ABD, Suriye'ye füze saldırısı gerçekleştirdi

ABD, Doğu Akdeniz'deki iki savaş gemisinden Suriye hava üssüne yönelik füzeli saldırı gerçekleştirdi.

07 Nisan 2017 00:44
Paylaş

ABD, Donald Trump'ın "Askeri hamle düşünülüyor" sözleri sonrası Suriye'de bir hava üssüne füzeli saldırı gerçekleştirdi.

ABD Savunma Bakanlığı yetkilisi, Humus'a bağlı el Şeyrat üssünün Doğu Akdeniz'deki iki savaş gemisinden 59 Tomahawk seyir füzesinin ateşlenmesiyle hedef alındığını bildirdi. Saldırı sonucu 6 asker, 4'ü çocuk 9 sivilin yaşamını yitirdiği, 8 kişinin yaralandığı, 9 uçağın imha edildiği bildirildi. Rusya, 59 füzeden 23'ünün üsse isabet ettiğini bildirdi.

El Şeyrat üssü IŞİD ile mücadele çerçevesinde Rusya'nın Palmira'ya yönelik operasyonları sırasında kullanılmıştı.

Saldırının ardından Pentagon kısa bir video yayınladı.

ABD'li yetkililer bir sonraki talimata kadar operasyonun bittiğini açıkladı.

Suriye, ABD'nin Şeyrat hava üssüne yönelik saldırısının 'sınırlı olduğunu ve beklendiğini' açıkladı. Suriye ordusu ise saldırıda 6 kişinin hayatını kaybettiğini, üste büyük hasar olduğunu duyurdu. "ABD pervasızca saldırdı" diyen Suriye ordusu, saldırıya "terörle mücadeleyi sürdürerek yanıt vereceklerini" söyledi.

TILLERSON: MOSKOVA'YLA İRTİBAT KURMADIK

ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, "Suriye'ye orantılı bir yanıt verdik. Füze saldırısı, ülkeler 'kırmızı çizgiyi' aştığında Trump'ın harekete geçmeye hazır olduğunu gösterdi" dedi. Tillerson ayrıca, Rusya'nın sorumluluklarını yerine getirmediğini savundu.

Tillerson daha önce Esad'ın Suriye'nin geleceğinde hiçbir rolünün olmaması gerektiğini söylemişti.

Tillerson ayrıca "Saldırıdan önce de sonra da Moskova'yla irtibat kurmadık" açıklamasını yaptı.

Pentagon kaynakları ise ABD'nin füze saldırısı öncesinde Rusya'yı bilgilendirdiğini iddia etmişti.

HUMUS VALİSİ: IŞİD'E YARADI

Humus Valisi Talal el Barazi, hava üssüne yapılan saldırının IŞİD'in yararına olduğunu kaydetti ve "Üste kurtarma operasyonu sürüyor" dedi.

TRUMP: EMRİ BEN VERDİM

Trump saldırı sonrası basına verdiği demeçte uluslararası kimyasal silah anlaşmalarına aykırı hareket edildiği için bu saldırının düzenlendiğini öne sürdü. "Dünya üzerinde hiçbir çocuğun bu şekilde ölmesi kabul edilemez" diyen Trump, kimyasal silahların tüm dünya için tehlike olduğunu belirtti. Vurulan hava üssünde kimyasal silahların bulunduğunu iddia eden ABD Başkanı "vur" talimatını kendisinin verdiğini söyledi. Trump açıklamasını "Tanrı Amerika'yı korusun" sözleriyle bitirdi.

RUSYA BMGK'Yİ ACİL TOPLANTIYA ÇAĞIRDI

Rusya Federasyon Konseyi Savunma ve Güvenlik Komites, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ni konuya ilişkin acil toplantı yapmaya çağırdı.

PUTİN: ULUSLARARASI HUKUKA AYKIRI BİR SALDIRGANLIK

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'den yapılan ilk açıklamada ise harekat "Egemen bir devlete yönelik saldırganlık" olarak tanımlandı. Putin, saldırının uluslararası hukuku ihlal ettiğini ve üretilmiş bir gerekçeye dayandırıldığını vurguladı. Putin adına açıklamayı okuyan Sözcü Dmitri Peskov, "Suriye ordusunda kimyasal silah bulunmuyor" ifadesini yineledi.

