29 Nisan 2017 03:22

'FETÖ'den suçlananlara ilişkin rapor: 35 intihar yaşandı

CHP 'FETÖ' üyeliğiyle suçlananlara ilişkin intihar raporu hazırladı. İhraç edilenlerden, tutuklananlardan ve yakınlarından en az 35 kişi intihar etti.

Paylaş

Cem GURBETOĞLU
Ankara

CHP’nin hazırladığı OHAL’de intiharlar raporuna göre, bugüne kadar FETÖ üyeliği kapsamında ihraç edilen veya tutuklananlardan ve yakınlarından en az 35 kişi intihar etti. İntiharların 13’ü evde, 7’si cezaevinde, 1’i nezarette gerçekleşirken, 8’i kişi de işyerinde intihar etti. İntihar edenlerin biri babası Bank Asya hesabı nedeniyle tutuklanan bir öğrenci. Üç polis ise göreve iade edilmelerinin ardından yaşamına son verdi. 

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, ulusal ve yerel basında yer alan haberler, polis tutanakları ve resmi açıklamaları inceleyerek OHAL Sürecinde Gerçekleşen İntiharlar Raporu hazırladı. 15 Temmuz darbe girişiminin ardından ilan edilen OHAL’e dayanarak çıkarılan KHK’lar ile yüzbini aşkın kişinin kamu görevinden ihraç edildiğini, onbinlerce kişinin tutuklandığını hatırlatan Ağbaba, bu süreçte binlerce masum insanın da mağdur edildiğinin iktidar sözcüleri tarafından da zaman zaman dile getirildiğine dikkat çekti. 

Ağbaba, “İhraç edilen veya tutuklanan kişilerin akrabalarına varıncaya kadar, örgütle ilişkileri olup olmadığına ya da masum olup olmadıklarına bakılmaksızın insanlara suçlu gibi davranılmıştır. Akrabası veya yakını ihraç edilen vatandaşlara kredi verilmediği, ev verilmediği, çalışmalarının engellendiği gibi durumlar çok sık duyulur olmuştur. Suçun bireyselliği ortadan kaldırılmıştır. Neticede adalet anlatışının ortadan kaldırılması, masum olduğuna inanan insanların bunu kanıtlayabilecekleri hukuk yollarının kapatılması ve cezaevlerinden yükselen işkence iddiaları, intihar vakalarında ciddi bir artış yaratmıştır” dedi. 

17’Sİ POLİS, 4’Ü ÖĞRETMEN

İntihar vakalarının bir kısmının, “kişilerin örgüte bağlılığı nedeniyle konuşmamak için gerçekleştiği” iddialarını da hatırlatan Ağbaba, bu nedenle raporda intiharların nedenine değinmeden durum tespiti yaptıklarını aktardı. 

Rapora göre,  bugüne kadar FETÖ üyeliği iddiasıyla ihraç edilen veya tutuklanan vatandaşlardan ve yakınlarından, tespit edilebilen 35 kişi intihar ettti. Bu intihar vakalarının 13’ü evde, 7’si cezaevinde, 1’i nezarethanede, 1’i yurtta, 8’i çalıştığı kurumda, 5’i dışarıda gerçekleşti. İntihar edenlerden 17’si polis, 4’ü asker, 4’ü öğretmen, 2’si infaz koruma memuru, 1’i rehberlik uzmanı, 1’i kaymakam, 1’i cami imamı, 1’i savcı, 1’i mühendis, 1’i öğrenci, 1’i doktor ve 1’i diş hekimi. 

BABASI TUTUKLANDI, OĞLU İNTİHAR ETTİ

Raporda FETÖ suçlamasının ardından intihar edenlere ilişkin çeşitli detaylara da yer verildi. İşte dikkat çeken birkaç örnek: 

Kamil İsmail Aydın (Öğrenci): Boğaziçi Üniversitesi İşletme Bölümü Hazırlık sınıfı öğrencisi olan 19 yaşındaki Aydın, kapatılan Bank Asya’da hesabı bulunduğu gerekçesi ile tutuklanan babası Prof. Dr. Nasuhi Engin Aydın’ın FETÖ operasyonları kapsamında tutuklanmasının ardından bunalıma girerek intihar etti. Yükseköğretime Geçiş Sınavında ilk 500’e giren Aydın, kaldığı öğrenci yurdunda intihar etmişti.

Mehmet Karadoğan (Öğretmen): Muğla Ortaca’da öğretmenlik yapan 37 yaşındaki Karadoğan, Afyon’da görev yaptığı dönemde arkadaşları ile ortak kullandığı internet hattı üzerinden FETÖ ile bağlantılı yasaklı bir siteye girdiği gerekçesi ile açığa alındı. Ağabeyini ziyarete giderken arabasında av tüfeğini çenesinin altına dayayarak intihar etti. 

GÖREV İADE EDİLDİKTEN SONRA İNTİHAR ETTİLER

Zeki Cezayirlioğlu (Polis): Karabük Polis Meslek Eğitim Merkezi’nde görevli 23 yıllık polis memuru Cezayirlioğlu, FETÖ iltisakı iddiası ile açığa alındı. Daha sonra görevine iade edilen ancak geçirdiği ağır bunalımı atlatamayan polis memuru, önce tarım ilacı içerek intihar girişiminde bulundu, ardından bir hafta sonra beylik tabancası ile intihar ederek hayatına son verdi.

İzzet Akdağ (Polis): Mersin’de Osmaniye Karakolu’nda görev yapan polis memuru İzzet Akdağ, FETÖ soruşturması kapsamında açığa alındı ancak daha sonra görevine iade edildi. 3 çocuk babası olan Akdağ, göreve geri atanmasından 2 ay sonra aracında beylik tabancası ile intihar etti. Akdağ’ın intiharında, soruşturma sürecinde yaşadığı bunalımın etkisinin olduğu iddia edildi. 

Fatih Ezber (Polis): Trabzon ili Çarşı Karakol Amirliğinde görevli iken FETÖ soruşturması kapsamında açığa alınan 36 yaşındaki Ezber, ocak ayında görevine iade edildi. Sürmene Emniyet Müdürü olarak atanan evli ve 2 çocuk babası Ezber, arkasında “Ailem ve yakınlarım sizi üzmek istemezdim, beni affedin” yazılı bir not bırakarak beylik tabancası ile intihar etti.

‘BANA SUÇ ATANLARI ALLAH’A HAVALE EDİYORUM’

Mustafa Sadık Akdağ (Diş Hekimi): Ordu Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nde Yardımcı Doçent olarak görev yapan 34 yaşındaki Mustafa Sadık Akdağ, FETÖ soruşturması kapsamında gözaltına alındı ancak sorgunun ardından serbest bırakıldı. Olayın etkisinden kurtulamayan Akdağ, Trabzon’da kaldığı evde tabancayla başına ateş ederek intihar etti. Akdağ arkasında, "Ölümümden kimse sorumlu değildir. Bana bir suç atıldı. Bu suçu bana atanları Allah’a havale ediyorum" yazan bir not bıraktı. 

ÖNCEKİ HABER

Suruç’un soruşturulması için 10 Ekim mi beklendi?

SONRAKİ HABER

İdlib'de İmam Buhari Tugayı lideri suikastla öldürüldü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...