28 Mart 2017 07:02

Kılıçdaroğlu: Fesih yetkisi yok diyor, var arkadaşlar!

CHP ile AKP ve Cumhurbaşkanı Erdoğan arasındaki 'anayasada fesih yetkisi' tartışması sürüyor. Kılıçdaroğlu, bugün Erdoğan'a yeniden yanıt verdi.

Paylaş

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, başkanlık referandumunda sunulacak anayasada fesih yetkisine ilişkin olarak "Değişiklikle neyi öngörüyoruz? Arzu ettiği zaman; öyle hükümet kuruldu, kurulmadı düşünmeksizin. Ne zaman arzu ederse görev süresi dolmadan; 4 yılsa 4 yıl, 5 yılsa 5 yıl süre dolmadan 'Meclis'i feshediyorum beyler. Buyurun, hep beraber seçime gidiyoruz' diyebilir. 'Bu doğrudur' diyorsanız gidip, 'evet' oyu kullanacaksınız. 'Bu yanlıştır. Bizim seçtiğimiz milletvekilleri daha görev yapıyorlar, süreleri dolmadı' diyorsanız gideceksiniz 'hayır' oyu kullanacaksınız" dedi.

Gebze'de muhtarlarla bir araya gelen Kılıçdaroğlu'nun konu hakkındaki ifadeleri şöyle:

"Diyorlar ya 'Fesih yok, fesih yok, fesih yok' diye; var arkadaşlar. Bugünkü anayasada da var. Bugünkü anayasada cumhurbaşkanı, Meclis'i feshedip, yeni seçime nasıl götürüyor? Bir şart var. Seçim olur. 45 gün içinde hükümet kurulmazsa cumhurbaşkanı, memleket hükümetsiz kalmasın; diye Meclis'i feshedip, yeni seçime götürebilir. Peki değişiklikle neyi öngörüyoruz? Arzu ettiği zaman; öyle hükümet kuruldu, kurulmadı düşünmeksizin. Ne zaman arzu ederse görev süresi dolmadan; 4 yılsa 4 yıl, 5 yılsa 5 yıl süre dolmadan 'Meclis'i feshediyorum beyler. Buyurun, hep beraber seçime gidiyoruz' diyebilir. 'Bu doğrudur' diyorsanız gidip, 'evet' oyu kullanacaksınız. 'Bu yanlıştır. Bizim seçtiğimiz milletvekilleri daha görev yapıyorlar, süreleri dolmadı' diyorsanız gideceksiniz 'hayır' oyu kullanacaksınız. 80 milyonun aklı yok mu? 500 milletvekilinin aklı yok mu? Yeni seçime gidilecekse kararını Meclis alır. Memleketi yönetiyorsan milletine hesap vereceksin. Bütün mesele tercihimizi demokrasiden yana mı yapacağız tek adam rejiminden yana mı yapacağız. Bu değişiklikle hiçbir milletvekili bakan olmayacak. Bakan sayısı ve bakanların hangi görevi yapacağı Meclis tarafından belirlenir. Yeni modelde bakan sayısını kimse bilmiyor. Kim biliyor bir kişi. İster on, ister yüz bakan isterse bakan da atamayabilir. Parlamentoya gerek yok da diyebilir."

CHP İSTİFA BEKLİYOR!

Erdoğan, Kılıçdaroğlu’ya "Cumhurbaşkanı'nın Meclis'i fesih yetkisi yok, tamamen yalan. Ey Kılıçdaroğlu, sen bunu ispat edersen ben cumhurbaşkanlığından istifa edeceğim”  demişti.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan, Erdoğan'ın "İspat et, istifa ederim" sözleri üzerine  "AKP’liler de konuşurken ‘fesih’ diyor. Ayrıca Meclis’in yeniden seçimlere götürülmesi dünyanın her yerinde ve bütün anayasalarda fesih olarak kabul edilir” diye konuştu ve "İstifa dilekçesini hemen yazılı olarak versin o zaman. Çünkü getirdikleri ve savunduklarını okumuyor anlaşılan" ifadesini kullandı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Başkanın meclisi fesih yetkisi olduğunu kanıtlayın istifa ederim" sözleri sonrasında CHP'li Özgür Özel canlı yayında mecliste oylanan meclisteki kitapçıkla Başkanlığın meclisi fesih yetkisini kanıtladı. İsmail Küçükkaya, CHP'li Özel'e "Ama lütfen bakın o kadar dikkatli net konuşun ki, çünkü bunun sonucunda cumhurbaşkanımız istifa etmek zorunda kalabilir." dedi.

