02 Nisan 2017 01:22

Güle güle Güdük Necmi, güle güle Halit Akçatepe

Mesut Kara, Hababam sınıfının Güdük Necmi’si, Canım Kardeşim’in Halit’i, sinemanın sempatik oyuncusu Halit Akçatepe'yi yazdı.

Paylaş

Ölümlerin ardından yazmak çok zor. Her ölümle biraz daha eksiliyor, yalnızlaşıyoruz. Anılarımız ıssızlaşıyor, çocukluk, gençlik anılarımız yok oluyor. Hababam sınıfı bir daha eksildi. Hababam sınıfının Güdük Necmi’si, Canım Kardeşim’in Halit’i, sinemamızın gelmiş geçmiş en sempatik oyuncusu Halit Akçatepe de hayatını kaybetti.

Halit Akçatepe çekirdekten ve aileden sinemacıydı. 5 yaşında oyunculuğa başlayan Akçatepe’nin babası Sıtkı Akçatepe, annesi Leman Akçatepe de birçok yapımda rol almış oyunculardı. Sıtkı Akçatepe, Hababam Sınıfı film serisinde oynadığı Paşa Nuri tiplemesiyle tanınmaktadır.

1 Ocak 1938 tarihinde doğan (Üsküdar, İstanbul) Halit Akçatepe ilkokulu Refik Halit Karay Mektebi’nde okur. Saint Benoit Fransız Lisesi’nden mezun olan Akçatepe 1959’da Anıtkabir’de 1,5 yıl askerlik görevini yapar. 70’li yıllarda arka arkaya oynadığı filmlerdeki oyunculuğuyla şöhreti yakalar, sinemanın sevilen sempatik oyuncusu olur. Özellikle Ertem Eğilmez filmlerindeki oyunculuğu onu sinemanın yıldızlarından biri yapar.

YİTİP GİTMEKTE OLAN DEĞERLERİ O FİLMLERDE BULURUZ

Bazı filmler ve o filmlerin oyuncuları hayatımızın unutulmazları arasında yerini alır. O filmler hayatın içindendir, o filmlerin oyuncuları sinemanın yıldızları gibi değil de ailemizden birileri, mahalle komşularımız gibidirler. Değişen hayatı en iyi o filmler anlatır. Yitip gitmekte olan değerleri o filmlerde buluruz. O filmlerin oyuncularıyla özdeşleşiriz. Halit Akçatepe de Üç Arkadaş gibi, Canım Kardeşim gibi, oynadığı diğer Ertem Eğilmez filmleri gibi, o türden filmlerin oyuncularındandı. O yüzden de çok seviliyordu.

CANIM KARDEŞİM

Canım Kardeşim filminin öyküsünü anımsayalım: “Küçük Kahraman, ağabeyi ve ağabeyinin sadık arkadaşı Halit, birlikte yoksul ama neşeli bir hayat sürdürmektedir. Devamlı bir işleri olmayan ve günlerini daha çok aylaklıkla geçiren bu ikilinin tek amacı Küçük Kahraman’ın okuması ve hayatını kurtarmasıdır. Parasızlığa rağmen keyifli bir hayat geçiren bu küçük ailenin mutluluğu öğretmenin Kahraman’la ilgili bir gerçeği ortaya çıkarmasıyla son bulur. Yapılan sağlık taramalarının ardından kan kanseri olduğu anlaşılan Kahraman’ın en büyük isteği ise bir televizyondur. Halit ve ağabey bundan sonra tüm güçlerini bir televizyon alabilmek için harcayacaktır.”

ÜÇ ARKADAŞ

Yönetmenliğini Memduh Ün’ün yaptığı ve başrollerinde Muhterem Nur ve Fikret Hakan’ın oynadığı 1958 yapımı Üç Arkadaş filminin 1971 yılında yine yönetmen Memduh Ün tarafından çekilen ikinci versiyonunda ise Hülya Koçyiğit, Kadir İnanır, Halit Akçatepe ve Müşfik Kenter rol alır. Fotoğrafçılık yapan Mösyö Artin Dartanyan, niyetçilik yapan Murat ve ayakkabı boyacılığı yapan Mıstık isimli üç arkadaş, parkta rastladıkları gözleri görmeyen ve geçimini çengelli iğne satarak sağlayan genç kıza zengin oldukları ve gözlerini açtırabileceklerini söyler. Dostluk ve dayanışmanın saf ve temiz duyguların anlatıldığı filmin iki versiyonu da çok sevilir, sinemamızın unutulmazları arasına girer. Anlatılan yitip giden, günümüzde olmayan, özlemini çektiğimiz değerlerdir. Halit Akçatepe de filmde canlandırdığı Mıstık rolüyle seyircinin kalbini bir kez daha fetheder.

