23 Mart 2017 16:17

İşçiler grevle uzay roketini durdurdu! 

Fransa sömürgesi Fransız Guyanası’nda uzay istasyonunda çalışan emekçiler greve çıkınca, uzaya gönderilmesi planlanan roket gönderilemedi.

Paylaş

Latin Amerika ülkesi ve Fransa’nın deniz aşırı sömürgesi olan Fransız Guyanası’nda emekçiler greve çıkınca, uzaya gönderilmesi planlanan roket gönderilemedi. Arianespace şirketine ait Ariane 5 isimli roket, uzaya, Brezilya ve Güney Kore’ye ait iki ayrı telekomünikasyon uydusu götürecekti. 

ROKET, FIRLATMA SAHASINA ULAŞAMADI

France Guyane isimli yerel gazetenin haberine göre, uzay istasyonunda çalışan elektrik işçileri, Kourou hastanesi çalışanları ve aralarında Ariane 5 roketlerini taşıyan şöförlerin de bulunduğu nakliye işçileri, geçtiğimiz pazartesi günü çalışma ve yaşam koşullarını protesto etmek için greve çıktı, eylem yaptı. 

Emekçiler, pazartesi ve salı günleri boyunca uzay merkezinin bulunduğu Kourou kentinde ana yolları trafiğe kapattı. Böylece uzaya fırlatılması planlanan roket, uzay merkezi binasından fırlatma platformunun bulunduğu bölgeye taşınamadı. 

Gazeteye göre, emekçilerin uzay merkezine yönelmelerinin nedenlerinden biri de, uzay merkezini denetleyen Fransız uzay ajansı CNES’in, Kourou Tıp ve Cerrahi Merkezi yönetim kurulundaki pozisyonu. Emekçiler Tıp Merkezi’nin özelleştirilmesine karşı çıkıyor ve eylemle bu konuda da bir mesaj vermek istediler. 

NAKLİYE İŞÇİLERİ ÜCRET ZAMMI İSTİYOR

Fırlatılması ertelenen Ariane 5 roketlerinin taşınması işini yürüten Fransız şirketi Endel’in çalışanları da, anlaşmazlıkla sonuçlanan ücret zammı görüşmelerinin yeniden başlatılması için greve çıktı. 

UTG sendikası, Fransız Demokratik Emek Konfederasyonu (CDTG) ve İşçi Gücü (FO) sendikası üyesi olan işçiler, talepleri için eylem de yaptılar. Yine Guyana Nakliye Sendikası da (UGRT) uzay merkezinde Avrupalı inşaat şirketi Eiffage’in kamyonlarının kullanılmasını protesto etti.  

Habere göre CNES ajansı, yeni yapılan Ariane 6 roketlerinin taşınması için de Eiffage ile 2016 yılında 222.2 milyon dolarlık anlaşma imzaladı. 

Öte yandan Arianespace şirketi fırlatılması ertelenen roketin güvenli ve fırlatılmaya hazır bir şekilde bekletildiğini söyledi. Roketin bugün fırlatılması planlanıyordu. Şirket Sözcüsü Aaron Lewis, grev ve eylemler hakkında görüş vermeyi ise reddetti. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Ergene'de termik santral eylemi

SONRAKİ HABER

Bakan Arslan: Elektronik cihaz yasağını ICAO'ya taşıyacağız

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...