FESİH YETKİSİ TUTANAKLARDA

Öte yandan tartışma konusu olan Meclis’i fesih yetkisi anayasa değişikliği teklifi görüşmeleri sırasında tutanaklara yansımıştı.

BirGün'den Uğur Koç'un haberine göre AKP’lilerin anayasa değişikliği teklifi görüşmeleri sırasında bazı AKP’li vekiller, ‘fesih yetkisi’ kavramını kullanmaları üzerine arkadaşları tarafından uyarılmıştı.

Hatta bu yetkinin teklifte bulunmadığını savunmasına rağmen Meclis’in hangi koşullarda feshedildiğini anlatmaya çalışan AKP’li vekiller bile mevcut. Anayasa teklifi yazım sürecinde aktif rol üstlenen MHP Milletvekili Mehmet Parsak söz konusu yetkiyi ‘fesih’ kavramıyla ifade edenlerden.

Anayasa değişikliği teklifi görüşmeleri sırasında AKP'ler ve MHP'lilerin konu hakkındaki ifadelerinden bazıları Meclis tutanaklarına göre şöyle:

'GETİRDİĞİMİZ FESİH MESELESİ'

AKP İstanbul Milletvekili Burhan Kuzu (12 Ocak 2017) - Sayın Başkan, değerli arkadaşlarım; Amerika’daki model ideal olan bir sistemdir. Bizim getirdiğimiz karşılıklı fesih meselesini Amerika bugün tartışıyor, açın literatürü, görürsünüz. Obama’nın bütçesi reddoldu, Obama’ya “Zavallı Obama” diyen benim. Hakikaten zavallı Obama çünkü Amerika’da maaş ödeyemez duruma düştüler.

ASLINDA FESİH DEĞİL AMA FESİH

AKP Adana Milletvekili Necdet Ünüvar (12 Ocak 2017) - Bir başka husus: Fesih yetkisi. Esasında, burada fesih değil, yenileme var yani Cumhurbaşkanı Parlamentoyu feshederse esasında kendi seçilmiş olduğu hakkını da feshetmiş oluyor, bu, gözden kaçırılıyor.

METİNER'DEN UYARI

AKP Adıyaman Milletvekili İbrahim Halil Fırat (13 Ocak 2017 ) - En çok tartışılan konulardan bir tanesi de Cumhurbaşkanına tek başına fesih yetkisi verilmektedir. Şu andaki, mevcut 82 Anayasası’nda da Cumhurbaşkanının Meclisi feshetme yetkisi vardır ama Meclisin Cumhurbaşkanını feshetme gibi bir durumu söz konusu değildir. Cumhurbaşkanı çok geniş yetkilerle donatılmış ama Cumhurbaşkanına dokunan hiçbir şey söz konusu değildir. Getirdiğimiz sistemde, cumhurbaşkanlığı sistemiyle hem Cumhurbaşkanı hem de yasama karşılıklı olarak birbirini feshetme yetkisine sahiptir. Onun için, bu sistemde -belirtmiş olduğumuz gibi, dediğimiz gibi- Cumhurbaşkanının tek başına Meclisi feshetme yetkisinden çok, Meclisin de Cumhurbaşkanını feshetme yetkisi vardır.

AKP İstanbul Milletvekili Mehmet Metiner - Fesih değil, yenileme.
İbrahim Halil Fırat - Yenileme olarak belirtelim.

MHP Afyon Milletvekili Mehmet Parsak (9 Ocak 2017) - Anayasa’nın 116’ncı maddesinde karşılıklı fesih çerçevesinde bir değişiklik söz konusu. 116’ncı maddede belirli şartlar altında Parlamentonun feshedilmesi söz konusu, Cumhurbaşkanına tanınan böyle bir yetki var. E şimdi Anayasa’nın hiçbir yerinde, tam tersi olarak, Cumhurbaşkanına tanınan bu yetkinin Parlamentoya tanınması gibi bir durum ne yazık ki söz konusu değil. Burada her iki kuvvet bakımından da -artık yürütme Cumhurbaşkanından ibaret olduğuna göre- yasamanın yürütmeye, yürütmenin de yasamaya karşı, eğer karşı kuvveti feshederse kendisini de seçime götürmek suretiyle milletin yeniden hakemliğine gidilmesi çerçevesinde yeni bir düzenleme söz konusudur. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Siirtli yurttaşlar: Seçilmişler tutukluyken 'evet' diyemeyiz

SONRAKİ HABER

Gulik tezgahlardaki yerini aldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...