01 Mayıs 2017 05:02

KONDA: Geçersiz oylarda açıklayamadığımız bir durum var

Kamuoyu araştırması kurumu KONDA'nın başkanlık referandumuna ilişkin analizi yayımlandı.

Paylaş

Kamuoyu araştırması kurumu KONDA'nın başkanlık referandumuna ilişkin sandık ve seçmen analizi yayımlandı.

T24'ten İnan Ketenciler'in haberine göre analizde, "Geçersiz oyların en düşük olduğu iller genellikle batı illeriyken, en yüksek geçersiz oyun olduğu illerin tümü ‘Hayır' oylarının ağırlıklı olduğu Kürtlerin çoğunlukta olduğu illerde görülmektedir" dendi.

KONDA'nın analizinde, geçersiz oy tartışmalarının yargıya taşındığı referanduma ilişkin olarak "Bu illerdeki geçersiz oy yüksekliğinin ne kadarının bilinçli bir protesto sonucu olduğu ne kadarının sandık kurullarının insiyatifleriyle oluştuğunu kestirmek güç olsa da özel olarak odaklanılması gereken sandıkların olduğu iller olduğu da açıktır" ifadelerine yer verildi.

"Orta Anadolu/Karadeniz'de bir coğrafyanın tüm ilçelerinde geçersiz oy oranlarının ülke ortalamasının en altında olduğu görülmektedir. Bu ilçelerde ‘Evet' oyları çok büyük çoğunlukla baskındır ve açıklayamadığımız bir durum ortaya çıkmaktadır" denilen analizde "Doğu ve Güneydoğu'daki ilçelerin büyük çoğunluğunda ise geçersiz oy oranları ülke ortalamasından yüksek seviyededir ve bu ilçelerde de ‘Hayır' oyları ağırlıktadır" tespiti yer aldı.

27 Nisan'da referandumun kesin sonuçlarını açıklayan Yüksek Seçim Kurulu (YSK) anayasa değişikliğinin 23 milyon 779 bin 141 oy alan 'Hayır' oyuna karşılık 25 milyon 157 bin 463 oy alan 'evet' oyuyla kabul edildiğini, 862 bin 251 oyun geçersiz sayıldığını duyurmuştu. 'Evet'in 1 milyon 378 bin 322 oy farkla kabul edilmesi, 14 Şubat'ta yayımladığı genelgede 'Evet' yazılı mühürlerin yanı sıra mühürsüz oy pusulaları ve zarfların geçersiz sayılacağını duyuran YSK'nın bu kararını 61 gün sonra, 16 Nisan'da oy kullanımı sürerken bozması tartışmaya neden olmuştu.

KAYYIM ATANAN YERLERDE GEÇERSİZ OYLAR ARTMIŞ

KONDA'nın analizinde kayyIm atanan il ve ilçe belediyelerinin bulunduğu haritaya yer verilerek tespitler yapıldı:

"Yukarıdaki harita HDP ve DBP'nin kazandığı ve son aylarda kayyum atanan illeri ve ilçeleri göstermektedir. Bu il ve ilçelerde daha önceki bölümlerde not ettiğimiz gibi aynı zamanda katılım düşmüş ve geçersiz oylar artmıştır."

KONDA, referandum öncesi yayımladığı son ankette 'Evet'in yüzde 51.5, 'Hayır'ın 48.5 olmasının beklendiğini açıklamıştı. Referandumun resmi sonuçlarına göre 'Evet' 51.41, 'Hayır' 48.59 olarak belirlendi.

Haberin ayrıntılarını okumak için tıklayın. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

İl il 1 Mayıs kutlamaları haritası

SONRAKİ HABER

Beştaş: AYM karar vermezse AİHM verir

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...