26 Nisan 2017 23:41

Uğur Kurt davasından 'iyi hal' çıkardılar

Uğur Kurt'u öldüren polis, amirinin 'sıkma' talimatına rağmen ateş etti, mazeretsiz duruşmalara katılmadı... Böyle bir davadan 'iyi hal' çıkardılar.

Paylaş

Eda YILDIRIM
Derya DURSUN
İstanbul

Okmeydanı’da bir yakınının cenazesini bekleyen Uğur Kurt’u öldüren Polis Sezgin K’ye “iyi hal indirimi” de uygulanarak 12 bin 100 liralık adli para cezası verilmesine Kurt ailesi avukatları itiraz edecek.

Evrensel'e konuşan Avukat Aslı Kazan mahkemenin kararını verirken ‘görmezden geldiği’ detayları şöyle anlattı:

“Amiri ‘sıkma’ demesine rağmen polis ateş açtı. Olay anına ilişkin en önemli görüntüler karartıldı. Mahkeme heyeti değişti ve sanık polis bu heyetin duruşmalarına mazeretsiz katılmadı. Heyet de sadece karar duruşmasında gördüğü sanığa ‘iyi hal indirimi’ uygulayarak 12 bin 100 lira ceza verdi.” Çağlayan’da bulunan İstanbul Adalet Sarayı  11. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen Uğur Kurt davası önceki gün sonuçlandı. Sanık Avukatı Tolga Yurdakul’un  Ethem Sarısülük, Dilek Doğan ve Baran Tursun’un katillerine verilen komik cezaları emsal gösterdiği davada mahkeme heyeti de sanığa ödül gibi ceza verdi. “Olası kastla öldürme” suçundan hakkında  25 yıl hapis istenen sanık Polis Sezgin K’ye mahkeme önce 2 yıl hapis cezası verdi. Sezgin K’nin  duruşmadaki  “tutum ve davranışlarını” indirim sebebi kabul eden heyet, bu cezayı 1 yıl 8 aya indirdi. Sonra da 12 bin 100 lira adli para cezasına çevirdi. 

DELİLLER, TANIKLAR, KARARTILAN GÖRÜNTÜLER...

Mahkeme kararını Evrensel'e değerlendiren Avukat Aslı Kazan, mahkeme heyetinin kararının hukuka aykırı olduğuna vurgu yaptı. Kazan, olayın oluş şekli, olay yeri görüntüleri, duruşmada dinlenen tanıkların ifadeleri ve sanığın amirlerinin “sıkma” şeklindeki bağırışlarına rağmen ateş açmasının olayın “olası kastla” işlendiğini ortaya koyduğuna dikkat çekti.

Kazan duruşma savcısının da bu yönde mütalaa vererek sanığın 20 ila 25 yıl arası hapis cezasıyla cezalandırılmasını talep ettiğini hatırlattı.  Ayrıca Polis Sezgin K’nin polis olan babası E.K’nin içinde bulunduğu ekibin olay yerine gelerek görüntüleri izlediği ve delillerin toplanma sürecine katıldığını belirten Kazan, E.K’nin çalıştığı Kağıthane İlçe Emniyet Müdürlüğünden olay yeri görüntülerinin karartılmış bir şekilde dosyaya gönderildiğini anlattı. Sezgin K’nin talimatlara aykırı hareket ettiğinin de ortada olduğunu, bu yüzden polis başmüfettişlerinin yaptığı disiplin soruşturması sonucu meslekten uzaklaştırıldığını da hatırlatan Kazan, bu kadar delile ve olguya rağmen mahkemenin böyle bir karar vermesinin hukuka aykırı olduğunu söyledi. 

SADECE İLK DURUŞMADA GÖRDÜLER

Erdoğan Şimşek başkanlığındaki mahkeme heyetinin üç celse önce dosyaya atandığına değinen Kazan, heyetin olay yeri görüntülerini duruşmada izlemediğini ve sanığın da mazeret bildirmeksizin duruşmalara katılmadığını dile getirerek, “Mahkeme başkanı ve tüm üyeler yenidir. Üç duruşmadır çıkıyorlar. Duruşma sırasındaki iyi halinden ötürü indirim uyguladıkları sanığı dün (önceki gün) ilk kez karşılarında gördüler. Bundan önceki oturumlarda sanık mazeretsiz duruşmalara katılmadı. Ama her nasılsa mahkeme başkanı ve üyeler duruşma sırasındaki iyi hali nedeniyle indirim uyguladılar” dedi.

Sanık Avukatı Tolga Yurdakul’un da, dosyayı sürüncemede bırakmak için gerçek dışı mazeret bildirerek duruşmaya katılmadığını ifade eden Kazan, “Avukat Tolga Yurdakul’un, İzmir’de katılacağını iddia ederek mazeret bildirdiği duruşmanın tutanaklarını aldığımızda o duruşmalara katılmadığını gördük ve bu belgeyi mahkemeye sunduk” diye konuştu.

Mahkeme Başkanı Erdoğan Şimşek’in daha önce Yönetmen Sinan Çetin’in oğlu Rüzgar Çetin’in yargılandığı davaya da baktığını ifade eden Kazan, “Erdoğan Şimşek, bu davada Rüzgar Çetin için ağırlaştırılmış 15 yıl hapis cezası talep etmiştir. Kararlarındaki tutarsızlık ortadır.

Erdoğan Şimşek cezacı bir hakimdir. Ama polis söz konusu olduğunda polisi koruma ve kollamaya yönelik cezasızlık uygulaması taraftarıdır. Veya suç işleyen polis olduğunda.  Rüzgar Çetin olayında da ölen bir polis olduğu için o kadar ceza istedi” dedi. Kazan,  karara itiraz edeceklerini ve istinaf yoluna gideceklerini söyledi.

ÖNCEKİ HABER

Twitter kullanıcı sayısı 328 milyona ulaştı

SONRAKİ HABER

Fransa’da seçim sonuçları ne anlama geliyor?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa