16 Nisan 2017 12:37

Dünya basını Türkiye referandumunu nasıl gördü?

Dünya basını, Türkiye’deki referanduma geniş yer verdi.

Paylaş

Dünya basını, Türkiye’deki referanduma geniş yer verdi. Birçok gazetenin internet sitesinin manşet haberi Türkiye referandumu oldu. Haberlerde Türkiye tarihinin en önemli Anayasa değişikliğinin oylandığı ve Türkiye’nin geleceğine karar verdiği vurgulandı. Anayasa değişikliğinin Türkiye toplumunu ikiye böldüğü öne çıkarılırken, Anayasa değişikliği ile yetkilerin tek elde toplanmasının ve güçlü bir Başkanlık sisteminin amaçlandığı ifade edildi. İspanyol El Mundo gazetesi, Erdoğan’ın referandumu “plebisit”e dönüştürdüğü eleştirisini getirirken, Fransız Libération gazetesi referandum haberini “Otokrasi öncesi son oy” başlığı ile verdi. 

BBC: TÜRKİYE GELECEĞİNİ OYLUYOR

BBC referandumu internet sitesinde ilk haber olarak, “Bölünmüş Türkiye geleceğini oyluyor” başlığıyla yayınladı. Haberde referandum ile Erdoğan’a kapsamlı yetkiler tanınıp tanınmayacağına karar verileceği belirtilirken, değişiklik ile parlamenter sistemin yerini başkanlık sisteminin alacağı kaydedildi. Türkiye tarihinin en kapsamlı Anayasa değişikliğinin oylandığı vurgulanırken, değişiklik ile yetkilerin Erdoğan’ın elinde toplanacağı belirtildi.  

CNN: BÖLÜNMÜŞ BİR TOPLUM SANDIĞA GİDİYOR

Referandumu internet sitesinde ilk haber olarak gören CNN, haberi “Türkiye geleceğine karar veriyor” başlığıyla verdi. Haberde milyonlarca Türkiyeli’nin Erdoğan’a kapsamlı yeni yetkiler verilmesini öngören tartışmalı Anayasa değişikliğini oylamak üzere sandığa gittiği kaydedildi. Değişiklik ile mevcut parlamenter demokrasinin yerini güçlü bir başkanlık sisteminin alacağı belirtilirken, “evet” çıkması halinde Cumhuriyet tarihindeki en büyük anayasal değişikliğinin yapılacağı ifade edildi. Haberde Türkiye toplumundan “bölünmüş bir ulus” olarak söz edilirken, anayasa değişikliğine karşı çıkanların referandum ile anayasal bir diktatörlüğe geçileceği eleştirisini getirdiği aktarıldı. 

NEW YORK TİMES: GÖZLEMCİLER ENGELLENİYOR

New York Times, referandumu, “Türkiye’nin referandumu: Seçmenler Erdoğan’ın kampanyasının ardından sandığa gidiyor” haberi ile duyurdu. New York Times’in haberinde, “Türkler, siyasi sistemi köklü bir biçimde yeniden şekillendirecek ve Cumhurbaşkanına oldukça kapsamlı yetkiler tanıyacak Anayasa değişikliği referandumunda oy kullanmaya başladı” denildi. Erdoğan’ın ülke ve ülke dışındaki seçmenlerin “evet” diyeceğini umduğu belirtilirken; değişikliğe karşı çıkanların Erdoğan’ın fiili tek adam yönetimine anayasal dayanak oluşturulacağından endişe ettiği kaydedildi. Haberde referandum kampanyalarının eşit biçimde yürütülmediğine dikkat çekilirken, “hayır” kampanyası yürütenlerin birçok engelleme ile karşılaştığı da vurgulandı. Bağımsız Seçim İzleme Ağı temsilcilerinin görüşleri de aktarılırken, yüzlerce seçim gözlemcisinin oylamayı izlemesinin engellendiği kaydedildi. New York Times, referandumdan hayır çıkması halinde Erdoğan’ın konunun peşini bırakmayacağı ve erken seçimin söz konusu olabileceği öngörüsünde bulundu.

EL MUNDO’DAN ‘PLEBİSİT’ ELEŞTİRİSİ

İspanyol El Mundo gazetesi ise Erdoğan’ın referandumu, kendisi için yapılan bir “plebisit”e dönüştürdüğü eleştirisini getirdi. Seçmenlerin Türkiye tarihinin en önemli kararını vereceğinin vurgulandığı haberde, değişiklik ile tüm yetkinin Osmanlı döneminde olduğu gibi tek kişinin elinde toplanacağı ifade edildi. Haberde HDP seçmenlerinin yoğunlukta olduğu yerlerde YSK kararıyla oy kullanma merkezlerinin güvenlik gerekçesiyle uzak yerlere taşındığı da belirtildi. 

LİBÉRATİON: OTOKRASİ ÖNCESİ SON OY

Fransız Liberation gazetesi, “Otokrasi öncesi son oy” başlığı ile internet sitesinden yayınladığı haberinde Türkiye’de seçmenlerin Erdoğan’ın anayasa projesini oylamak üzere sandığa gittiği vurgulandı. Değişiklik ile yetkilerin Cumhurbaşkanının elinde toplanacağı kaydedilirken, muhalefetin “demokrasinin ölümü” görüşünü savunduğu ifade edildi. Haberde, televizyonların “evet” kampanyasına çok geniş yer verdiği ancak “hayır” kampanyasına çok az süre tanıdığı da ifade edildi. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Maltepe’de sandık seferberliği

SONRAKİ HABER

Bolu'da 200'e yakın mühürsüz oy, geçerli sayıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...