30 Nisan 2017 14:12

Sunset’te 1 Mayıs’ta zorla çalıştırma

Sunset Mayo’nun üreticisi Günkar Tekstil’de işçilere 1 Mayıs günü çalışmak zorunlu kılındı.

Paylaş

Hugo Boss, Mark and Spencer, Zara, Diesel gibi dünyaca ünlü markaların örme dış giyim üretimini yapan Sunset Mayo’nun üreticisi Günkar Tekstil’de daha önce, 1 Mayıs günü çalıştırıldıklarında yüzde 100 zamlı ücret alan işçilere bu yıl 1 Mayıs’ın mesaiden sayılmayacağı bildirildi. İtiraz eden işçilere ise kapı gösterildi. 

Sunset’te işçi haklarının git gide daha çok gasbedildiğini belirten işçiler, “Bir süre önce şirketin ismi değişti. Sahipleri, yönetim kurulu aynı ama ne olduysa şirket isminin değişmesinden sonra baskılar arttı. Daha önce 1 Mayıs’ta çalışsak bile yüzde 100 zamlı mesai alıyorduk. Cumartesi günü mesai sayılıyordu ama bunları kaldırdılar” dedi.

1 Mayıs günü çalışmanın zorunlu kılındığını belirten işçiler şunları anlattı: “Cumartesi günü 1 Mayıs normal mesaiden sayılacak dediler. İşçiler olarak bir araya gelerek bunu kabul etmiyoruz dedik. Pazartesi gelmiyorsanız yollarımızı ayıracağız dedi. Müdür ‘Niye hemen Aleviler gibi toplanıyorsunuz’ dedi. Tepki gösterince özür diledi. Sonra işçileri dağıttılar. ‘Biz bir patronlarla görüşelim size söyleriz. Ama mesai olsa bile yüzde 100 olmaz en fazla yüzde 50 olur’ dediler. Daha önce de 29 Ekim için böyle bir şey yapmışlardı. İtiraz edince 7 işçiyi işten çıkarmışlardı.”

Firmada hak gasplarının arttığını dile getiren işçiler, “Resmi tatillerde sürekli çalıştırıyorlar. Cumartesi 4’e kadar çalışıyorduk. Önce 5 sonra 6 yaptılar. Aylık 45 saatin üzerinde fazla mesai yapmıyorduk, şimdi 50 saate çıkardılar. Şimdi de 60 saate çıkaracaklar” dedi. 
(İstanbul/EVRENSEL) 

ÖNCEKİ HABER

Meltem Cumbul’dan 1 Mayıs çağrısı

SONRAKİ HABER

'Barış ve insanca bir yaşam için Bijî 1 Gulan'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...