CUMHURBAŞKANLIĞI: UÇUŞA YASAK VE GÜVENLİ BÖLGE HAYATA GEÇMELİ

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, ABD'nin Suriye'ye yönelik saldırısı sonrası yaptığı açıklamada "Esed rejiminin suçlarına verilmiş olumlu bir cevap. Saldırıların cevapsız kalmaması açısından önemli bir adım. Acilen uçuşa yasak ve güvenli bölge hayata geçmeli." dedi.

İRAN SALDIRIYI KINADI

İran Dışişleri Bakanlığı yazılı bir açıklama yaprak, “İran, saldırıyı ve her türlü tek taraflı askeri eylemi şiddetle kınıyor” ifadelerine yer verdi.

Bakanlık Sözcüsü Behram Kasımi imzasıyla yayımlanan açıklamada, “İran her türlü kimyasal silah kullanımını şiddetle kınıyor, aynı zamanda bunun bir bahane olarak kullanılıp tek taraflı eylemlerde bulunulmasını tehlikeli, uluslararası hukuka aykırı ve yıkıcı bir hareket olarak görmektedir ” denildi.

İSRAİL VE SUUDİ ARABİSTAN'DAN TAM DESTEK

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, ABD Başkanı Donald Trump'ın Suriye'de bir hava üssünü vurma kararına 'tam destek' verdiklerini bildirdi.

Netanyahu, yaptığı yazılı açıklamada, "Başkan Trump kimyasal silahların kullanılması ve yayılmasını tolere etmeyeceği yönünde hem söz hem eylem olarak güçlü ve net bir mesaj gönderdi. İsrail, Başkan Trump'ın bu kararına tam destek vermekte ve EsAd rejiminin korkunç eylemlerine karşı verilen bu kararlılık mesajının sadece Şam'da değil, aynı zamanda Tahran'da, (Kuzey Kore'nin başkenti) Pyongyang'da ve diğer yerlerde de yankılanmasını ümit etmektedir" ifadelerini kullandı.

Al Arabiya, Suudi Arabistan yönetiminin de Suriye'deki askeri hedeflerin vurulmasına "tam destek verdiğini" duyurdu.

İNGİLTERE: YENİ BİR ASKERİ HAREKATIN BAŞLANGICI DEĞİL

İngiltere Savunma Bakanı Michael Fallon, ABD'nin Suriye'ye yönelik saldırısını yeni bir askeri harekatın başlangıcı olarak değerlendirmediklerini söyledi.

ÇİN: DURUM DAHA DA KÖTÜYE GİTMEMELİ

ABD'nin Suriye'deki askeri üssüne yönelik saldırısına ilişkin Çin Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Suriye'de durumun daha da kötüye gitmesinden kaçınılmalı" denildi. Japonya ise, ABD'nin Suriye'deki saldırısını desteklediklerini duyurdu.

NE OLMUŞTU?

İdlib vilayetinin Han Şeyhun beldesinde yaşanan kimyasal saldırının ardından ABD, Suriye ordusunu sorumlu tutmuştu ve Donald Trump, Suriye'ye karşı askeri seçeneğin masada olduğunu söylemişti. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan da bu açıklamaya destek vermişti.

ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson ise Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın Suriye'nin geleceğinde yerinin olmaması gerektiğini ifade etmişti.

Rusya ve Suriye ise suçlamaları reddetmiş, Han Şeyhun'da cihatçılara ait silah deposunun vurulduğunu, buradaki kimyasal silahların gazlarının yayılmasıyla katliamın yaşandığını bildirmişti. (DIŞ HABERLER)

 {{314918}}

Reklam
ÖNCEKİ HABER

İsviçre’de referanduma katılım yüksek, hayır avantajlı

SONRAKİ HABER

Filistin mücadelesinin 'Toprak Günü’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...