Oynadığı her rolle yeniden yeniden yıldızlaşır Halit Akçatepe. Tatlı Dillim filmiyle kalpleri fetheden, Canım Kardeşim ve Üç Arkadaş’la zirve yaptıktan sonra Ertem Eğilmez’in aile komedileriyle ailemizden biri olmayı başarır. Sanki o filmlerin oyuncusu değil de ailemizin küçük kardeşi, küçük ağabeyidir. Hep sevimlidir, hep sempatiktir.

Köyden İndim Şehre ve Salak Milyoner’in Gayret’i, Mavi Boncuk’un Mıstık’ı, Sev Kardeşim’in Ali’si, Bizim Aile’nin Halit’i, Hababam Sınıfı serisinin Güdük Necmi’si, Süt Kardeşler’in emireri Ramazan’ı, Gülen Gözlerin Dursun’u, Şabanoğlu Şaban’ın Ramazan’ı, Dokunmayın Şabanıma’nın Fedai’si olan Halit Akçatepe oynadığı her rolle destan yazmış, hem kendisinin hem Yeşilçam’ın sevilmesine katkı sağlamıştır. Tıpkı rol arkadaşları Tarık Akan, Kemal Sunal, Münir Özkul, Adile Naşit ve diğer unutulmaz oyuncular gibi Yeşilçam’ın Efsane oyuncularındandı Halit Akçatepe.

SAMİMİYET, İYİ NİYET, SEVGİ, DAYANIŞMA 

Yeşilçam oyuncuları açısından dünyanın en şanslı sinemalarından biriydi. Her biri doğal yetenek olan vefakâr ve cefakâr oyuncuları sayesinde de seviliyordu. Yeşilçam sineması seviliyordu çünkü o filmlerde ve o filmleri yapanlarda inanç ve sevgi vardı. O filmler samimiydi, iyi niyetliydi. Elbette abartılı filmlerde yapılıyordu, birçok filmde hikâyeler basit ve birbirinin tekrarıydı. Fakat onca olanaksızlıklar içinde yapılan filmleri bu tarz örneklere bakarak mahkûm edemeyiz. 

İnsanlar o filmleri televizyonlarda yeniden izlediklerinde de beğeniyorlar.  Çünkü o filmlerde kendilerini buluyor, geçmişini, yitip giden anılarını, yok olan değerleri, değişen erdemleri fark ediyorlar. Her şey değişmişti ve bu değişimi en iyi Türk sineması yansıtıyordu. Geçmiş yıllarda var olan güzellikler yok olmuş, değişmiş, yerini başka şeyler, “yükselen değerler” almıştı. Bunları o filmleri izledikçe görüyordu. Örneğin Üç Arkadaş filminde izlediği (hatta belki de çocukluğunda yaşadığı) sevgi, dostluk ve dayanışma ruhunu, bugünün dünyasında bulamıyordu. Birçoğumuz iyi insan olmayı, isyan etmeyi, mücadeleyi o filmlerin kahramanlarından öğrenerek büyümüştük.

70’li yıllar erotik komedilerle geçerken, Türk sinemasına damgasını vuran Ertem Eğilmez 60’lı yıllarda yaptığı Fatoş’un Fendi Tayfur’u Yendi, Helal Adanalı Celal gibi komedi filmlerle bu tarzda da başarısını göstermiştir. Erotik komedilerin ağırlıkta olduğu 70’li, 80’li yıllarda, iyi komedi filmler Ertem Eğilmez imzasıyla geçer tarihe.

70’lerin hemen başında Tarık Akan’lı Tatlı Dillim, Sev Kardeşim, Oh Olsun, Yalancı Yarim, Mavi Boncuk’la başlattığı duygusal aile komedilerini, Kemal Sunal’lı,  Zeki Alasya’lı, Metin Akpınar’lı, Halit Akçatepe’li Köyden İndim Şehire, Salak Milyoner izler. Her oyuncu bir kez daha yıldızlaşır bu filmlerde. 

