23 Mart 2017 10:26

Fransa’da havaalanında grev, kütüphanelerde eylem var

Fransa’da Bordeaux-Mérignac havalimanında güvenlikçiler greve çıktı. Kapatılmak istenen kütüphaneler için de yarın eylem yapılacak. 

Paylaş

Fransa’nın Bordeaux-Mérignac havalimanında ICTS Atlantique şirketine bağlı güvenlik elemanları, yönetiminin çalışanların ihtiyaçlarını yeterince karşılamaması üzerine dün greve çıktı. İki günlük grev bugün de devam ediyor. 200’e yakın işçinin çalıştığı şirkette başlatılan grevde, hükümetin OHAL ilanının ardından çalışma koşullarının zorlaştığı belirtildi. 

CGT sendikasına bağlı ICTS Atlantique şirketi çalışanlarının talepleri şöyle: 

-Maaşlara brüt 300 avro artışın sağlanması
-Aylık risk primlerinin brüt 100 avroya kadar yükselmesi
-Yönetim kurulunun işçilere yönelik saygılı ve dürüst davranması 
-2015-2016 NAO (Yönetimle yıllık zorunlu müzakere)’e saygı duyulması ve hayata geçirilmesi
-Yarı zamanlı çalışanlar için sabit ve ayda iki hafta sonu dinlenme günleri 
ICTS Atlantique şirketi Ekim 2012’de kuruldu. Firmanın 2015 yılında yıllık  gelirini yüzde 19 arttırarak, 6 milyon 892 bin 400 avroya yükselttiği kendi istatistik raporlarında yer alıyor. 

KÜTÜPHANE ÇALIŞANLARI EYLEM YAPACAK

Öte yandan Fransa’da kütüphane çalışanları ve sendikalar kapatılan kütüphaneler için eyleme hazırlanıyor. Grenoble Belediyesi kendisine bağlı kütüphanelerde iki sene içinde 150 çalışanın çıkarılacağını açıkladı. 

Halkın çoğunluklu yaşadığı semtlerde bulunan kütüphanelerin kapatılmasına ve uygulanmak istenen kemer sıkma politikalarına karşı Grenoblelu kütüphanecilerin verdiği mücadeleye halk ve CGT-FO-SUD-CNT sendikaları da destek verdi. 

Yapılan açıklamada bu uygulamanın sadece Grenoble şehrine özgü olmadığı, Fransa çapında diğer kütüphanelerin de kapatma kararıyla karşı karşıya kaldığı belirtildi. 

Kütüphane işçileri ve sendikalar, kültür alanının ve kamu servisinin yok olmaması için yarın Paris Kitap Salonu önünde yapılacak eylem ve basın açıklamasına herkesi davet etti. (Strasbourg/EVRENSEL)
 

ÖNCEKİ HABER

Cami temizlik işçilerine kura şoku

SONRAKİ HABER

Korkunç bilanço: ‘Çocuk yaştaki anneler’ 

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...