Rusya'da metro saldırısı: 15 ölü

Rusya'nın St. Petersburg kentinde Sennaya Ploshchad ve Sadovaya istasyonları arasında meydana gelen iki ayrı patlamada 15 kişi hayatını kaybetti.

03 Nisan 2017 11:10
Paylaş

Rusya Sağlık Bakanı Veronika Skvortsova, St. Petersburg’da yaşanan patlamada toplam 15 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı. 40'ı aşkın kişi yaralandı.

Patlamanın yaşandığı St. Petersburg Metrosunda bulunanların tahliyesinin de sona erdiği bildirildi.

Patlamadan etkilenenlerin tahliyesi için helikopterler kullanıldı. TASS muhabiri, bir helikopterin ‘Teknologiçeskiy İnstitut’ istasyonundan, bir helikopterin ise ‘Sadovaya’ istasyonundan yaralıları götürdüğünü belirtti.

Bu arada Facebook, St. Petersburg’daki patlamanın ardından ‘Güvende misin’? bildirimi gönderdi.

St. Petersburg metro hattı tamamen kapatıldı, St Petersburg Başsavcılığı patlamaların "terör saldırısı" olduğunu doğruladı.

DÜNYADAN TAZİYE MESAJLARI

Rusya Başbakanı Dmitriy Medvedev, St. Petersburg metrosundaki patlamada ölenlerin ailelerine başsağlığı diledi. Medvedev, patlama için 'ortak acımız' ifadesini kullandı.

Şam hükümeti St. Petersburg metrosundaki patlamayı kınadı ve hem Rus halkı hem de Rus yönetimin acısını paylaştığını dile getirdi.

ABD Büyükelçiliği'nden patlamada ardından yapılan ilk açıklamada St. Petersburg metrosunda ölenlerin ailelerine başsağlığı dilekleri iletildi.

AB Dış İlişkiler Temsilcisi Federica Mogherini, saldırının ardından yaptığı ilk açıklamada Rusyayla dayanışma içinde olduklarını vurguladı. Mogherini, Mogherini, "Tüm AB dışişleri bakanlarıyla birlikte Saint Petersburg'dan gelen haberleri takip ediyoruz. Düşüncelerimiz Rusya halkıyla birlikte" ifadelerini kullandı.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, St. Petersburg'daki patlamadan etkilenenlerin acısını paylaştığını belirtti.

İngiltere Dışişleri Bakanı Boris Johnson, Twitter hesabından bir başsağlığı mesajı yayınlayarak patlamada ölenlerin ailelerine taziyelerini iletti.

Başbakan Binali Yıldırım, Rus mevkidaşı Medvedev'e, Rusya'nın St. Petersburg metrosunda meydana gelen patlamada hayatını kaybedenler için başsağlığı, yaralılar için acil şifalar dileklerini iletti.

Petersburg metrosunda meydana gelen patlama sonrası sosyal medyada #PrayforSaintPetersburg (Saint Petersburg için dua et) etiketiyle destek mesajları paylaşılıyor.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, St. Petersburg'daki patlamanın ardından Rusya'ya taziye mesajı gönderdi. Çavuşoğlu, açıklamasında "St. Petersburg'da birçok kişinin ölümüne sebep olan hain saldırıyı kınıyorum. Rusya halkına başsağlığı diliyorum" dedi.

PUTİN'DEN İLK AÇIKLAMA

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, konuya dair ilk açıklamasında "Terörizm dahil tüm nedenleri araştırıyoruz" dedi.

Putin, patlamada yaşamını yitirenlerin ailelerine başsağlığı diledi.

OZEROV: PATLAMA, PUTİN'İN ST. PETERSBURG'DA BULUNMASIYLA BAĞLANTILI

Rusya Federasyon Konseyi Savunma ve Güvenlik Komitesi Başkanı Viktor Ozerov, St. Petersburg metrosundaki patlamalar ile Rusya Devlet Başkanı Putin'in kentte bulunması arasında bir bağlantı olduğunu söyledi.

Putin programında bugün St. Petersburg'da bir medya forumuna katılmak ve Belaruslu mevkidaşı Aleksandr Lukaşenko ile görüşmek vardı.

FSB BAŞKANI BORTNİKOV, PUTİN'E RAPOR SUNDU

Rusya Federal Güvenlik Servisi (FSB) Başkanı Aleksandr Bortnikov ve diğer istihbarat kurumlarının yöneticileri, St. Petersburg metrosundaki patlamayla ilgili Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e rapor sundu.

AGİT'TEN TAZİYE MESAJI

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Genel Sekreteri Lamberto Zannier, St. Petersburg patlamasından etkilenenlere taziye mesajı gönderdi.

PUTİN: ÖZEL SERVİS ELİNDEN GELENİ YAPACAK

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, patlamada hayatını kaybedenlerin ve yaralananların ailelerine taziyelerini iletti.

Putin, "İstihbarat kurumlarının başkanlarıyla ve FSB Başkanı ile görüştüm. Güvenlik güçleri ve özel birimler çalışıyor, olayı açıklığa kavuşturmak için ellerinden geleni yapacaklar" dedi.

TREN MAKİNİSTİ ÖLÜ SAYISININ ARTMASINI ÖNLEDİ

Rusya Soruşturma Komitesi Sözcüsü İrina Petrenko, patlamanın yaşandığı treni kullanan makinistin aracı durdurmama kararının ölü sayısının artmasını engellediğini vurguladı.

PUTİN, YETKİLİLERE KURBANLARIN AİLELERİNE DESTEK VERİLMESİ EMRİNDE BULUNDU

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, St. Petersburg'lu yetkililere patlamada ölenlerin yakınlarına gerekli desteğin verilmesini emretti.

Kremlin'den yapılan açıklamada şunlar kaydedildi: "Kent yetkilileri, gerekli olursa federal yetkililer, ölenlerin yakınlarına ve yaralılara gerekli desteği sağlamak için gerekli tüm adımları atacak."

ÜÇ GÜNLÜK YAS İLAN EDİLDİ

St. petersburg'da gerçekleşen patlamanın ardından kentte yarından itibaren uygulanmak üzere 3 günlük yas ilan edildi.(DIŞ HABERLER)

Reklam
ÖNCEKİ HABER

Kastamonu'da 10 hektar orman alanı yandı

SONRAKİ HABER

16 kentte yeni anket: ‘Hayır’ ikiye katladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...