Çok tutan dev kadrolu filmlerle sürdürür gençlik ve halk komedisi aile filmlerini Ertem Eğilmez. Kemal Sunal’lı, Tarık Akan’lı, Münir Özkul’lu, Adile Naşit’li, Halit Akçatepe’li Hababam Sınıfı serisi unutulmazlar arasına girer. Kemal Sunal da, Şener Şen de, İlyas Salman da büyüdükçe büyür Ertem Eğilmez filmlerinde. Tabii ki Adile Naşit, Münir Özkul, Halit Akçatepe, Ayşen Guruda, Şevket Altuğ ve diğer oyuncular da. Sinemamızın son çeyrek yüzyılına damgasını vuran Şener Şen gibi, Uğur Yücel de Ertem Eğilmez filmlerinde yıldızlaşır.

Cüneyt Arkın bir söyleşisinde “Bizler, başrol oyuncuları yapaydı, kartondu, yan roller ise sahiciydi. O yüzden onlar daha çok seviliyordu” demişti. Doğru bir tespit. İhsan Yüce’nin ve diğer yan rol oyuncularının çok seviliyor ve bugün özleniyor olmasının nedeni de onların/canlandırdıkları karakterlerin sahici ve bizden olmalarıydı. Onlar sanki ‘artist’ değil mahalle komşularımızdı. Sinemanın büyülü dünyasında farklı suretlerde yer alan Halit Akçatepe de izleyicinin kalbini fethetmiş, çok sevilmişti. 

AH NEREDE

Tarık Akan ve Gülşen Bubikoğlu’nun başrollerini paylaştığı 1975 yapımı “romantik komedi Orhan Aksoy filmi Ah Nerede’nin üçü kardeşinden birini, Murat’ı canlandırır Halit Akçatepe. Ailesi taşrada olan üç kardeş, İstanbul`da üniversite okumaktadırlar. Daha doğrusu okuyamamaktadırlar. Çünkü birisi çapkınlık peşinde, birisi kumar peşinde, birisi de siyaset peşinde koşmaktan okula vakit ayıramamaktadırlar. Çapkınlık peşinde koşan Ferit, bir gün gerçekten bir genç kıza âşık olur. Onunla birlikte olmak için elinden geleni yapar. Sonunda amacına ulaşır. Ancak diğer üç sevgilisi durumu fark edince, işler arap saçına döner. Üstüne bir de babaları İstanbul’a gelip çocuklarının nasıl bir hayat yasadıklarını görünce tam bir kıyamet kopar. Babaları onları zorla memlekete geri götürür. Orada ağır islerde çalıştırmaya başlar. Ancak, aşkı yüreğinde giderek büyüyen Ferit, İstanbul`a dönüp hem çalışmak, hem okumak, hem de sevdiği kızın gönlünü almak istemektedir. Kardeşlerinden de destek gelince, üç kardeş yeniden İstanbul`un yollarını tutar. Babaları Hulusi Kentmen, Anneleri Şükriye Atav’dır ve çocuklarına büyük umut bağlamışlardır. Onların sadece dersleriyle ilgilenen başarılı öğrenciler olduklarını düşünürler. Melek gibi uslu olarak bildikleri ve eczacı olarak mezun olacağını bekledikleri oysa kahveden çıkmayan kumarbaz küçük kardeş Halit Akçatepe’dir.

GÜLE GÜLE HALİT AĞABEY

Bir süre önce rahatsızlanan kısmi felç geçiren Halit Akçatepe, uzun süredir gözlerden uzak tedavi görüyordu. Ölümü hepimizi çok üzdü. Yol ve rol arkadaşları Tarık Akan, Kemal Sunal, Adile Naşit ve diğer yitirdiğimiz oyuncular gibi gökteki yıldızlar arasındaki yerini aldı. Ölümsüzlüğü sağlığında ve erken yaşlarda yakalayan Halit Akçatepe ışığıyla ve bıraktığı eserleriyle, yolumuzu aydınlatmayı sürdürecek. Güle güle Güdük Necmi, güle güle Halit Akçatepe, güle güle Halit ağabey. Sen ardında bıraktığın eserlerinle hep ailenin sevimli, haylaz çocuğu olarak aramızda olacaksın.  

ÖNCEKİ HABER

Hiçbir ademin nimeti değiliz!

SONRAKİ HABER

Bilim özgürlüğü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...