31 Mart 2011 13:28

Suriye’nin yeni ‘hali’

Suriye’de, 1963’ten beri uygulanan Olağanüstü Hal Yasası’nın yerine Ulusal Güvenlik Yasası hazırlanıyor. Baas Partisi bölge yetkililerinin de yer aldığı bir komite tarafından başlatılan çalışmalar çerçevesinde Ulusal Güvenlik Yasası’nın içeriği belirlenecek.Olağanüstü Hal Yasası’

Suriye’nin yeni ‘hali’
Paylaş

Olağanüstü Hal Yasası’nın yerine uygulamaya konulacak olan Ulusal Güvenlik Yasası’nda, iç ve dış tehdit unsurlarının yeniden gözden geçirilmesi öngörülüyor. Bu çerçevede, OHAL kapsamında yer alan iç tehdit unsurlarının azaltılması ve yeni yasada dış tehdit unsuruna ağırlık verilerek bunların yeniden tanımlanması bekleniyor.

Buna göre, OHAL çerçevesinde uygulanan ve halkın tepkisine neden olan tutuklamalar, mahkemeye çıkarılmadan uzun süre tutuklu kalma, ülkenin ve devletin bütünlüğünü hedef aldığı varsayılan davranış ve ifadelerle kişi hak ve özgürlüklerine ilişkin sınırlar yeniden saptanacak.

Ulusal Güvenlik Yasası’nda, ülke ve millet güvenliği ile terörün yok edilmesine ilişkin düzenlemeler temel unsurlar olacak. Yeni yasanın hazırlanmasına ilişkin komitenin çalışmalarını 25 Nisana kadar tamamlaması öngörülüyor.

Öte yandan, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, Dera ve Lazkiye kentlerinde çıkan olaylarda yaşanan ölümleri soruşturmak üzere özel hukuki bir komisyon kurulmasını istedi.

ESAD’DAN MAAŞ RÜŞVETİ

Esad hükümetinin, protestoları bastırmaya yönelik ikinci adımı ise devlet memurlarının maaşlarını artıran kararnameyi onaylamak oldu. Geçici hükümetin Maliye Bakanı Muhammed el-Hüseyin, daha önceki kararnamelerde 10 bin surinin altındaki maaşların yüzde 30, üstündeki maaşların ise yüzde 20 oranında artmasını öngörürken, yeni kararnameyle tüm maaşların yüzde 30 oranında artmasının öngörüldüğünü açıkladı. Hüseyin, yeni kararnamenin 4 Mart tarihinde yürürlüğe gireceğini söyledi. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

'Emek karşıtı tutum seçimden sonra da sürecek'

SONRAKİ HABER

Adana’da işsiz mühendisler kurultayı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...