27 Nisan 2017 07:33

Sur’da camiden yapılan evleri boşaltın anonsuna halk tepkili

Evrensel, Sur’un Lalebey ve Alipaşa mahallelerinde camiden yapılan anonslarla evlerini boşaltması istenen yurttaşlarla görüştü.

Paylaş

Serpil BERK
Fırat TOPAL
Diyarbakır

Sur’un Lalebey ve Alipaşa mahallelerinin yıkılacağı bildirilerek, önceki gün mahallerde bulunan camilerden yapılan anonslarla yurttaşlara ‘evleri boşaltın’ çağrıları yapıldı. Görüştüğümüz yurttaşlar, “Tebligat gönderildi, hiçbir ev bedeli ödenmedi ve çıkın deniliyor, bir yere gitmeyeceğiz” diyerek tepki gösteriyor.

Yıkıma ilişkin yapılan mahalleli tepkiliyken, edindiğimiz bilgilire göre Lalebey mahallesinde 6 sokağın ve 3 apartmanın, Ali Paşa mahallesinde ise 29 sokakta yer alan kimi konutların, 2 Mayıs 2017 tarihinde yıkılacağı kararlaştırıldı.Yurttaşlar, evlerine verilen bedelin çok düşük olduğunu dile getirirken, yıkıma itiraz ediyor. Sur’da yurttaşlarla bu durumu konuştuk. 

Hayat apartmanında 25 yıldır oturan Saliha Ekinci, hiçbir gelirinin olmadığını anlatarak evin terk etmeyeceğini dile getirdi. Ekinci, “Ne hakla bizi tapulu evimizden çıkarıyorlar. Evimizin hakkını versinler, ya da ev versinler çıkalım. Bankada 26 bin lira var gidin alın dediler. Gittik almaya yanlış hesaplanmış Ankara’ya gidip tekrar hesaplanacak demişler komşulara. Ben bu parayı da almayı düşünmüyorum çünkü bir gelirim yok, aldım parayı ya sonra ne yapacağım. Kimse gelip bize bir açıklamada yapmadı anons yapıldı sadece. Bu şekilde ancak cesedimiz çıkar bu evden”diye tepki gösterdi.  

‘ÇADIRDA YAŞAYACAĞIM’

Hayat apartmanı sakinlerinden  Nurhayat Yakar ise çadır versinler gidip çadırda yaşayacağım diyerek tepkisini dile getiriyor. Çocuklarının durumdan çok etkilendiğini, dile getiren Yakar, “Kızım ve oğlum haberi duyduğundan beri ne uyku uyudular ne yemek yediler. Anne nereye gideceğiz diye soruyorlar sürekli cevap veremiyorum. İki çocuğumda liseye gidiyor bari okulların kapanmasını bekleselerdi, çocuklarımın haftaya sınavları başlıyor.sadece benim çocuklarımın değil bir çok çocuk eğitiminden geri kalacak”şeklinde konuştu.

‘BU ZULÜMDÜR, ZULÜM!’

Bir ayağı olmayan Abdurahman Nergiz, verilen yıkım kararının haksızlık ve zulüm olduğunu dile getirerek şunları söyledi “ Buralar fakir fukara insanların yeridir. Ne istiyorlar bizden, bu zulümdür zulüm. Ne hakları var bize bunu yapıyorlar, bizim varlığımız yok, bir şeyimiz yok nereye gideceğiz. 15 yıldır buradayım, biz servis parası ödeyemiyoruz, 4 kızım okula gidiyor. Devlet bizi zorla hukuksuzca çıkarıyor. Saray Kapı Mahallesi’ndekileri de zorla çıkardılar, sularını, elektriklerini kestiler, İnsanlar çıkmıyorlardı yoksa zorla çıkardılar, şimdi sıra bizde”  diye tepki gösterdi.

‘ÇADIR ALACAK GÜCÜMÜZ YOK’

İki çocuk annesi Sahibe Öncül ise para almamalarına rağmen, evinden çıkmasını tebligatla bildirdiklerini söyledi. Öncül, “ Biz para almadık, yine de bizi çıkaracaklar. Evime kağıt geldi, evimden çıkmak istemiyorum. Çalışanım yok, iki çocuğum var. Biri  okulu bırakmak zorunda kaldı, maddi sıkıntılardan dolayı, günde 10-20 TL’ye  çalışıyor. Biz çıkmayız, çıkamayız, Çadır alacak gücümüz yok, bir yere gidemeyiz. Zorla bizi çıkarıyorlar, kimsenin hakkı yok bizi zorla çıkarmaya, evimden çıkmak istemiyorum.Hastalığım var, zor durumda kalırsam ilaçlarımı yutarım” diye konuştu. Çiçek Kaptan ise  2 aile 15 kişi bir evde yaşadıklarını söyleyerek şunları anlattı “Çocuklarımızın hepsi küçük bizi buradan çıkarsalar nereye gideceğiz. Gelirseler çıkmayacağım, para ya da ev vermedikten sonra ne yapalım, nereye gideyim bu kadar çocukla, eşim hapiste ne yaparız”dedi. (Diyarbakır/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Ergin Ataman: İdolüm Obradoviç

SONRAKİ HABER

TGS İzmir Şubesi 1 Mayıs’ta alanda olacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...