22 Mart 2017 12:05

İHD Yöneticisi Süren: Kurkut'un ölümü açık infazdır

İnsan Hakları Derneği Diyarbakır Şube Yöneticisi Muhterem Süren Kemal Kurkut'un ölümünün açık bir infaz olduğunu söyledi.

Paylaş

Hasan AKBAŞ
Diyarbakır

Diyarbakır Newrozu’nda polis tarafından vurularak öldürülen gencin aslen Adıyaman doğumlu Üniversite Öğrencisi Kemal Kurkut olduğu öğrenildi. İnönü Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi müzik bölümü öğrencisi olan ve Malatya’da ikamet eden Kurkut’un cenazesi defnedilmek üzere ailesi tarafından Malatya Adli Tıp Kurumundan teslim alındı. Kurkut’un vurulma anının fotoğrafları da ortaya çıktı. 

Diyarbakır Newroz Parkı’nın Evrim Alataş Caddesi üzerindeki polis kontrol noktasında Kemal Kurkut vurularak öldürüldü. Elinde bıçak, yarı çıplak vaziyette kontrol noktasında polislerle tartışan Kurkut, daha sonra noktayı geçerek koşmaya başladı. Kimi polisler havaya kimi polisler üzerine ateş açarak Kurkut’u durdurmak istedi. Bir polis amirinin “Ateş etmeyin” uyarılarına rağmen açılan ateş sonucu Kurkut sırtından vuruldu. 

POLİS DELİLLERİ NEDEN SİLDİRDİ?

Yarasını tutarak yaklaşık 10-15 metre daha kaçan Kurkut, TOMA aracının arkasında yolun kenarında yere yığıldı. Yaklaşık 10 dakika sonra gelen ambulansla hastaneye kaldırılan Kurkut yaşamını yitirdi. Olayın ardından olay yerindeki gazetecilerin fotoğraf makinelerini kontrol eden polis, makinelerdeki kartlara format çektirdi.

‘KASTEN ADAM ÖLDÜRME SUÇUDUR’

İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şube Yöneticisi Muhterem Süren yaşanan durumun açık bir infaz olduğunu ifade ederek, “Gördüğümüz kadarıyla gencin doğrudan vurulmasını gerektirecek bir durum yok ve vurulmadan da durdurulabilirmiş. Bu açık bir infaz, açık bir yaşam hakkı ihlalidir. Açık bir şekilde ‘kasten adam öldürme suçu’dur” değerlendirmesinde bulundu. Gencin direkt hedef alındığını ve böyle bir uygulamanın olmadığını ifade eden Süren, duruma ilişkin valiliğin, ilgili kurumların açıklama yapması gerekiyor. Yine konuya ilişkin ivedilikle soruşturma başlatılması ve kamuoyuna bildirilmesi gerektiğini belirten Süren, kimsenin şikayetine, müracaatına bağlı olmaksızın resen savcılığın soruşturma başlatmasını istedi. 

‘CANLI BOMBA’ DİYEREK ÖLÜMÜ MEŞRULAŞTIRAMAZSINIZ!’

Valilik açıklamasını hatırlatan Süren, bu açıklamayı eleştirerek, “Sonuçta bir yaşam hakkı ihlali söz konusu, bir insan yaşamını yitirdi. Hem Valiliğin hem savcılığın olaya sebebiyet veren polisi korumaya yönelik beyanlarının aksine soruşturma başlatması gerekiyor. ‘Kardeşim sen bu genci öldürebilmek için hangi meşru gerekçen vardı’ diye en azından bunu sormaları gerekiyor. ‘Canlı bomba’ şüphelisi denilerek olayı maniple etmeye çalışıyorlar ve öldürme fiilini meşrulaştırmaya çalışıyorlar ama böyle bir açıklamayla öldürme fiilini meşrulaştıramazlar” diyerek tepki gösterdi.

‘CEZASIZLIĞIN VERDİĞİ CESARETLE HAREKET EDİYORLAR’

Defalarca aynı ve benzer olayların Türkiye’de yaşandığını ancak, sorumluların yargılanmadığını ifade eden Süren, “Böyle suçlar işleyen kolluk ya çok düşük cezalarla cezalandırılıyor ya da dosyaları kapatıldı. Newroz günü bu gencin ölümüyle sonuçlanan olayda bu cesaretle yapılmış, yaşanmış bir hak ihlallidir. Kolluk görevlililerinde ihlallere karşı ciddi cezalar alabileceklerine ilişkin kaygı, endişe olsa yurttaşlara yaklaşımları çok daha farklı olacak ama ‘zaten öldürsem de bir kılıfı bulunur’ mantığıyla hareket ediyorlar. Bu durum bir kez daha cezasızlığa karşı ölümlerin önüne geçecek adımların atılması gerektiğini gösterdi. 

Süren, “Ailenin onayı olması durumunda insan hakları savunucuları ve İnsan Hakları Derneği olarak hukuki süreci de başlatacağız. Bu sürecin ayrıca takipçisi olacağız” dedi. 

DİYARBAKIR VALİLİĞİNİN AÇIKLAMASI

Diyarbakır Valiliği vurulan genç Kemal Kurkut ile ilgili yaptığı açıklamada şu ifadelerde bulundu:“İlimiz Bağlar İlçesi Nevruz Park alanında gerçekleştirilecek olan Nevruz etkinlikleri miting alanına girmeye çalışan sırt çantalı bir şahıs, alanın güvenliğini sağlamakla görevli güvenlik kuvvetlerince aranmak istenmiş ancak şahıs kendini aratmak istememiş, ‘Çantamda bomba var hepinizi öldüreceğim’ diyerek güvenlik güçlerine bıçaklı saldırıda bulunmuş ve etkinliğin yapılacağı yöne doğru koşmaya başlamıştır. Şahıs, güvenlik güçlerinin tüm uyarılarına rağmen elindeki bıçağı atmamış ve alana doğru koşmaya devam etmiştir. Söz konusu şahsın canlı bomba olma ihtimali değerlendirildiğinden ve alanda bulunan katılımcıların can güvenliği göz önünde bulundurulduğundan dolayı, arama noktasında görevli güvenlik güçlerince müdahale edilmiştir.”

AİLE YALANLADI: NEWROZ’U KUTLAMAK İÇİN GİTTİ

Kurkut Ailesi ise, Diyarbakır Valiliğinin yaptığı “Canlı bomba olma ihtimali değerlendirildiğinden müdahale edilmiştir” şeklindeki açıklamayı yalanladı. DİHABER’e bilgi veren aile, çocuklarının Newroz kutlaması için Diyarbakır’a gittiğini söyledi. Kurkut’un cenazesi Malatya Batalgazi ilçesinde dün defnedildi.

ÖNCEKİ HABER

Gazeteci meslek örgütleri ve vekillerden Erdoğan'a tepki

SONRAKİ HABER

Antalya ve Dersim’de Newroz gözaltısı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...