20 Nisan 2017 19:00

Bitmedi daha...

"ODTÜ'de öğrenci toplulukları, öğrenci temsilcilikleri yıllardır ODTÜ Öğrencileri olarak 1 Mayıs kortejini birlikte örüyorlar. "

Paylaş

Ekin Yoldaş KALI
ODTÜ 

Referandum, tek adam-tek parti yönetimi oylaması, ülke gündeminin ilk sırasındaydı günlerdir. Biz üniversite öğrencileri tüm bu tartışmalara geleceğimiz ve bugünkü olanaklarımız ekseninde katıldık. Bizim oyladığımız yaşam alanlarımız ve özgürlüklerimiz üzerinde her geçen gün artan baskı, nefret söylemleri, tekçi-ayrılıkçı politikalar; bilimselliğin dışına atılan, daha da eşitsiz hale getirilen eğitim, beslenme, barınma haklarımızın artan fiyat ve zamlarla elimizden alınan hale gelmesiydi. Milyonlarca geçersiz oyun kabul edilmesi ve yüzlerce hileyle sonucu meşru olmayan bir referandum gerçekleşti, sonucun ise Türkiye halklarının sorunlarını çözmek bir yana derinleştireceği açık. Bu meseleye dair tartışmalar sürmeye devam edecektir.
ODTÜ’NÜN SON YILLARDAKİ EN RENKLİ HALİ: “HAYIR” ŞENLİĞİ
ODTÜ Öğrencileri 28-29 Mart’ta çeşitli etkinliklerin yer aldığı Hayır Şenliği’nin sonunda binlerce öğrencinin katılımıyla gerçekleşen yürüyüşün ardından Devrim Stadyumu’na “hayır” yazmıştı. Neydi bize “hayır”ı yazdıran? KHK’lerle akademisyenlerin ihracına, cinsiyet eşitsizliğine, OHAL uygulamalarıyla yaşam alanlarımızın daralmasına ve yasaklara, zamlara “hayır” dedik. Eşit ve bilimsel bir eğitim, özgür bir üniversite istedik. Memleketin derdi bizim de derdimizdir dedik. Yirmiden fazla topluluğun katılımıyla organize edilen şenlik ve yürüyüş ODTÜ’nün son yıllardaki en renkli haliydi. Yazdığımız “hayır” ve taleplerimiz ise en güncel halini koruyor. Bugün, geleceğimiz için taleplerimize ve etrafında örgütlediğimiz mücadeleye sahip çıkmak, daha da büyütmekten başka bir yol görünmüyor.
1 MAYIS’TA ODTÜ KORTEJİ
Şimdi ise 1 Mayıs geldi çattı! İşçi sınıfının ve emekçilerin tarihinde yürüttüğü mücadele ve kazanımlarının kristalize olduğu gün.
ODTÜ'de öğrenci toplulukları, öğrenci temsilcilikleri yıllardır ODTÜ Öğrencileri olarak 1 Mayıs kortejini birlikte örüyorlar. Öğrenci toplulukları, birçok öğrencinin sosyal, kültürel ve politik ihtiyaçları doğrultusunda bir araya geldiği gençliğin öz örgütleri olma niteliğiyle hareketin bel kemiğini oluşturuyor. Şenliği örerken aramızda oluşan birlik ve dayanışma duygusu bize bir umudun çoktan yeşerdiğini gösterdi. Artık içerisinde bulunduğumuz durumun nedenlerini daha iyi kavrayıp, çıkış yollarını birlikte örebiliyoruz.
TALEPLERİMİZ HÂLÂ GEÇERLİ
Referanduma giderken, şenliği örerken duyduğumuz kaygılar hâlâ geçerliliğini koruyorsa; geleceğin işçi ve emekçileri, bugünün işçi ve emekçi çocukları olarak sorunlarımızın ve çözümlerin işçi ve emekçilerden ayrı olduğu düşünülemez. Memleketin her yerinde her renkten ortak taleplerimiz ve ihtiyaçlarımız etrafında bir birliktelik yaratmak; umudu kaybetmemek, umudu büyütmek, şimdi ise 1 Mayıs' ta aynı heyecan ve coşkuyla alanları doldurmak için çalışmaya başlamaktan geçiyor. 
Zaman zaman gün yüzüne çıkartamasak da içimizdeki dinamik gücün, hızlıca bir mücadeleyi örüp büyütme yetimizin yerli yerinde olduğunu gün be gün yeniden görüyoruz. Bugün yürüttüğümüz mücadelenin bitmediği ve bitmeyeceği de su götürmez bir gerçek olarak karşımızda dururken ne yorgunluk ne de yılgınlık zamanı. Şimdi “İş, bilim, özgürlük” şiarıyla meydanlarda buluşmak, sesimizi yükseltmek görevimiz var.
 

ÖNCEKİ HABER

Kürt gençleri yaklaşan 1 Mayıs için ne düşüyor?

SONRAKİ HABER

1 Mayıs’a her lise kendi özgün talepleri ile damga vurmalı!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...