine tepki, her sendika kortejinin öne çıkanları arasındaydı. Bu yıl ki 1 Mayıs’a Gebze’de çalışan metal işçilerinin katılımı da yoğundu. 

Metal işçileri hem EMİS sözleşmesi hem de yaklaşan MESS sözleşmelerine dair görüşlerini Evrensel’e aktardı. “Bu dönem hak gasplarının en yoğun olduğu dönem, buna karşın bizde aynı kararlılıkla mücadele edebilmeliyiz” diyen işçiler OHAL’de hak gasplarının yoğunlaştığını dile getirerek, kaldırılması çağrısı yaptı. 

İş cinayetlerinin önlenmesi, BES kesintileri, asgari ücrete yapılan zammın erimesi de işçilerin gündemleriydi. 

Bu yılki 1 Mayıs’ta barış talebi de işçi ve emekçiler tarafından yürüyüş boyunca dile getirildi. Savaşsız, sömürüsüz, sınıfların ortadan kaldırıldığı bir dünya için mücadele vurgusu yapıldı. 

1 MAYIS MÜCADELE DEMEKTİR!

Gebze Sendikalar Birliği Dönem Sözcüsü ve Petrol-İş Gebze Şubesi Başkanı Süleyman Akyüz bir basın açıklaması yaptı. Akyüz şunları söyledi: “Fabrikalarda, tezgâhlarda ve işyerimizdeki örgütlülüğümüzü ve birliğimizi bu meydana taşıyarak haklarımızı ve kazanımlarımızı koruyacağımızı ilan etmek için 1 Mayıs’ta buradayız. Her yaştan kadını erkeği ile tüm emekçiler ve işçi sınıfının örgütlü gücü sendikalar, demokrasinin en büyük güvencesidir. Bu gerçekten aldığımız güçle anayasanın dayatmalarla, toplumsal mutabakat sağlanmadan ve referandum üzerindeki şaibe ortadan kaldırılmadan değiştirilmesini yanlış bulduğumuzu duyuyoruz. Yeni anayasa temel hak ve özgürlükleri güvenceye alan kuvvetler ayrılığının sağlandığı, yasakların kaldıran, emeğin hakların geliştiren, demokratik ve sosyal hukuk devleti ilkesinin merkeze yerleştirildiği bir eksende olmalıdır.

Akyüz konuşmasında kıdem tazminatının fona devredilmesine de değinerek, “Kıdem tazminatımızı fona devretmek, varlık fonu yoluyla özelleştirmeleri hızlandırmak, işverenlere bütçeden yeni teşvikler vermek, çalışanların vergi yükünü arttırmak, KİT’leri yeniden yapılandırmak ve istihdamı esnekleştirmek istiyorlar. Buradan bir kez daha ilan ediyorum, kıdem tazminatımız kırmızı çizgimizdir. Bizim yalanlara artık karnımız tok. Makyajlayarak, göz boyayarak fon hesabını yutturamazsınız” dedi. 

Reklam
ÖNCEKİ HABER

Antep’te 1 Mayıs mitingi: Kıdemin gasbına geçit yok!

SONRAKİ HABER

Fotoğraflarla 1 Mayıs 2017

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...